En Jyty-medlem kontaktade Jyty för att reda ut om en uppsägning skett i enlighet med lagen. Arbetstagarens anställning hade pågått i över 25 år. Arbetsgivaren sade upp arbetsgivarens anställning med hänvisning till att arbetstagarens arbete och motivation hade försvagats så pass att anställningen inte kunde fortsätta. Arbetstagaren hade tidigare fått en varning som inte gällde arbetstagarens motivation eller arbete.
I regel förutsätter uppsägning på persongrund att arbetstagaren tidigare har fått en varning för samma eller liknande förseelse och att samma förseelse upprepas. Det väsentliga är alltså om varningen och uppsägningen skett för liknande förseelser. En varning sänker uppsägningströskeln betydligt.
I fallet i fråga hade arbetstagaren en varning, men varningen var för en annan sak. Arbetsgivaren motiverade uppsägningen med en försvagning av arbete och motivation, men kunde inte nämna enskilda händelser som uppsägningen hade baserat sig på. Enligt lagen borde arbetsgivaren kunna visa på en befintlig uppsägningsgrund. Eftersom arbetsgivaren inte kunde visa någon befintlig uppsägningsgrund gjorde man upp i ärendet. Bakom låg kanske också faktorer som hörde till personkemin mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Ärendet gjordes upp för att undvika en rättegång. Arbetsgivaren betalade medlemmen ett belopp som motsvarar 8 månaders lön, vilket blev ungefär 19 000 euro.
Heikki Wilén
Arbetsmarknadsjurist