Ajankohtaista
09.02.2022

Jytyläinen Sirma Lampinen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä

”Nuorille työ ei ole itseisarvo”

Keskusjärjestö STTK palkitsi Sirma Lampisen aktiivisuudestaan Ammattiliitto Jytyssä. Hän toimii tulevaisuustyöryhmän puheen- johtajana ja kehittää liiton nuorisotoimintaa.

Teksti: Meeri Ylä-Tuuhonen Kuvat: Tuukka Kiviranta
Työelämän muutoksissa ammattiliitot ovat merkittävässä asemassa, sanoo Jytyn tulevaisuustyöryhmän puheenjohtaja Sirma Lampinen.

Aktiivinen, toimelias, rohkea, innostava ja optimistinen. Näillä sanoilla raati luonnehti STTK:n Tulevaisuuden tekijäksi joulukuussa valittua jytyläistä Sirma Lampista.

– Se oli STTK:lta hieno huomionosoitus Jytyn suuntaan ja koko tulevaisuustyöryhmälle, että tällaista nuorisotoimintaa on kaivattu, Lampinen sanoo.

Vuotuisella kunniamaininnalla STTK haluaa kannustaa nuoria toimimaan aktiivisesti omassa ammattiliitossaan, uudistamaan ay-liikettä ja tuomaan esiin rohkeita ajatuksia työelämän ja liittonsa toiminnan kehittämiseksi.

– Sirma Lampinen on tulevaisuustyöryhmän puheenjohtajana ajanut rohkeasti muutoksia liiton toimintatapoihin sekä tuonut nuorten näkemyksiä esiin, raati totesi.

Tavoitteenamme on pyrkiä lisäämään liiton näkyvyyttä ja kuuluvuutta nuorten aikuisten maailmassa.

Jytyn kymmenhenkinen tulevaisuustyöryhmä koostuu alueiden nuoriso- ja opiskelijavastaavista sekä liittohallituksen edustajasta ja sihteeristä.

– Haluamme aktivoida Jytyn nuorisotoimintaa. Tavoitteenamme on pyrkiä lisäämään liiton näkyvyyttä ja kuuluvuutta nuorten aikuisten maailmassa, Lampinen sanoo.

Työ on tuottanut tulosta. Jytyn jäsenyys on vuoden alusta alkaen maksuton opiskelijajäsenille, ja nuorisotoiminta saa myös omat Instagram- ja Facebook-sivut.

Nuorten ääni kuuluu entistä paremmin myös Jytyn hallinnossa, sillä tulevaisuustyöryhmän puheenjohtajalla on nykyään läsnäolo- ja puheoikeus liittohallituksessa.

 

Työkaverit houkuttelivat Jytyyn

Lampinen asuu perheineen Alajärvellä ja on parhaillaan äitiyslomalla kotikaupunkinsa teknisen toimen toimistosihteerin tehtävästä. Hän liittyi Jytyyn keväällä 2015.

– Työpaikallani oli aktiivisia jytyläisiä, ja kun he kertoivat paikallisyhdistyksen toiminnasta ja jäseneduista, päätin liittyä mukaan.

Nykyään Lampinen kuuluu Jyty Alajärven hallitukseen. Hän on toiminut paikallisyhdistyksessä myös sihteerinä ja nuorisovastaavana.

Valtakunnalliseen ay-toimintaan Lampinen päätyi, kun liiton työntekijä soitti hänelle ja kertoi alueellisen nuorisovastaavan tehtävästä ja tulevaisuustyöryhmästä.

– Olin kaivannut lisää valtakunnallista nuorisotoimintaa ja ajattelin, että jonkunhan sitä pitää tehdä. Kun luo rohkeasti itselle mielekästä toimintaa, siitä kiinnostuvat muutkin.

Maaliskuussa 2021 Sirma Lampisesta tuli tulevaisuustyöryhmän puheenjohtaja. Työryhmän toimikausi kestää kuluvan vuoden loppuun asti.

Sirma Lampinen nauttii ulkoilusta ja metsäretkistä länsigöötanmaanpystykorva Karpon kanssa kotimaisemissaan Alajärven Levijoella.

“Nuoret kaipaavat joustavuutta”

Ammattiliittojen tärkein tehtävä on edunvalvontatyö, Lampinen sanoo.

– Työntekijöiden tarpeet kuitenkin muuttuvat ja siksi ammattiyhdistystoiminnassa pitää ymmärtää, mikä työntekijöiden etu kulloinkin on.

Siinä missä työntekijät taannoin tavoittelivat pitkää työuraa ja säännöllistä palkkaa, nyt nuoret aikuiset suorastaan vaativat työelämältä muutoksia, Lampinen sanoo.

– Työ ei ole nuorille enää itseisarvo. He kaipaavat työelämältä joustavuutta, ja ammattiliittojen pitää osata uudistua työntekijöiden tarpeiden mukana.

Ammattiliittojen pitää osata uudistua työntekijöiden tarpeiden mukana.

Tulevaisuustyöryhmän puheenjohtajana Lampinen haluaa katsoa jopa 15 vuoden päähän ja miettiä, millainen liitto Jyty silloin on.

– Liittojen on ajettava kaikkien jäsentensä etuja. Siinä niiden toiminta punnitaan. Nuoret eivät kiinnostu ammattiliitoista, jos ne ajavat vain keski-ikäisten etuja, hän toteaa.

Työnantajilta Lampinen puolestaan peräänkuuluttaa sosiaalista vastuullisuutta erityisesti henkilöstöjohtamisessa. Viihtyisä työpaikka on kaikkien etu, hän sanoo.

Tulevaisuustyöryhmän puheenjohtajana Sirma Lampinen haluaa katsoa jopa 15 vuoden päähän ja miettiä, millainen liitto Jyty silloin on.

Nuorille hyödyllisiä kursseja

Viime syksynä tulevaisuustyöryhmä järjesti Nuoret ja työnhaku -webinaarisarjan, joka käsitteli kouluttautumista, itsensä kehittämistä ja työmarkkinoita.

– Tavoitteena on jakaa nuorille tietoa, joka oikeasti hyödyttää heitä työelämässä ja luoda samalla kiinnostusta ay-toimintaa kohtaan, Lampinen sanoo.

Liitto voi olla niin iso osa sinua kuin itse haluat.

Hän haluaa, että Jyty tarjoaa nuorille jäsenilleen jatkossakin niin kiinnostavia ja hyödyllisiä kursseja, että niille kannattaa osallistua.

– Keväällä on luvassa ainakin LinkedIn-koulutus. Sitä meiltä on toivottu.

Lampiselle liiton jäsenyys on vähän kuin vakuutus. Se on hyvä olla olemassa pahan päivän varalle.

– Ja jos liiton toiminta ei ole sellaista, että sen takia kannattaa kuulua liittoon, toimintaa voi aina kehittää paremmaksi. Liitto voi olla niin iso osa sinua kuin itse haluat.

Sirma Lampinen

– Jytyn Länsi-Suomen alueen nuorisovastaava ja tulevaisuustyöryhmän 29-vuotias puheenjohtaja Alajärveltä.

– Työskentelee Alajärven kaupungin teknisen toimen toimistosihteerinä, mutta on parhaillaan äitiyslomalla.

– Valmistui hallintotieteen maisteriksi Vaasan yliopistosta vuonna 2017.

– Perheeseen kuuluvat aviopuoliso Jarkko, 2,5-vuotias poika Lauri, joulukuussa syntynyt tyttövauva sekä koira ja kissa.

– Harrastaa luonnossa liikkumista, lukemista ja leipomista.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.