Ajankohtaista
25.03.2021

4H:n ”Ysit töihin” laajenee edelleen

Suomen 4H-liiton kesällä 2019 alkanut toimintamalli ”Ysit töihin” laajenee edelleen. Ensi kesänä yli 90 kunnan toiminta-alueella on 16 000 yhdeksänneltä luokalta valmistuvaa nuorta, joista jopa 60 prosenttia saattaa saada sen ensimmäisen kesätyöpaikkansa.

Teksti: Jaakko Takalainen Kuvat: 4H, Jaakko Takalainen
Yli kolmekymmentä vuotta 4H-työtä tehnyt kehityspäällikkö Anu Parviainen on tyytyväinen ”Ysit töihin” -projektin laajenemisesta. Myös uusi työnteon teettämisen muoto 4H-Helppi tekee tuloaan.

Suomen 4H-liiton Ysit töihin -toimintamalli laajenee paikallisten 4H-yhdistysten kautta tänä vuonna eri puolille Suomea. Tavoitteena on, että jokainen peruskoulun päättävä noin 16-vuotias nuori saa kesätyöpaikan kesällä 2019.

Toimintamallia kokeiltiin ensi kertaa Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla kymmenessä 4H-yhdistyksessä 2019. Toiminnassa nuoria oli noin 2 400, joista työpaikka löytyi 1 530:lle (62 prosenttia). Koronakesänä 2020 työpaikan sai 2 700 nuorta (45 prosenttia).

 

Kehut Konnevedelle

Muutamissa pienemmissä kunnissa, kuten Konnevedellä, nuorista työllistettiin 100 prosenttia. Hyvä konnevetiset! Neljä muuta Pirkanmaan kuntaa pääsi samaan, joten hurraat sinnekin. Myös hieman yllättävät alat, kuten apteekit, ovat palkanneet yhdeksännen luokan päättäviä – alle 18-vuotiaita nuoria – kesätöihin.

– Koronakesä oli hurja, koska monet sovitut työpaikat peruuntuivat. 4H-yhdistyksissä työllistettiin kuitenkin paljon 15–28-vuotiaita nuoria, sanoo Suomen 4H-liiton kehityspäällikkö Anu Parviainen. Hänen vastuualueenaan on nuorten työllistäminen.

– Selvisimme siis kohtuullisesti.

Koronakesä oli hurja, koska monet sovitut työpaikat peruuntuivat. 4H-yhdistyksissä työllistettiin kuitenkin paljon 15–28-vuotiaita nuoria.

Parviaisen mukaan nyt mukana olevat 4H-yhdistykset ovat tasaisesti eri puolilta Suomea. Lukuvuoden aikana toteutettava Ajokortti työelämään -koulutus pystytään järjestämään tämän kevään aikana vähintään puolelle 9.-luokkalaisista. 4H-yhdistykset vastaavat nuorten kouluttamisesta.

Miltä sitten ensi kesä 2021 näyttää?

– Koronaviruksen vaikutusta ei kukaan vielä tiedä, mutta suuret kauppaketjut ovat aloittaneet nuorten rekrytoinnin normaalisti. Myös 4H:n kesäleirit ja työpalvelu pyritään järjestämään uuden normaalin mukaan. Eli ihan hyvältä näyttää, Parviainen toteaa.

4H:n kesäleirit ja työpalvelu pyritään järjestämään uuden normaalin mukaan.

Ysit työllistyvät 4H-yhdistysten lisäksi yrityksiin, kuntiin ja kolmannelle sektorille.

– Toivomme, että jokaisella paikkakunnalla keskustelu lisääntyy peruskoulun päättävien nuorten työllistämisen tärkeydestä. Koska toiminta on nyt joka vuosi laajentunut, olemme varmasti tehneet asioita oikein, Parviainen pohtii.

– Koko ikäluokka on noin 50 000 nuorta. Jos kaikki etenee suunnitellusti, niin viiden vuoden sisällä voisi olla realistista, että kaikki yli 200 4H-yhdistystä olisi mukana, kuten koko nuorten ikäluokka, Parviainen arvioi.

4H tarjoaa myös valmennusta 4H-yritystoiminnan aloittamiseen, työpaikan tekemisestä itselle.

 

4H-Helppi uutta aikaa

Uutuutena työn tekemisessä ja teettämisessä on älypuhelimeen ladattava appi 4H-Helppi. Sen avulla palvelua tarvitseva voi tilata nuoren hoitamaan homman. Palveluita voivat olla esimerkiksi piha ja puutarha, lemmikit, siivous, lastenhoito, marjat ja huolto. Hinta on 25 euroa tunnilta, johon sisältyy arvonlisävero.

Helppi-äppi on tulevaisuutta: palvelua tarvitsevat sopivat suoraan nuorten kanssa työn tekemisestä.

– 4H hoitaa kaikki työnantajavelvoitteet, perehdyttämisen työhön ja työturvallisuuteen. Helppi-äppi on tulevaisuutta: palvelua tarvitsevat sopivat suoraan nuorten kanssa työn tekemisestä, ja lopputuloksen kuittaavat molemmat osapuolet. Helppi käynnistyi 2020 ja laajenee koko ajan, mainostaa Anu Parviainen.

Lisätietoa 4H-Helpistä: https://helppi.4h.fi

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.