Ajankohtaista
08.04.2022

Kunta-alan työnseisaus Turussa:

”Emme vaadi kuuta taivaalta, vaan reilua kohtelua”

Jytyläiset kokoontuivat toisena lakkopäivänään Turun tuomiokirkkotorille. Väki oli hyvin yksimielistä: matalapalkka-alalle tarvitaan reilut korotukset.

Teksti: Matti Välimäki Kuvat: Ilari Välimäki
Jytyn lakkotapahtuma Turussa 7.4.2022
Jytyläiset tulivat mielenilmaukseen vaatimaan tasapuolista kohtelua. Kuvassa vasemmalta oikealle: Heidi Pinola, Viviana Heinikoski, Päivi Roos, Ilse-Marie Österman ja Liisa Gunnelius (vetopasuunan soittaja).

– Emme vaadi kuuta taivaalta, vaan tasapuolista kohtelua.

Jytyn alueasiamies Kimmo Hollménin kiteytyksen allekirjoitti varmasti jokainen, joka oli tullut Jytyn, JHL:n ja Jukon yhteiseen suureen lakkotapahtumaan Turun Tuomiokirkkotorille. Paikalla oli väkeä tuhatkunta.

– Elinkustannukset ja inflaatiotaso ovat nousseet selvästi. Jotta jytyläisillä olisi ylipäätään mahdollisuus elää ja asua omalla työllään, tarvitsemme reilut palkankorotukset. Palkkojen pitäisi olla järkevässä suhteessa työn vaativuuteen ja haastavuuteen, Kimmo mietti.

Jytyn julistama kaksipäivänen lakko Turussa ja Oulussa alkoi keskiviikkona 6.4. klo 00.01 ja päättyi torstaina 7.4. klo 23.59. Lakolla vauhditettiin kunta-alan virka- ja työehtosopimusten neuvotteluja.

Kuten esimerkiksi tilaisuudessa puhunut Jytyn kehitysjohtaja Mika Periaho muistutti, Jyty tavoittelee reiluja palkankorotuksia sekä monivuotista, matalapalkka-aloihin kohdistuvaa palkkaohjelmaa. Korjauksia haetaan myös esimerkiksi työaikoihin ja etätyön mahdollisuuksiin.

Mitta on täynnä

Kimmon mukaan jytyläiset eivät hakeneet lakkoa, vaan sopimusta. Kun työnantaja ei tullut vastaan, vaihtoehtona oli lakko.

Jyty rajasi Turussakin lakon ulkopuolelle kriittiset toiminnot, joita ei voinut pysäyttää.

– Mutta näitäkin tehtäviä suorittavilta tuli soittoja, että eivätkö myös he voisi liittyä lakkoon. Minusta se kertoo selvästi, että ihmisten mitta alkaa olla täynnä.

Jytyn alueasiamies Kimmo Hollménin mielestä palkkojen pitäisi olla järkevässä suhteessa työn vaativuuteen ja haastavuuteen.

Kimmo jakoi tilaisuudessa Jytyn ilmapalloja. Tuolta osin tapahtuma oli siis vähän kuin varaslähtö vappuun.

– Niin, toivottavasti viimeistään vappuna kaikki olisi sovittuna. Sitten päästäisiin keskittymään muihin asioihin. Esimerkiksi siirtyminen uusiin hyvinvointialueisiin tulee teettämään valtavasti töitä.

”Kyse on siitä, mihin raha laitetaan”

Tuomiokirkolle oli tullut myös esimerkiksi Ilse-Marie Österman joka työskentelee palveluohjaajana TYKSin välinehuollossa.

Palveluohjaaja Ilse-Marie Östermannin mielestä esimerkiksi välinehuoltajat, perhepäivähoitajat ja maatalouslomittajat ovat pahassa palkkakuopassa.

