Työsuhde
04.02.2021

YKSI yhdistää yksityisen sosiaali- ja terveysalan sekä opetusalan jytyläiset

Yksityisen opetusalan yhdistys JOA ja yksityisen sosiaali- ja terveysalan yhdistys TYST ovat jo vuosina 2018 ja 2020 liittyneet Jyty Metropoliin ammattiosastoina. Nyt vuoden 2021 alusta ne löysivät toisensa ja aloittivat ammattiosasto YKSInä.

Teksti: Jaakko Takalainen Kuvat: Jyty, Matti Matikainen, Paula Myöhänen, kotialbumit

YKSIn puheenjohtaja Olli-Pekka Kulju perustelee yhdentymistä luonnollisella kehityksellä.

– Kun jäsenmäärät yksityisalojen valtakunnallisissa yhdistyksissä pysyvät samoina tai hitaasti laskevat, tuo hynttyiden yhteen lyöminen paremman toiminnallisuuden.

Hänen mukaansa syksyn 2020 aikana JOAn ja TYSTin aktiivien kesken pohdittiin eroja ja yhtäläisyyksiä. Yhtäläisyyksiä oli enemmän, joten yhdistymiselle löytyi järkiperusta. Ja kun JOAn peruja ollut tuttu toimihenkilö Leea Järvinen jatkaa edelleen Jyty Metropolin toimistossa, muutoksia kentän ihmisten suuntaankaan ei pidetty suurina.

Olli-Pekka Kulju

– Parempi toiminnallisuus näkyi, kun koottiin YKSIn ensimmäistä hallitusta, jossa on yhdeksän jäsentä. Kahdesta aktiivijoukosta löytyi helpommin joka tehtävään halukas tekijä, sanoo Kulju, joka toimi aikaisemmin TYSTin puheenjohtajana.

– Ja onhan koollakin merkitystä. YKSIläisiä on nyt reilusti yli puolituhatta, ja olemme isoimmasta päästä Jyty Metropolin ammattiosastoja.

Kahdesta aktiivijoukosta löytyi helpommin joka tehtävään halukas tekijä.

Toden totta: TYSTin noin 350 ja JOAn 270 jäsentä yhdessä on aika paljon noin 3 500 jäsenen Jyty Metropolissa.

Miltä YKSIn synty Jyty Metropolin kainaloon tuntuu sitten kentän aktiivien kannalta? Kysytäänpä yksityisen opetusalan jytyläisiltä Mikkelistä, Korpilahdelta ja Kauhajoelta.

 

Hiihdonopettajakurssi ulkona

Suomen Nuoriso-opiston, Paukkulan, jytyläisen luottamusmiehen Soili Lindströmin mielestä fyysinen etäisyys Mikkelistä pääkaupunkiin on aika pitkä, mutta tieto kulkee, kun on tarpeen.

– YKSIn synty oli vähän yllätys. Lähinnä meille kerrottiin, että näin on päätetty ja näin tehdään. Tosin asioimme aikaisemminkin enemmän Jytyn [Etelä-Savon ja Päijät-Hämeen] alueasiamiehen Maija Kuittisen kanssa, sanoo Lindström, joka työskentelee kansanopiston Riuttalanhovissa keittiöpäällikkönä.

Soili Lindström

Koronavuosi 2020 meni hänen mukaansa pelättyä paremmin, suorastaan ”aika hyvin”. Kevään koronasulku perui kesäleirit ja siirsi joitakin juhlatilaisuuksia. Kun henkilöstö vaihtoi kesälomarahat vapaaksi, kesällä 2020 loma oli pitkä.

Alkavan vuoden tilaukset viittaavat kiireiseen kesään 2021.

Tammikuussa vain hiihdonopettajakurssi on voitu järjestää, koska opiskelu on ulkotiloissa. Mutta parempaa on tulossa.

– Alkavan vuoden tilaukset viittaavat kiireiseen kesään 2021. Pörinä alkaa hyvin touko–kesäkuussa ja jatkuu syyskuun puoliväliin. Kaikki viikonloput ovat varattuja, Lindström toteaa ja jatkaa:

– Jos koronatilanne sen sallii.

 

Isompi osasto tuo etuja

Korpilahdella toimivan Alkio-opiston jytyläinen luottamusmies Sari Jokirinne pitää YKSIn syntyä myönteisenä asiana.

– Minusta on vain hienoa, että jäsenmäärä kasvaa. Kun kuuluu isompaan työpaikkaosastoon, voi saada ehkä enemmän etuja.

Sari Jokirinne

Entä Jyty Metropolin pääkaupunkimaisuus, haittaako se?

– En näe ongelmaksi pääkaupunkiseutupainotteisuutta tässä yhteydessä, Jokirinne toteaa.

Kun kuuluu isompaan työpaikkaosastoon, voi saada ehkä enemmän etuja.

