Ajankohtaista
24.09.2020

Janin oppivuodet

Jäsenmaksujen yhtenäistäminen suurin saavutus

Liittovaltuuston puheenjohtajuus opetti Jani Loposelle kärsivällisyyttä ja perustelutaitoja. Uudelta valtuustolta hän toivoo rohkeita linjauksia jäsenkadon pysäyttämiseksi.

Teksti: Meeri Ylä-Tuuhonen Kuvat: Laura Vesa
Vapaa-ajallaan alueasiamies Jani Loponen lenkkeilee kotiseudullaan Kangasalan Vehoniemessä, kuuntelee äänikirjoja ja valmentaa poikien salibandyjoukkuetta.

Jytyn liittovaltuuston puheenjohtajuus oli äärimmäisen antoisaa aikaa, sanoo valtuuston entinen puheenjohtaja, kangasalalainen Jani Loponen.

– Opin valtavasti, mutta tein myös paljon töitä. Puheenjohtajakausi kasvatti kärsivällisyyttäni, opetti ajattelemaan asioita eri näkökulmista ja kehitti perustelutaitojani.

Joensuussa syntynyt Loponen liittyi Jytyyn esimiehensä innoittamana vuonna 2006. Hän työskenteli tuolloin nuoriso-ohjaajana Kontiolahdella.

– Rupesin käymään erilaisissa liiton koulutuksissa, ja ay-aktiivien porukka alkoi tuntua omalta. Toiminta tempaisi minut todella nopeasti mukaansa.

Puheenjohtajakausi kasvatti kärsivällisyyttäni, opetti ajattelemaan asioita eri näkökulmista ja kehitti perustelutaitojani.

Kaksi vuotta myöhemmin Loponen istui jo Jyty Kontiolahden hallituksessa. Hänestä tuli paikallisyhdistyksen puheenjohtaja vuonna 2010 ja Jytyn liittovaltuutettu vuonna 2012.

– Olen aina ollut kiinnostunut vaikuttamisesta ja työlainsäädännöstä. Kun töissä aloin kouluttaa nuorille työelämätaitoja, haluni vaikuttaa vain vahvistui, Loponen kertoo.

Kotiseudun luonto Kangasalan Vehoniemessä hienoine harjumaisemineen on Jani Loposelle parasta arjen vastapainoa. – Näissä maisemissa sielu lepää, hän sanoo.

Kiitokset aktiivisuudesta

Jani Loponen johti puhetta Jytyn liittovaltuustossa runsaat kolme vuotta viime huhtikuuhun saakka, jolloin hän aloitti työt Jytyn Etelä-Suomen alueasiamiehenä.

– Minusta oli suoraselkäisempää luovuttaa valtikka varapuheenjohtajalle kuin olla päättämässä sellaisista asioista, joita työssäni itse toteutan, Loponen sanoo.

Liittovaltuusto ei suostunut toimimaan pelkkänä kumileimasimena. Saatoimme myös keskustella asioista kriittisesti ilman, että keskustelu meni henkilökohtaisuuksiin.

Puheenjohtajakautensa merkittävimpänä saavutuksena hän pitää Jytyn jäsenmaksujen yhtenäistämistä 1,32 prosenttiin ennakonpidätyksen alaisista tuloista.

– Se oli iso, koko jäsenistöä koskeva, tunteita herättänyt päätös, joka aiheutti valtavasti keskustelua. Jäsenmaksujen yhtenäistäminen selkeytti liiton markkinointia.

Loponen kiittää työnsä päättäviä valtuutettuja erityisesti aktiivisuudesta sekä aidosta ja avoimesta keskustelukulttuurista.

– Liittovaltuusto ei suostunut toimimaan pelkkänä kumileimasimena. Saatoimme myös keskustella asioista kriittisesti ilman, että keskustelu meni henkilökohtaisuuksiin.

 

Jäsenkato kuriin

Uudelta liittovaltuustolta Loponen toivoo ideoita jäsenkadon pysäyttämiseksi.

– Nuoret eivät koe ammattiliittoa yhtä tärkeäksi kuin aikaisemmat sukupolvet, ja siksi meidän on pakko uusiutua. Toivon liitolta rohkeita linjauksia toiminnan kehittämiseksi.

Moniammatillisuus on Jytyn rikkaus, mutta samalla se on myös liiton sudenkuoppa, Loponen sanoo.

– Me emme voi brändäytyä tiettyyn alaan. Siksi meidän on pidettävä liiton julkisuuskuva kunnossa ja tehtävä ammattikohtaisia ulostuloja. Se vaatii meiltä valtavasti töitä.

Loposesta on tärkeää, että valtuutetut ajavat koko liiton etua ja että liittovaltuuston ja -hallituksen yhteistyö on saumatonta.

Toivon liitolta rohkeita linjauksia toiminnan kehittämiseksi.

Ennen siirtymistään Jytyn leipiin Loponen ehti tehdä nuorisotyötä liki 20 vuotta. Viimeksi hän työskenteli Tampereen yliopistollisessa sairaalassa nuorisopsykiatrian osastolla erityisen vaikeahoitoisten alaikäisten kanssa.

Jytyn alueasiamiehenä Loponen vastaa alueyhdistysten toiminnasta Kanta-Hämeessä ja osin myös Uudellamaalla.

– Toivon, että uudet valtuutetut pitäisivät aktiivisesti yhteyttä aluetoimistojen toimihenkilöihin, jotta meillä olisi yhteinen taju siitä, mitä päätökset tarkoittavat.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.