Työsuhde
05.11.2020

Oulun lakkoon osallistuneita uhkailtiin

Osa Oulun kaupungilla työskentelevistä jytyläisistä kohtasi työnantajan uhkailua tai painostusta lakkoon osallistumisen takia. Ammattiliitot Jyty ja JHL vastustivat Oulun ulkoistamisia ja työehtojen polkemista lakolla.

Teksti: Sanna Pyysalo Kuvat: Juha Sarkkinen
Jyty vastusti Oulun kaupungin ulkoistamissuunnitelmia lakolla. jytyn aktiivit ja aluetoimistojen työntekijät jalkautuivat myös Rotuaarille jakamaan tietoa.

Oulun kaupungin palveluksessa työskentelevät Jytyn ja JHL:n jäsenet olivat lakossa 30.9.–2.10.

Liittoihin kantautui tietoja, että työnantaja oli käyttänyt laittomia keinoja pakottaakseen työntekijät töihin lakon aikana. Tietojen mukaan kaupungin edustajat olivat uhkailleet lakkoon osallistuvia jopa työsuhteen irtisanomisilla. Lisäksi työnantaja oli kysellyt liittoon kuulumisesta, liittoaktiivisuudesta ja lakkoon osallistumisesta. Työnantajalla ei ole oikeutta kysyä tällaisia tietoja, sillä ammattiliittoon kuuluminen on vahvasti tietosuojalain mukainen asia.

Jytyn jäsenkyselyn mukaan 10 prosenttia vastaajista oli kokenut lakkoon liittyen uhkailua tai painostusta työnantajalta.

”Johtaja sanoi lakon olevan laiton ja että tietoihin tulee merkintä laiton poissaolo”, kertoi yksi vastaajista.

Toinen puolestaan kertoi: ”Esimiehen puheista tuli vähän inhottava olo kun heitteli että laittomalla lakolla voi olla työntekijöihin pahoja vaikutuksia.”

33 prosenttia vastaajista kertoi, että työnantaja oli tiedustellut heiltä lakkoon osallistumista. Moni vastaaja kuitenkin kertoi, että lakkoon osallistumisesta oli kyselty lähinnä työvuorojärjestelyjen vuoksi.

7 prosenttia vastaajista kertoi, että töihinpaluun yhteydessä työnantaja oli reagoinut negatiivisesti lakkoon liittyen.

”Esimies oli käynyt henkilökohtaisesti antamassa Hesburgerin lahjakortin niille työntekijöille, jotka olivat lakon aikana töissä. Peruttiin myös työntekijöiden yhteinen virkistysilta, joka olisi ollut lakon jälkeen seuraavalla viikolla. Tämä virkistysilta oli jo peruuntunut aiemmin keväällä koronan vuoksi”, eräs vastaaja kertoi.

Jokaisella työntekijällä on perustuslain takaama laillinen oikeus osallistua työpaikalla ammattiliittonsa toimeenpanemaan työtaisteluun.

Jytyn jäsenkyselyyn vastasi lähes 100 Oulun kaupungin työntekijää.

Ammattiliitot Jyty ja JHL harkitsivat syyskuun lopussa rikosilmoituksen tekemistä, jos työntekijöiden painostaminen ei lopu. Liitot painottivat, että kaupungin painostuskeinot ovat yksiselitteisen laittomia. Jokaisella työntekijällä on perustuslain takaama laillinen oikeus osallistua työpaikalla ammattiliittonsa toimeenpanemaan työtaisteluun. Työtaisteluun osallistumisesta ei saa aiheutua yksittäisille työntekijöille eikä heidän työsuhteisiinsa mitään negatiivisia seurauksia.

Oulun kaupunginvaltuusto siunasi 5.10. Jytyn ja JHL:n vastustamat ulkoistustoimet.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.