Reilut korotukset, huusivat jytyläiset yhteen ääneen Tampereen Keskustorilla tiistaina puoliltapäivin alkaneessa lakkotapahtumassa.
– Oikea aika palkankorotuksille on nyt ja tässä. Jokainen kunta-alan työntekijä ansaitsee palkan, jolla tulee toimeen, totesi Jytyn kehitysjohtaja Mika Periaho puheessaan.
Ammattiliitto Jytyn jäsenet ovat kaksi päivää kestävässä lakossa Tampereella ja Kuopiossa 29.–30. maaliskuuta. Yksin Tampereella jytyläisiä on noin 800.
– Aivan kaikki eivät tietääkseni ole noudattaneet lakkokutsua, mutta pääsääntöisesti väki on jäänyt lakkoon, kertoo Jyty Pirkanmaan pääluottamusmies ja lakkopäällikkö Aino Hirvonen.
Hän aloitti ensimmäisen lakkopäivän toimimalla lakkovahtina puoli kahdeksasta yhdeksään Tampereen kaupungin pääkirjasto Metsolla.
– Siellä on aika monta henkilökunnan sisäänkäyntiä. Taloa piti vähän kiertää.
Monet kunta-alan tehtävät ovat kriittisiä ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, mutta silti koulutetulle henkilökunnalle ei olla valmiita maksamaan.
Lakon tavoitteet ovat Hirvosesta todella tärkeät.
– Monet kunta-alan tehtävät ovat kriittisiä ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, mutta silti koulutetulle henkilökunnalle ei olla valmiita maksamaan.
”Peukkuja lähes kaikilta”
Tampereen kaupungilla työskentelevät jytyläiset palveluneuvoja Jani Airola ja hallintoassistentti Matias Piira pukivat hekin ylleen keltaiset lakkovahdin liivit.
– Maanantai-iltana mietin, että tuleeko pahaa katsetta, kun laitan liivit ylle, mutta ei. Ihmisten reaktioiden positiivisuus yllätti. Peukkua tulee lähes kaikilta, Airola sanoo.
Lakkoilu yhteisen hyvän nimissä maistuu myös Piiralle.
– Mieluiten vaadimme nyt pitkäjänteistä palkkaohjelmaa ja uskottavaa sopimusta, kun lakkoon on kerran lähdetty.
Jyty Pirkanmaan puheenjohtaja Kirsi Kuukkanen pitää Jytyn vaatimaa palkkaohjelmaa perusteltuna myös työvoimapulan ja pysyvyyden kannalta.
– Rekrytointitilanteissa näkyy selvästi, että me olemme kunta-alalla palkkakuopassa. Varsinkin nuoret lähtevät heti, kun saavat muualta parempipalkkaisen työn.
Rekrytointitilanteissa näkyy selvästi, että me olemme kunta-alalla palkkakuopassa.
Lakon toinen tavoite on tehdä näkymätöntä työtä näkyväksi, Kuukkanen muistuttaa ja antaa esimerkin sairaalamaailmasta.
– Hoitajat eivät pysty tekemään työtään ilman välinehuoltoa, siivousta tai ruokahuoltoa eivätkä he työskentele, jos he eivät saa palkkaa eli palkkasihteerikin on tärkeä.
Lakkoneuvonnalle tarvetta
Jytyn alueasiamiestä Jani Loposta harmittaa, että media uutisoi lakkojen alla pelkästään hoitoalan työriidasta ja sen sovittelusta.
– Kunta-alan lakko ylitti uutiskynnyksen vasta ensimmäisten lakkojen alettua, hän sanoo.
Viime viikolla jytyläiset lakkoilivat kaksi päivää Jyväskylässä ja Rovaniemellä.
– Hoitajat hakevat sopimuskorotusten päälle 3,6 prosentin palkankorotuksia viiden vuoden ajalle. Eikö se sama kuulu myös meille, Loponen kysyy yleisöltä.
– Kyllä kuuluu, joku lakkolaisista vastaa.
Loposen puhelin on soinut alkuviikon lähes taukoamatta. Lakkoneuvonnalle on tarvetta, hän kertoo.
– Jäsenet kysyvät, pitääkö heidän oikeasti mennä töihin, kun työnantaja on antanut niin ymmärtää ja jos neuvotteluissa päästään tänään sopuun, jatkuuko lakko huomenna.
Soittajille Loponen vastaa, että töihin ei tarvitse mennä ja että mahdollinen sopu koskee vasta ensi viikolle alkavaksi ilmoitettuja työtaisteluja.
Jos sopua ei pian löydy, jytyläiset ovat lakossa ensi viikon keskiviikkona ja torstaina Turussa ja Oulussa. Jos neuvottelut pitkittyvät, pääsiäisen jälkeen vuorossa ovat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.