– Välinehuoltajien peruspalkka on alle 2000 euroa eli todella vähän. Työ on kuitenkin erittäin vaativaa ja ilman meitä leikkaussalissa ei voida tehdään yhtään leikkausta. Emme yksinkertaisesti pysty elämään pelkällä kiitoksella. Arvostusta mitataan palkalla, Ilse-Marie kertoi ja lisäsi, että myös esimerkiksi perhepäivähoitajat ja maatalouslomittajat ovat yhtä pahassa palkkakuopassa.

Välinehuoltajien peruspalkka on alle 2000 euroa eli todella vähän.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin jytyläisten pääluottamusmies Niina Kankaanpään ajatukset olivat samansuuntaiset kuin Ilse-Mariella. Hän huomautti, että esimerkiksi isossa yliopistollisessa keskussairaalassa on lukuisia pienipalkkaisia ja kriittisen tärkeää työtä tekeviä, jotka eivät paistattele julkisuuden valokeilassa – skaala kulkee vaikkapa välinehuoltajista osastonsihteereihin; talous-, henkilöstö- ja hankintapuolen työntekijöistä teknisen puolen henkilökuntaan.

Isossa yliopistollisessa keskussairaalassa on lukuisia pienipalkkaisia ja kriittisen tärkeää työtä tekeviä, jotka eivät paistattele julkisuuden valokeilassa.

Jututimme Niinaa jo ennen tilaisuutta, jonne hän ei lopulta flunssan takia päässyt.

Niinaan ei tepsi työnantajapuolen tuttu perustelu, että rahaa ei vain ole:

– Kyse on ennen kaikkea arvovalinnoista, siitä, mihin rahaa ollaan valmiita laittamaan.

”Alalle ei enää saada työntekijöitä”

Turun kaupungilla kodinhoidon tehtävissä työskentelevä jytyläinen luottamusmies Marja Koivisto oli tyytyväinen, että jytyläiset olivat kerääntyneet yhteen näyttämään joukkovoimaa,

– Myös kodinhoitajat, jotka tekevät yksin työtä vaativissa olosuhteissa, ovat valtavassa palkkakuopassa, Turku maksaa meille vieläpä vähemmän, mitä naapurikunnissa. Tämä näkyy jo siinä, että alalle on vaikea saada työntekijöitä. Omalla alueellani on ollut jo pitkään useita vakansseja auki eikä niihin ole ollut yhtään hakijaa.

Myös kodinhoitajat, jotka tekevät yksin työtä vaativissa olosuhteissa, ovat valtavassa palkkakuopassa.

Kuntalaisilta positiivista palautetta

Turun kaupungilla työskentelevä järjestelmäasiantuntija Elina Kajanto yhtyi tilaisuudessa kuullut ”reilut korotukset!” -huutoihin. Hän työskenteli lakon aikana lakkovahtina.

– Kiertelin kouluja, laitoin oville lakosta kertovia infolappuja ja jaoin lakkolakritsia. Palaute kuntalaisilta oli positiivista. Tuli tsemppiviestejä.

Järjestelmäasiantuntija Elina Kajanto vaatii koulusihteereille reiluja palkankorotuksia.

Elina muistutti, että kouluissa työskentelee paljon esimerkiksi jytyläisiä koulusihteereitä ja koulunkäynninohjaajia.

– Tapasin myös joitakin lakkoon kuulumattomia, jotka lusmuilivat vähin äänin työpaikalle. Kerroin, että lakkoilemme heidänkin palkkojensa ja työolojensa puolesta.

”Ilman joukkovoimaa ei saavuteta mitään”

Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirissä työskentelevä osastonsihteeri, jytyläinen luottamusmies Päivi Waher toimi lakon aikana niin ikään lakkovahtina.

– Ihmiset ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä ja kannustavaisia. Fiilikset ovat oikein hyvät. Nyt yritetään yhdessä. Ilman joukkovoimaa ei saavuteta mitään, hän pohti.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.