Ajankohtaista
27.08.2020

Tuleeko syksyllä lisää lomautuksia?

Teksti: UP/ BIRGITTA SUORSA Kuvat: KT Kuntatyönantajat
Johtava työmarkkinatutkija Anne Hotti KT Kuntatyönantajista kertoo, että monilla kunnilla on meneillään pitkäjänteinen ohjelma talouden tasapainottamiseksi. Myös lomautuksia on tulossa.

Arviolta puolet kunnista ja kuntayhtymistä joutuu lomauttamaan henkilöstään tämän vuoden aikana, käy ilmi KT Kuntatyönantajien kesäkuussa tekemästä selvityksestä.

Talouskasvu on hidastunut, osin myös koronapandemian takia. Tuleeko syksyllä lisää lomautuksia, johtava työmarkkinatutkija Anne Hotti KT Kuntatyönantajista?

– Kuntasektorilla on ensisijaisesti haettu säästöjä kautta aikojen muilla keinoin. Lomautuksiin mennään vasta pakon edessä. Ensisijaisesti käytetään pehmeämpiä keinoja, kuten tehostetaan toimintoja, järjestetään työtehtäviä ja toimintoja uusiksi, sovitaan vapaaehtoisista palkattomista vapaista, ei rekrytoida uusia ja jätetään uusimatta määräaikaisuuksia. Taloustilanne on valitettavasti huono, joten myös lomautuksia on tulossa. Monilla kunnilla on meneillään pitkäjänteinen ohjelma talouden tasapainottamiseksi.

Kuntasektorilla on ensisijaisesti haettu säästöjä kautta aikojen muilla keinoin. Lomautuksiin mennään vasta pakon edessä.

– Tilanne voi muuttua syksyn ja alkutalven aikana hyvinkin nopeasti. Jotkut kunnista ja kuntayhtymistä eivät ole vielä käyttäneet yt-menettelyä, mutta toiset jo useamman kerran.

Ovatko kunnat löytäneet korvaavia tehtäviä? Espoossa haettiin resurssipankissa töitä niille työntekijöille, joiden omat työt vähenivät ja loppuivat koronan takia kokonaan. Palkanmaksu turvattiin koko henkilöstölle.

– Espoo ei ole poikkeus, moni muukin on käyttänyt tätä. Kaikki yrittävät parhaansa. Usein on kuitenkin vaikea löytää erityisaloilla, esimerkiksi kirjasto- tai museoalalla, työskenteleville korvaavia tehtäviä.

Kuinka koronarajoitusten purku ja valtion myöntämä koronapaketti näkyivät kuntien toiminnoissa?

– Tukipaketti toi kesän alussa helpotusta. Kyse on kuitenkin tilapäisestä avusta. Kun koronarajoitukset osin purkautuivat, lomautukset vähenivät kunnissa hetkellisesti.

Mitä toimia toivotte hallitukselta?

– Toivomme, että valtiovallalla olisi jatkossa valmiutta toimia tilanteen mukaan. Lakisääteisten tehtävien rahoitus on pystyttävä turvaamaan.

Talouskasvu osoitti hiipumista jo ennen koronaa. Kuntien verotulot ovat pudonneet yleisen taloustilanteen heikentymisen myötä.

Millaiselta tilanne näyttää ensi keväänä, jos tuleva talvi on koronan takia yhtä haasteellinen kuin viime kevät?

– Koronan takia tilanne on ollut erityisen ongelmallinen. Talouskasvu osoitti hiipumista jo ennen koronaa. Kuntien verotulot ovat pudonneet yleisen taloustilanteen heikentymisen myötä. Kuntasektorilla kuten koko yhteiskunnalla on kuitenkin enemmän kokemusta kuin alkukeväänä, ja varmasti kaikki ovat valmiimpia tekemään päätöksiä. Järjestelyvalmius on hyvä.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.