Ajankohtaista
26.03.2020

Mitä valtuustotyöskentely Jytyssä tarjoaa?

Teksti: UP/ BIRGITTA SUORSA Kuvat: tuomas muhonen
Jytyn järjestöjohtaja Ari Sauros kertoo, että valtuutettu pääsee suuren ammattiliiton näköalapaikalle ja pystyy vaikuttamaan Jytyn toiminnan kehittämiseen korkeimmalta päättävältä paikalta.

Jytyn liittovaltuustoon valitaan uudet jäsenet ensi syksynä sähköisessä äänestyksessä. Ehdokkaita etsitään paraikaa, sillä ehdolle asettaminen alkaa toukokuussa. Tällä kertaa liittovaltuustoon valitaan 37 jäsentä.

Mitä valtuustotyöskentely tarjoaa, Jytyn järjestöjohtaja Ari Sauros?

– Valtuutettu pääsee suuren ammattiliiton näköalapaikalle ja pystyy vaikuttamaan Jytyn toiminnan kehittämiseen korkeimmalta päättävältä paikalta. Toivoakseni siinä saa myös hyvää mieltä ja onnistumisen kokemuksia.

Minkälaisia ominaisuuksia valtuutetun tehtävään tarvitaan?

– Pitää olla kokemusta liiton järjestötoiminnasta ja/tai edunvalvonnasta, että hahmottaa kokonaisuuden. Valtuutetun roolissa pitää olla käsitystä Jytyn toimintaympäristöstä ja näkemystä, mihin suuntaan toiminta voisi kehittyä.

Kuinka paljon valtuustotyö työllistää?

– Meillä on sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset. Työehtosopimusneuvottelujen aikana on ylimääräisiä kokouksia. Valtuutetun toivotaan ottavan osaa seminaareihin ja koulutuksiin sekä paikallisiin tilaisuuksiin ja tapaamisiin. Lisäksi heidän odotetaan kiertävän alueella yhdistysaktiivin ominaisuudessa.

Nykyisen valtuuston ikähaitari oli nelisen vuotta sitten 29–60 vuotta, eli varsin kattava. Löytyykö edelleen eri-ikäisiä ehdokkaita?

– Ehdokkaat asetetaan yhdistyksissä. Jytyn kuten monen muunkin kunta-alan liiton ikärakenne on varsin korkea, mutta voisi kuitenkin olettaa, että valtuuston keski-ikä tulee putoamaan. Jäsenistön ikärakenne on hiukan tasapuolistunut, koska suurimmat ikäluokat ovat siirtyneet eläkkeelle.

Kuinka ehdokasasettelussa pidetään huoli, että kaikki sopimusalat ovat edustettuina?

– Toivon mukaan kaikki sopimusalat ja eri ammattiryhmät asettavat ehdokkaita. Järjestelmässä ei ole mekanismia, jolla tämä turvataan. Viimeksi monipuolisuus onnistui kohtuullisen hyvin.

– Yhdistysten lisäksi ehdokkaan voi asettaa ryhmä, jossa on kymmenen henkilöjäsentä.

Valtuutettujen määrä vähenee 43:sta 37:ään. Mistä tämä johtuu?

– Kustakin vaalipiiristä valitaan yksi valtuutettu alkavaa tuhatta jäsentä kohden. Idästä, etelästä ja lännestä tulee kymmenen valtuutettua kustakin, pohjoisesta seitsemän. Jytyläisten ammattien osalta tehokkuutta lisätään koko ajan. Kun kolme lähtee eläkkeelle, niin hyvä on, jos kaksi palkataan tilalle.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.