På svenska
04.02.2021

Med corona-tidens insikter mot något nytt

Text: Jonna Voima, ordförande Bilder: Jyty

Jonna Voima

Nytt år, gamla metoder. Coronan håller oss i ett fast grepp. Medan vaccinationstidtabellerna drar ut på tiden känns det som om den tidigare vardagen glider allt längre ur vårt grepp.

Det nya normala har medfört förändringar i alla våra liv, men de är inte sinsemellan jämförbara. En del arbetar som förr på arbetsplatsen, men handsprit, ansiktsmasker och rädslan att bli exponerad är en del av arbetsdagen. Andras arbete har fortsatt på distans. Bortfallna arbetsresor har gett mer tid, utförandet av arbetet har effektiverats. Å andra sidan har distansarbetet kanske orsakat utmaningar för arbetsergonomin, ensamhet och svårigheter att skilja på arbete och fritid. För somliga har coronan inneburit permittering, avbrott i lönebetalningen eller uppsägning. Livet präglas av osäkerhet.

Förhoppningsvis besegras coronan snart och vi kan återvända till ett liv där man inte behöver undvika att träffas. Jag hoppas att vi då minns de saker vi lärt oss under corona-tiden.

En av dem är vikten av arbetsgemenskap. Coronan har splittrat, men enträget har arbetsgemenskaperna hittat på sätt som också förenat. På Teams har man ordnat såväl lillajul som distanskaffe. Arbetskamraterna och arbetsdagens människokontakter är en stor del av vår välfärd. När den normala vardagen börjar kommer vi att se detta. Vi har lätt att närma oss varandra och vara trevliga mot varandra. Det kostar ingenting, men ger mycket.

Vi strävar i fortsättningen till förtroende och en ny kultur för hur man utför arbetet. En arbetstagare behöver inte kontinuerlig övervakning för att vara effektiv.

En annan sak att minnas är distansarbetet, som är lämpligt för många uppgifter. Distansarbetet hjälper att anpassa arbetet till familjelivet, med tidshanteringen och är med sin partiellhet och frivillighet en stor faktor till ökad arbetshälsa. Vi strävar i fortsättningen till förtroende och en ny kultur för hur man utför arbetet. En arbetstagare behöver inte kontinuerlig övervakning för att vara effektiv.

Corona eller inte, livet fortsätter. Jyty valde i november en ny ordförande och förvaltning, och med det gänget börjar vi nu lotsa Jyty genom förändringarna i arbetslivet och vardagen. Vi vill ha möjligast bästa Jyty – ett dynamiskt förbund, som påverkar, hjälper och övervakar Jyty-medlemmarnas förmåner.

Ett händelserikt år väntar. Vi fortbildar våra nya förtroendemän i en krävande uppgifts konster. Vi genomför vår strategi och påbörjar förberedelserna för nästa förhandlingsrunda. Det pågår lagstiftningsreformer och omfattande rättsprocesser för Jyty-medlemmar. Kommunalvalets slutresultat inverkar på kommunernas verksamhet och på så sätt också på Jyty-medlemmarnas arbetsliv.

Kärnan i Jytys verksamhet hittas i vår slogan: För att ditt arbete är viktigt.

Vi uppskattar alla våra medlemmar. Ni behövs allihop.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.