Ajankohtaista
04.02.2020

Jyty: Kunnon palkankorotus, kiky-tunnit pois

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty vaatii, että alkaneissa sopimusneuvotteluissa kiky-tunneista luovutaan tai niistä koituneesta työajan pidennyksestä maksetaan täysi korvaus, joka merkitsisi tehtyjen laskelmien mukaan 1,4 % :n korotusta sopimuskierroskorotusten päälle. Jos kiky-tunnit poistuvat, ne eivät saa alentaa palkankorotuksia.

Jyty aloitti kunta-alan palkkaneuvottelut 14.1. Syysvaltuuston hyväksymien sopimustavoitteiden keskiössä ovat Jytyn edustamien kaikkien sektoreiden osalta kunnon palkankorotukset, työaika, etätyö ja työhyvinvointi. Sopimuskauden pituudeksi esitetään noin kahta vuotta.

Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki huomauttaa, että perus- ja hyvinvointipalveluissa on terveydenhoidon ohella suuri joukko työntekijäryhmiä, jotka ansaitsisivat myös koulutukseensa ja työn vaativuuteensa nähden nykyistä oikeudenmukaisemman palkkakohtelun.

– Pääosa heistä työskentelee esimerkiksi sosiaalisektorilla lasten, nuorten ja vanhusten parissa, opetus- ja sivistysaloilla sekä kirjastoissa kuten myös talous- ja hallintotehtävissä.

Pihlajamäen mukaan palkankorotusten on oltava sellaiset, että ne parantavat jäsenistön ostovoimaa, edistävät samapalkkaisuustavoitteita ja naisvaltaisten julkisen sektorin alojen asemaa.

– Näihin tavoitteisiin päästään parhaiten mahdollisimman suurilla yleiskorotuksilla ja euromääräisellä tai ns. sekalinjaisella palkankorotusmallilla.

Paikallisesti neuvoteltavissa järjestelyerissä pitää olla ns. täysi perälauta ja jos paikallisen erän jakamisesta ei synny sopua, erä tulee tulla yleiskorotuksena kaikille. Tavoitteena on lisäksi, että luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen ajankäyttöön, palkkioihin, tiedonsaantiin ja koulutukseen saadaan parannuksia.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.