Ajankohtaista
19.12.2019

Miten lasten lukuinto sytytetään?

PISA-tutkimuksen mukaan jopa joka kahdeksas peruskoulun päättävä ei osaa lukea kunnolla. Erityisesti varhaislukemisella on suora yhteys parempaan koulumenestymiseen ja koulumyönteisyyteen.

Teksti: TIINA TENKANEN Kuvat: MATTI MATIKAINEN

Hyvinkään kaupunki perusti vuoden alussa valtion erityisrahoituksella hankkeen ”esi- ja perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseksi” eli Lukemaan-hankkeen. Hanke palkittiin marraskuussa Kunteko 2019 -gaalassa.

Lukuagentti Anne-Marie Knape Hyvinkään kaupungin Lukemaan-hankkeesta vastaanotti palkinnon Kunteko 2019 -gaalassa.

Miten lasten lukuinto sytytetään, hankekoordinaattori, lukuagentti Anne-Marie Knape?

– Kaiken ikäiset voivat hyödyntää kirjojen tarinoita rikkaasti ja moniaistillisesti. Esimerkiksi esikouluryhmä voisi ottaa kirjan mukaan metsään. Ehkä metsässä nähdään kirjassa mainittu oravakin. Lasta on hyvä muistuttaa, että kirja on aina ystävä. Sen avulla voi päästä paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi ja voi oppia uutta.

Mikä on lukuagentin rooli?

– Kierrän kaikki päiväkerhot ja perheiden kohtaamispisteet, myös maahanmuuttajien kerhot. Keskustelen vanhempien kanssa, miksi lapselle lukeminen on tärkeää. Ammattikasvattajien kanssa pohdin, miten lukemisella tuetaan laadittuja tavoitteita.

Miten lasta voidaan innostaa kotona?

– Lapselle lukeminen vaikuttaa hänen tulevaisuuteensa enemmän kuin vanhempien sosioekonominen asema tai koulutustausta. Aikuinen tukee lasta lukemalla tälle ja lisäksi osoittamalla kiinnostusta lapsen lukemista kohtaan. Lukuhetken jälkeen lapsella tulisi olla tunne, että hän haluaa kuulla lisää. Tämä pätee kodin lisäksi myös varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lukuhetkiin.

Onko hankkeella yhteistyökumppaneita?

– Hyvinkään kaupunginkirjasto on tärkeä kumppani. Hankkeen rahoilla on ostettu Lukuilo-äänikirjapalvelu, jossa on luettu pohjoismaisia satuja 50 eri kielelle. Sovellus on kaikkien kuntalaisten ulottuvilla Hyvinkään pääkirjastossa sekä Hakalan kirjastossa. Lisäksi sovellus on hankittu kaikkiin varhaiskasvatuksen tabletteihin. Sovelluksen avulla myös maahanmuuttajataustaiset lapset sekä aikuiset saadaan kirjallisuuden pariin.

Mitä tuloksia on saavutettu?

– Ainakin paljon iloa. Lukemalla tuetaan elinikäisen oppimisen taitoja. Kirjasta keskustellessa opitaan toimimaan ryhmässä, kuuntelemaan toista, perustelemaan omaa näkökulmaa ja ehkä jopa väittelemäänkin. Lopulta yhdessä keksitään kirjalle toisenlainen loppu.

Lisätietoja: Lukemaan-hanke

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.