Tunnista tiimisi tyylit
Kokeile kartoittaa tiimiläistesi vahvuuksia ja työskentelytyylejä. Voit havainnoida tiimiläisiäsi, tehdä heille kyselyn tai pitää rennon tiimityöpajan.
Useimpien käyttäytymisessä ja ajattelussa painottuu yksi tai kaksi tyyppiä, mutta jokainen meistä on yhdistelmä kaikista neljästä. Kaikki tyylit ovat hyviä ja tuovat tärkeitä näkökulmia ideointiin, päätöksentekoon ja ongelmanratkaisuun.
Parita vastakohdat
Tiimityössä tulee useimmiten konflikteja niiden työtyyppien välille, jotka ovat toistensa vastakohtia. Siksi juuri heitä on hyvä kannustaa yhteistyöhön.
Jos siis kollegasi tapa suhtautua työhön tuntuu itsestäsi vieraalta, pyydä häntä pariksi työtehtävään ja opi uutta hänen tavastaan katsoa maailmaa.
Tiimityössä tulee useimmiten konflikteja niiden työtyyppien välille, jotka ovat toistensa vastakohtia. Siksi juuri heitä on hyvä kannustaa yhteistyöhön.
Luo olo turvalliseksi
Usein käy niin, että tiimissä ohjaajat ja pioneerit dominoivat keskustelua. Varmista, että jokainen voi tuoda ajatuksiaan esiin.
Psykologista turvallisuutta ei turhaan hehkuteta tiimityön tärkeimpänä menestyksen takaajana. Ehdota, että kaikki ottaisivat hetkeksi toisen tyylin roolin: ”Ajattele hetki kuin vartija”.
Huomioi eri viestintätyylit
Ohjaajat arvostavat suoraa palautetta, integroijat kaipaavat diplomatiaa. Pioneerit innostuvat vapaamuotoisista ideointisessioista, vartijat haluavat selvät suunnitelmat.
Jos eri tyylien tarpeita ei huomioi, johtavat integroijan pyrkimys välttää konflikteja, ohjaajan tyyli painottaa nopeaa päätöksentekoa, pioneerien hajanaiset ideoinnit ja vartijoiden tarve selkeälle toimintasuunnitelmalle helposti ristiriitoihin.
Lähde: Neljä työorientaatiotyyppiä esiteltiin Suzanne M. Johnson Vickbergin ja Kim Christfortin Harvard Business Review -lehden artikkelissa Pioneers, drivers, integrators, and guardians vuonna 2017.