Ajankohtaista
15.11.2023

Työelämäheikennyksiä ei purematta niellä

Jytyllä on tiukka, mutta rakentava ote Suomen hallituksen kaavailemiin työelämän heikennyksiin. Työntekijän näkökulmaa tuodaan keskusteluun muun muassa seuraavilla vaikutuskeinoilla.

Teksti: Leena Filpus Kuvat: iStock

 1. Lainvalmistelua kolmikantaisesti

Vaikutamme lainvalmisteluun niin, että työntekijöiden ääni kuuluu. Työntekijöiden ja työnantajien edut eivät ole ristiriidassa keskenään. Olemme mukana itsenäisenä ammattiliittona, osana STTK:ta sekä yhdessä kuntien ja hyvinvointialueiden pääsopijapuolten kanssa.

Hallitus suunnittelee, ettei valtakunnansovittelija saa esittää millekään alalle vientialoja suurempia palkankorotuksia. Tämä uhkaa johtaa naisvaltaisten ja matalapalkka-alojen pysyvään palkkakuoppaan. Työelämän epätasa-arvoon on puututtava monella rintamalla.

Vaikutamme lainvalmisteluun niin, että työntekijöiden ääni kuuluu.

2. Työtaistelutoimia täsmäiskuna

Mielenilmauksia, ulosmarsseja ja lakkoja kannattaa käyttää vaikuttamiskeinoina harkiten. Ne ovat tehokkaimpia, kun ajoitus on oikea suhteessa muutosten valmistelutyöhön. Tehoa lisää yhteistyö toisten liittojen ja keskusjärjestöjen kanssa.

Hallituksen työelämäheikennysten lista on pitkä. Muun muassa työttömyysturvaa heikennetään, irtisanomisia helpotetaan ja yhteistoimintamenettelyn käyttöä supistetaan. Vaikutamme siihen, ettei työelämän oikeuksia poljeta. Esitetyt muutokset eivät lisää työllisyyttä.

 

3. Työehtosopimus­neuvottelut

Työntekijän oikeuksien kannalta työehtosopimus on keskeinen asiakirja. On tärkeää pitää hyvistä tes-kirjauksista kiinni ja kehittää työehtosopimuksia edelleen. Myös lainsäädäntöheikennyksiä voidaan torjua sopimalla asioista toisin työehtosopimuksissa.

Pidämme kiinni muun muassa siitä, että monessa tessissä oleva kirjaus ensimmäisen sairauslomapäivän palkallisuudesta pysyy ennallaan.

Työntekijän oikeuksien kannalta työehtosopimus on keskeinen asiakirja.

4. Keskusteluilmapiiriin vaikuttaminen

Haluamme olla rakentava keskustelun avaaja ja käydä vuoropuhelua niin verkostoissamme kuin somessa. On tärkeä tuoda jytyläisiä kantoja esiin eri alojen vaikuttajille, jokaiselle kansalaiselle sekä päättäjille ja ­virkamiehille.

Ajatus työttömyysturvan heikentämisestä on ison keskustelun paikka. Hallitus tuntuu ajattelevan työttömyyden olevan työttömän oma valinta. Todellisuudessa näin ei ole.

 

5. Bonus: Sinunkin äänesi ratkaisee!

Mitä useampi kuuluu ammattiliittoon, sitä suurempi vaikutusvalta liitoilla on päätöksenteossa. Kun riittävän paljon ihmisiä seisoo yhteisessä rintamassa, heidän ääntään ei voi ohittaa.

Vaikuttamistyöhön tarvitaan myös sinua. Vuonna 2023 toteutettu Jytyn jäsenyyden suosittelukampanja saa jatkoa vuonna 2024. Suunnitelmissa on myös erilaisia kampanjoita, joissa kerrotaan jäsenyyden eduista.

Mitä useampi kuuluu ammattiliittoon, sitä suurempi vaikutusvalta liitoilla on päätöksenteossa.

Lähteenä: Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.