Työsuhde
17.12.2020

Style: Edunvalvontaa matalalla kynnyksellä

Jytyn yksityisalojen yhdistyksen Stylen elokuussa valittu puheenjohtaja Tuula Ruuskanen haluaa nostaa nykyaikaisuuden yhdistyksen neljänneksi arvoksi – jäsenlähtöisyyden, avoimuuden ja yhteistyön rinnalle. Nykyaikaa ovat etäpalaverit, mutta valtakunnallisessa yhdistyksessä myös kohtaamisia kasvokkain tarvitaan.

Teksti: Jaakko Takalainen Kuvat: Tuula Ruuskasen kotialbumi
Luottamusmies Tuula Ruuskanen työskentelee Suomen riistakeskuksen aluetoimistossa Kuopiossa. Yli 30-vuotisen uran eri tehtävissä tehnyt Ruuskanen harrastaa lenkkeilyä luonnossa ja raviurheilua sekä seuraa jääkiekon SM-liigaa, jossa sukulaispoika pelaa.

Yleisten sopimusalojen toimihenkilöyhdistys Stylen edellinen puheenjohtaja Helena Balash toimi puheenjohtajana 11 vuotta. Onko sinulla yhtä pitkä pesti edessä?

– Ei ole, sillä eläkepäivät tullevat aiemmin, ei voi tietää tulevaisuutta, sanoo Tuula Ruuskanen, 56.

– Täytyy aina kysyä, onko oma motivaatio ja jaksaminen siinä kunnossa, että voi toimia puheenjohtajana. Niin kauan voi toimia, kun omat resurssit riittävät.

Ruuskaselle puheenjohtajan toimi ei tullut suurena yllätyksenä, koska hän oli ollut yli viisi vuotta Stylen hallituksen varapuheenjohtaja.

 

Aktiivit helposti lähestyttäviä

Ammattiyhdistystoiminnan pitää Tuula Ruuskasen mielestä seurata yhteiskunnan kehitystä. Siksi hän halusi hallituksen ensimmäisessä kokouksessa Stylen kolmen keskeisen arvon – jäsenlähtöisyyden, avoimuuden ja yhteistyön – rinnalle nykyaikaisuuden.

– Tämä uusi arvo vaatii aktiivista yhteiskunnan ja työelämän muutosten seuraamista ja sähköisten järjestelmien hyödyntämistä. Se ei ole pelkästään hyviä Facebook-sivuja, sujuvia Teams-kokouksia ja kuukausikirjeitä jäsenille. Se on myös tutustumista toisiin aktiiveihin, Ruuskanen toteaa.

Hänen mukaansa tärkeää on tarjota edunvalvontaa matalalla kynnyksellä ja pitää kynnys alhaalla kaikille jäsenille tulla mukaan aktiiveiksi, jos aikaa ja energiaa edunvalvontatyöhön löytyy.

– Haluamme viestiä, että Stylen aktiivit ovat jäsenistöä kuulevia ja helposti lähestyttäviä ihmisiä, Ruuskanen tiivistää.

 

Kannustusta opiskeluunkin

Style on perinteisesti kannustanut jäseniään opiskeluun pienellä summalla. Myös kotimaan matkailua ja liikuntaharrastuksia on tuettu.

– Vuoden lopussa kokoonnumme miettimään, jatkammeko samalla linjalla. Uskon, että tukia myönnetään jatkossakin hyviin tarkoituksiin, Ruuskanen sanoo.

Koska Style on valtakunnallinen yhdistys, jonka työpaikat ovat hajallaan yli koko maan, tutustuminen toisiin jäseniin on Ruuskasen mukaan tärkeää.

– Meidän porukan on syytä tavata ja tutustua myös kasvokkain. Kaikkea ei voi hoitaa etänä, vaikka yhteydet ja ohjelmat toimisivat hyvin, Ruuskanen toteaa.

Koronaepidemia on johtanut jäsenmatkan peruuntumiseen viime keväänä. Ruuskasen mukaan yhteisiä seminaareja ja matkoja järjestetään heti kun koronatilanne sen sallii.

– Jäsenmatkat ovat olleet suosittuja, ja niitä on tuettu. Mukaanlähtijä on maksanut vain omavastuun. Stylen jäsenhankintakampanjan mukaisesti uusia jäseniä hankkinut on maksanut omavastuuta vähemmän, kertoo Tuula Ruuskanen.

Monen työpaikan STYLE

Valtakunnallisessa STYLE ry:ssä on noin 300 jäsentä, jotka työskentelevät noin 160 työpaikalla.

Styleläisiä työskentelee muun muassa seuraavissa järjestöissä: Työterveyslaitos, UKK-instituutti, Suomen riistakeskus, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter, Suomen Nuorisoseurojen Liitto, Nuoren Keskustan Liitto, Suomen Pakolaisapu, Suomen elokuvakontakti, Elokuvasäätiö, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Vesaisten Keskusliitto sekä Rauhanturvaajat.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.