Vuosille 2018–2021 solmittu Yksityisen opetusalan työehtosopimus, jota Jytyssä suurelta osin edustaa yksityisalojen yhdistys TOSI, sisälsi optiovuoden. Jos vuosi olisi käytetty, TESsin tekstit olisivat pysyneet voimassa maaliskuuhun 2021 ja vain palkankorotuksista olisi tarvinnut sopia.
Yksityistä opetusalaa koskevan työehtosopimuksen allekirjoittajajärjestöt Jyty, JHL, OAJ sekä Sivistystyönantajat eivät optiovuotta käyttäneet. Miksi näin, Jytyn johtava työmarkkinalakimies Jonna Voima?
– Totesimme yhteisymmärryksessä, että kiky-tuntien takia optiovuoden palkankorotuksistakaan ei löydy yhteistä linjaa.
Voiman mukaan optiovuoden käyttäminen ei olisi mahdollistanut ratkaisun löytämistä kilpailukykysopimuksen tuomista ylimääräisistä työtunneista, koska optiovuosi olisi edellyttänyt TES-tekstien jäämistä ennalleen.
Työryhmässä jo tekstit valmiina
Vuosien 2018–2020 TES syntyi vasta ylityökiellon ja lakonuhan jälkeen valtakunnansovittelijan esityksestä. Sopimukseen sisältyi kuitenkin työryhmä, jonka oli määrä kehittää hallinto- ja tukipalveluiden henkilöstön työaikaa ja palkkausta. Syntyikö työryhmässä tulosta?
– Työryhmässä saatiin tekstit pitkälle valmiiksi, mutta niiden ottamisesta sopimukseen ei ole saavutettu yhteisymmärrystä.
– Työryhmiä on asiasta ollut aikaisemminkin, eikä valmista ole oikein tullut. Ja muun muassa näistä asioista alettiin maaliskuussa neuvotella, Jonna Voima sanoo.
Hänen mukaansa Jytylle on ollut tärkeää tukitoimintojen työntekijöiden palkkausjärjestelmän kehittäminen. Työn vaativuuden mukaan pitäisi saada lisäpalkkaa, ja onnistuneiden työsuoritusten perusteella pitäisi vielä saada henkilökohtaista palkanlisää. TESsin yleiskorotukset pitävät taas huolta kaikkien palkkakehityksestä.
Ehkä ilman sovittelijan apua
Kaksi vuotta sitten valtionapujen leikkaukset ajoivat yksityistä opetusalaa ahdinkoon. Työnantajaliiton kaikki sopimukset syntyivät vasta valtakunnansovittelijan välityksen jälkeen. Mikä tilanne on nyt?
– Valtakunnansovittelijaan turvautuminen on aina merkki neuvottelujen epäonnistumisesta. Viime kierros oli mainetappio työnantajille.
– Toivomme, että tällä kerralla saamme sopimuksen neuvoteltua osapuolten kesken ilman valtakunnansovittelijan apua.
– Ja neuvotteluissa voidaan hioa työehtosopimusten yksityiskohtia paremmin. Valtakunnansovittelijan välitysesitykset ovat ota tai jätä -paketteja, toteaa Jonna Voima.