Ajankohtaista
04.11.2021

Jatkuuko eläkejärjestelmien yhdistämishanke?

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Keva
Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander

Yksityisen ja julkisen eläkejärjestelmän yhdistämistä tutkinut työryhmä keskeytti toimintansa syyskuussa.

Jatkuuko eläkejärjestelmien yhdistämishanke, julkisten alojen työeläkevakuuttaja Kevan tuore toimitusjohtaja Jaakko Kiander?

– Yhdistämishanke kariutui, joten se ei toteudu suunnitellussa aikataulussa.
– Hanke siirtyy eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan ja uuden hallituksen käsiteltäväksi. Uusi hallitus päättää, edistääkö se asiaa vai ei.

Mihin hanke kaatui?

– Muut osapuolet eivät hyväksyneet Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n esitystä siitä, millä tavoin 17 miljardin euron suuruinen ns. neutralointimaksu siirrettäisiin julkiselta puolelta yksityisen sektorin TyEL-järjestelmään. Summalla olisi tasattu yhdistymisestä johtuvaa yksityisen järjestelmän eläkemenojen kasvua.
– Kasvu olisi johtunut siitä, että yhdistettyyn järjestelmään olisi tullut kuntapuolelta enemmän naisia, joiden elinajanodote on miehiä korkeampi.
– Osapuolten erimielisyys kiteytyi neutralointimaksun aikatauluun. EK olisi halunnut nopeampaa pääoman siirtoa kuin muut osapuolet.

Kevan toimintaa tehostetaan automatisoimalla, ja toimintakuluja pienennetään. Kehitämme eläkkeiden laskemiseen ja maksamiseen tarvittavia tietojärjestelmiä ja tekoälyä.

Mitä yhdistämisellä tavoiteltiin?

– Tavoiteltiin leveämpiä hartioita mahdollisia riskejä vastaan. Haluttiin myös varautua siihen, jos kuntasektorilta siirtyisi työntekijöitä ja yhteisöjä yksityiselle sektorille.
– Tällä hetkellä julkisen sektorin eläkkeiden rahoitus on vakaalla pohjalla. Kevan piirissä on rahastoitu varoja suhteellisesti enemmän kuin yksityisellä.
– Kuntien ja hyvinvointialueiden palkkasumma ei myöskään näytä lähivuosina alenevan.

Miten eläkejärjestelmää nyt kehitetään?

– Yksityinen sekä julkinen eläkejärjestelmä jatkavat toistaiseksi toimintaansa entiseen tapaan.
– Eläkelait ovat vuosien mittaan yhdenmukaistuneet. Uusien työntekijöiden kannalta eläkejärjestelmissä ei ole eroa.

Miten Kevaa kehitetään?

– Talon toimintaa tehostetaan automatisoimalla, ja toimintakuluja pienennetään. Kehitämme eläkkeiden laskemiseen ja maksamiseen tarvittavia tietojärjestelmiä ja tekoälyä.
– Julkisen sektorin työnantajayhteisöjen palveluihin panostetaan ennen kaikkea työkykyyn liittyvissä asioissa. Yritämme tunnistaa analytiikalla työkyvyttömyysriskit mahdollisimman varhain ja antaa työnantajille välineitä riskien välttämiseksi ja tilanteen korjaamiseksi.
– Jatkamme viime vuosien hyvää työtä.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.