Ajankohtaista
01.10.2020

Jytyn jäsenet lakkoon Oulussa:

”Ulkoistussuunnitelmat häikäilemätöntä työehtoshoppailua”

Oulun kaupungilla työskentelevät Jytyn jäsenet aloittivat kolme päivää kestävän lakon yhdessä JHL:n jäsenten kanssa. Ammattiliittojen jäsenet ovat lakossa ke–pe 30.9.–2.10. Lakolla Jytyn ja JHL:n jäsenet yhdessä vastustavat Oulun kaupungin laaja-alaisia ulkoistamissuunnitelmia, joita Oulun kaupunginhallitus on esittänyt ja joista kaupunginvaltuusto kokoontuu päättämään maanantaina 5.10.

Teksti: Tuomas Muhonen Kuvat: Juha Sarkkinen
Jytyn lakkovahteina Oulussa toimivat Jyty Pohjois-Pohjanmaa ry:n aktiivijäsenet, henkilöstön edustajat ja Jytyn Pohjois-Suomen aluetoimistojen toimihenkilöt.

Oulun laajat ulkoistamissuunnitelmat koskevat ainakin Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen ateria- ja puhtauspalveluja, Oulun Digi -liikelaitoksen ICT-palveluja sekä Oulun sivistys- ja kulttuuripalveluissa työskenteleviä koulusihteereitä. Näillä liikkeenluovutuksilla kaupunki haluaa siirtää noin 500 henkilöä pois palkkalistoiltaan. Uhkana on, että Oulun ulkoistamiset laajenevat entisestään ja näin kukaan ei voi olla varma oman työpaikan säilymisestä.

Toteutuessaan Oulun ulkoistamiset heikentäisivät työntekijöiden keskeisiä työehtoja, kuten palkkausta.

Toteutuessaan Oulun ulkoistamiset heikentäisivät työntekijöiden keskeisiä työehtoja, kuten palkkausta. Todennäköisesti ulkoistamiset johtaisivat myöhemmin muihin henkilöstösäästöihin, kuten henkilöstön irtisanomisiin.

Jytyn lakkovahdit jakoivat työntekijöille ja kuntalaisille lakkoflyereita sekä tietoa lakon syistä.

– Oulun suunnitelmat ovat häikäilemätöntä työehtoshoppailua, jossa säästöt kohdistetaan suoraan henkilöstöön. Oulun kaupungilla ei ole kuitenkaan todellisuudessa mitään takeita siitä, että näillä toimilla saavutetaan todellisia säästöjä, vaan kustannukset vain nousevat ja palvelut heikkenevät, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki sanoo.

Kustannukset vain nousevat ja palvelut heikkenevät.

Lakko on rajattu niin, että se ei vaaranna kenenkään henkeä, terveyttä tai omaisuutta. Lakko ei koske viranhaltijoita eikä työllistettyjä. Lakon ulkopuolelle on rajattu palo- ja pelastustoimi, ympärivuorokautinen hoito ja hoiva (ympärivuorokautinen päivähoito kuuluu lakon piiriin), omassa kodissa työskentelevät perhepäivähoitajat ja kolmiperhepäivähoitajat, Oulun Vesi, koronavastaanotot (Tuira, Kontinkangas, Oulunsalo ja Haukipudas), mielenterveystyön ja kehitysvammatyön tuettu asuminen sekä kotihoidon palvelut.

Toteutuessaan Oulun ulkoistamiset heikentäisivät työntekijöiden keskeisiä työehtoja, kuten palkkausta. Todennäköisesti ulkoistamiset johtaisivat myöhemmin muihin henkilöstösäästöihin, kuten henkilöstön irtisanomisiin.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.