Hänen mukaansa Alkio-opisto selvisi koronavuodesta 2020 ”todella hienosti” perusoppijakson osalta.

– Korona ei onneksi löytänyt meitä Korpilahdella, ja saimme siltä osin tehdä töitä rauhassa. Nopea siirtyminen etäopetukseen toi toki haasteita ja paineita, mutta siitäkin selvittiin. Kesän kurssi- ja majoitustoiminta kärsi vahvasti koronasta, ja se menikin koko lailla suljetuin ovin, kertoo Jokirinne.

Hänen mukaansa alkava 2021 kevätlukukausi alkoi reippaasti normaalilla opiskelijamäärällä. Mutta tuleva kesä tietysti mietityttää, voidaanko jo varattuja tapahtumia järjestää.

– Helpotusta saattaa tuoda lisääntynyt kotimaan matkailu, joka toisi lisää majoittujia.

 

Pelastautuminen Titanicin hytistä

Kauhajoen evankelisen opiston (KEO) linjanjohtaja ja vt. rehtori Jussi Luoma myöntää hätkähtäneensä, kun ensi kerran kuuli, että oma ammattiosasto liittyy pääkaupunkiseudun Jyty Metropoliin.

– Ajattelin, että olemmeko oikeassa joukkueessa, kun Kauhajoki on aika kaukana metropolista. Mutta sitten siihen tottui. Ja nykyisin edunvalvonta riippuu aika suoraan jäsenmääristä. Isompaa kuunnellaan paremmin, Luoma toteaa.

Hän näkee YKSIn synnyn samaa taustaa vasten: mitä enemmän väkeä on saman lipun alla, sen parempi sopimusneuvotteluissa.

– Isompi organisaatio tuottaa parempia palveluja. Eli suhtaudun myönteisesti YKSIn toteuttamiseen, sanoo Luoma.

Jussi Luoma

Koronavuosi 2020 meni KEO:ssa ”yllättävän nopeasti ja hyvin”, koska kevään koronahankaluudet koskivat yhtä lailla kaikkia.

– Kyllähän korona ja etäopetukseen siirtyminen tulivat kuin maila pimeästä. Pelkäsin aluksi opiskelijoiden joukkopakoa ja opintojen keskeytyksiä. Mutta onneksi myös opiskelijat tajusivat, että tätä hommaa ei nyt pääse kukaan pakoon minnekään, eikä opintoja kannata lopettaa kesken, Luoma toteaa.

Nykyisin edunvalvonta riippuu aika suoraan jäsenmääristä. Isompaa kuunnellaan paremmin.

Hierontaa tai metallivalua tai radiotyötä ei voi opettaa etänä, joten Luoma toivoo alkavan vuoden lähiopetuksen saavan jatkoa ”uuden normaalin” – kasvomaskit kaikilla, käsidesiä paljon ja tarpeeksi suuret turvavälit – vallitessa tämän kevään ajan. Pahin pelko on, että vähäisen koronan alueet pakotetaan etäopetukseen valtakunnallisella käskyllä.

Hän haluaa kiittää reippaita ja sinnikkäitä opiskelijoitaan. Esimerkin hän ottaa Mediataide-pelivisio-koulutuksesta.

– Opiskelijat olivat ohjelmoineet 3D-pelin, jossa lasit päähän laitettuaan joutui Titanicin kolmannen luokan hyttiin. Seinät olivat puuta, kaiteet metallia, lavuaari alumiinia – kaikki aidon tuntuista. Ja sitten vesi alkoi nousta oven alta.

– Saatan uskoa, että joku pelaaja saattaa kokea aitoja kauhun tunteita koettaessaan pelastautua hytistä, kiittelee Jussi Luoma pelin tekijöitä.

Yksityisiä kansanopistoja ja hoitokoteja

Tammikuun 1. päivänä aloittaneessa ammattiosasto YKSIssä on kuutisensataa jäsentä. He työskentelevät työpaikoilla, joissa noudatetaan yksityisen opetusalan työ-ehtosopimusta tai yksityisen sosiaali- ja terveyspalvelualan työehtosopimuksia. YKSI kuuluu Jyty Metropoliin.

Opetusalan tyypillisiä työpaikkoja ovat kansanopistot, ammattikorkeakoulut ja muut yksityiset oppilaitokset. Yksityisellä sosiaali- ja terveyspalvelualalla työpaikat löytyvät yritysten, järjestöjen, säätiöiden ja kolmannen sektorin palveluntuottajien palveluista, esimerkkinä yksityiset hoitokodit, lastensuojelulaitokset ja päiväkodit.

YKSIläisten ammattikirjo on vähintäänkin yhtä laaja kuin työnantajien ja työpaikkojen kirjo. Opetusalalla on jäseniä noin 50 oppilaitoksessa ja sosiaali- ja terveysalalla noin 170 eri työnantajan palveluksessa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.