Ajankohtaista
17.12.2020

Jyty kysyy:

Minkälainen Jyty on neljän vuoden päästä?

Jytyn uusi liittovaltuusto aloitti nelivuotiskautensa marraskuussa. Puheenjohtajakseen liittovaltuusto valitsi ruokapalveluesimies Seija Hovi-Kuikon.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Matti Matikainen
Ammattiliitto Jytyn liittovaltuuston uusi puheenjohtaja Seija Hovi-Kuikko.

Minkälainen Jyty on neljän vuoden päästä, Seija Hovi-Kuikko Jyty Lappeenranta ry:stä?

– Näen Jytyn elinvoimaisena, itsenäisenä ammattiliittona. Onnistumme saamaan mukaan uusia sekä nuoria jäseniä.

– Toteutamme liiton uutta rullaavaa strategiaa sekä hyviä ideoita toiminnan kehittämiseen ja jäsenten tukemiseen.

– Liittovaltuuston puheenjohtajana minun tulee syvennyttyä Jytyn toimintaan tiiviimmin kuin viime kaudella rivivaltuutettuna. Yhteistyö sujuu Jytyn puheenjohtajan sekä muiden Jytyn työntekijöiden kanssa.

Meidän pitää kysyä suoraan nuorilta, mitä he liitolta haluavat.

Minkälaisia kehitystarpeita näet?

– Uusia jäseniä on saatava mukaan. Nuorten jäsenten rekrytointi on ensisijainen haaste, joka pitää ratkaista. Meidän pitää kysyä suoraan nuorilta, mitä he liitolta haluavat.

– Jäseniä on tuettava työssään kaikin mahdollisin tavoin. Korona-aika on ollut todella raskas lomautuksineen, irtisanomisineen ja etätöineen. Jäsenkyselyn mukaan myös jytyläisten työmäärä on koronan aikaan kasvanut.

– Irtisanomiset ja lomautukset ovat työllistäneet myös aluetoimistojen väkeä ja luottamusmiehiä. Meidän täytyy taata, että he jaksavat.

– Jytyläisten on oltava enemmän näkyvissä. Siinä auttaa osaltaan Jytyn uusi nimi ja visuaalinen ilme. Mitä enemmän me valtuutetut ja muut aktiivit näymme, sitä enemmän ihmiset oppivat tuntemaan Jytyä ja kiinnostuvat toiminnasta.

– Nukkuvia yhdistyksiä pitää herätellä. Kukin valtuutettu voisi alueellaan markkinoida itseään vaikka yhdistyksen kokoukseen puhumaan Jytyn toiminnasta.

Jos paikallinen sopiminen auttaa tekemään asioita paremmin, sitä kannattaa käyttää lisänä.

Työnantajapuoli haluaa päästä eroon yleissitovista työehtosopimuksista. Miten paikalliseen sopimiseen pitäisi suhtautua?

– Jyty Lappeenrannan puheenjohtajana olen nähnyt, että eri työnantajien kanssa on neuvoteltu hyviä sopimuksia. Jos paikallinen sopiminen auttaa tekemään asioita paremmin, sitä kannattaa käyttää lisänä.

– Luottamusmiehet, varsinkin kokemattomat, tarvitsevat sopimusneuvotteluihin tukea. Täällä Itä-Suomessa luottamusmiehet ovat saaneet apua ja tukea aluetoimistosta. Alueasiamiehet ovat tarvittaessa tulleet mukaan neuvotteluihin. Myös Jytyn keskustoimiston ammattilaisilta tulee saada neuvoja.

Miten liittovaltuusto edistää Jytyn toimintaa?

– Odotan, että kaikki valtuutetut ovat sitoutuneet liittovaltuuston työhön. Työtä tulee tehdä myös kokousten välissä.

– Valtuutetut voivat antaa keskustoimistolle vinkkejä ja ideoita vaikkapa työtapoihin tai webinaarien järjestämiseen liittyen.

– Teemme hyvää yhteistyötä keskusjärjestön sekä aluetoimistojen kanssa.

Paikallistoimijasta voi nousta vaikuttajaksi liittotasolle asti.

Olet toisen polven jytyläinen. Onko se rikkaus vai rasite?

– Ehdottomasti rikkaus. Olen oppinut jo pienestä pitäen, mitä ay-toiminta on. Paikallistoimijasta voi nousta vaikuttajaksi liittotasolle asti. Se vaatii vain työtä ja halua yhteisten asioiden hoitamiseen.

– ”Coutsi” on ollut omasta takaa. Olen saanut hyviä neuvoja.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.