Hyvinvointi
16.12.2021

Kova, pehmeä vai ympäristöystävällinen paketti?

Ekologisia ideoita pukinkonttiin

Ympäristöystävällisiin lahjoihin voi käyttää mielikuvitusta, aikaa ja osaamista. Kirpputori-, vintage- ja second hand -löydötkin ovat arvossaan. Koronakulutuskatkon jälkeen on ehkä varaa ostaa myös uutta ekologisesti valmistettua.

Teksti: Hannele Niemi Kuvat: Pixabay

1. Lähes kaiken voi kierrättää ja tehdä itse.

1. Kestävä kulutus on monille suomalaisille jo tuttua. Lähes kaiken voi kierrättää ja tehdä itse. Aineksia askartelusta kokkailuun löytää sekä luonnosta että kotinurkista. Luovuudesta syntyy niin loistaviin lahjapakkauksiin kätkettyjä leivonnaisia ja mausteherkkuja kuin käsitöitä, jopa ite-taidetta.

 

2. Itsetehdyn huipennus lienee elämyslahja.

2. Itsetehdyn huipennus lienee elämyslahja, vaikka kakku- tai suklaantekokurssille. Bonuksena lahjanantaja lähtee kurssiseuraksi, antaen sitä parasta: yhteistä aikaa. Sitä voi viettää myös luontoretkellä tai siivoushetkellä, kulttuurikeikasta puhumattakaan.

 

3. Hyväntekeväisyyslahja on yhä trendi.

3. Hyväntekeväisyyslahja on yhä trendi. Kannattanee kuitenkin varmistaa, että lahjansaaja jakaa antajan arvomaailman. Ja osaa iloita kehitysmaahan maksetusta vuohesta, josta itse tuskin näkee karvaakaan.

 

4. Netti tursuu kirpputorien lisäksi erilaisia lainaamoja.

4. Netti tursuu kirpputorien lisäksi erilaisia lainaamoja, niin taiteen, liikenteen kuin muodin saralta. Kestävää kehitystä, kyllä! Lisäksi laadukasta tuotetta ja yksilöllistä ajattelua, mikä houkuttanee yhä nuorempia.

 

5. Uuden ostajakin voi entistä helpommin edistää ympäristön hyvinvointia.

5. Uuden ostajakin voi entistä helpommin edistää ympäristön hyvinvointia. Kierrätysmateriaalista tuotetaan energiakestävästi ja ympäristölogistisesti jo melkein mitä tahansa. Yksi lajin parhaita lienee paikalliskäsityö kierrätysmateriaalista kotikylän joulumarkkinoilla.

 

6. Haaste: miten löytää lelukuvastotulvasta laadukkaan kestäviä lahjoja ja selvittää, että kaikkea ei voi saada?

6. Teknologiahuuma jatkunee, koronayliannostuksesta huolimatta. Tosin korona voi tuoda lahjan saatavuusongelman. Joulun haaste piilee lapsiperheissä: miten löytää lelukuvastotulvasta laadukkaan kestäviä lahjoja ja selvittää, että kaikkea ei voi saada. Vinkki: Pyydä pientä nimeämään ehdoton ykköstoiveensa. Ja selitä hyvissä ajoin, jos varaa on vain itsetehtyyn. Sitä lapsi ei ehkä osaa lahjana arvostaa. Vielä.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana Jyväskylän yliopiston sosiologian professoria Terhi-Anna Wilskaa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.