1. Vaihtelevia perhemuotoja
Vähintään joka kolmas suomalaisperhe poikkeaa isä, äiti ja lapsi -mallista. Osassa perheitä on useampi äiti tai isä, on etä- ja lähivanhempia sekä heidän puolisoitaan. On perheitä, joissa huoltajia on vain yksi.
→ Lähivanhemman puolisolla on oikeus jäädä palkallisesti hoitamaan sairastunutta lasta. Etävanhemman puolisolla ei oikeutta ole, vaikka lapsi saattaa asua puolet ajasta samassa taloudessa. Saati, että isovanhemmat voisivat kantaa osan hoitovastuusta työajallaan.
Sairaan lapsen tilapäistä hoitovapaata olisi hyvä tarjota kaikille lapsen arjessa mukana oleville.
Sairaan lapsen tilapäistä hoitovapaata olisi hyvä tarjota kaikille lapsen arjessa mukana oleville.
2. Yhtäläiset perhevapaat
Monimuotoiset perhetilanteet huomioitiin aiempaa paremmin perhevapaauudistuksen myötä.
→ Jotta uudistus toteutuisi myös tessien tasolla, perhevapaakirjauksia pitää uudistaa vastaamaan uudistuksen henkeä.
Olisi tärkeää, että erilaisissa perhetilanteissa olevat saisivat yhtäläiset palkalliset perhevapaat, ja tilanteet kirjattaisiin tessiin aiempaa tarkemmin. Saako esimerkiksi adoptiovanhempi yhtä paljon palkallisia vapaita kuin synnyttävä? Miten vanhempien välinen yhdenvertaisuus toteutuu?
Olisi tärkeää, että erilaisissa perhetilanteissa olevat saisivat yhtäläiset palkalliset perhevapaat.
3. Kielenkäyttö tähän päivään
Kasvattilapsi, ottolapsi, biologinen vanhempi. Kielenkäyttö on muuttunut aikojen saatossa, ja jotkut aiemmat tessien termit ja tekstimuotoilut voivat olla nykyisin jopa syrjiviä ja kaipaavat päivittämistä.
→ Kielenkäyttöä on hyvä tarkastella kielen luonnollisen kehittymisen näkökulmasta. Entä jos puhuttaisiin vaikkapa sijoitetuista ja adoptiolapsista? Tai siskon ja veljen sijaan sukupuolineutraalisti sisaruksista?
Kielenkäyttöä on hyvä tarkastella kielen luonnollisen kehittymisen näkökulmasta.
4. Hoivavastuu omaisista
Väestö ikääntyy, ja yhä useampi työssäkäyvä kantaa hoivavastuuta omien lastensa lisäksi ikääntyvistä vanhemmistaan. Vaikka ikäihmisen kotihoito tai palveluasuminen olisi kunnossa, omaisten aikaa menee erilaisiin tapaamisiin viranomaisten tai vaikka pankin kanssa.
→ Olisi hyvä, jos työehtosopimuksessa perhe miellettäisiin nykyistä laajemmin koskemaan myös omia ja puolison vanhempia.
Olisi hyvä, jos työehtosopimuksessa perhe miellettäisiin nykyistä laajemmin koskemaan myös omia ja puolison vanhempia.
Lähteenä kehittämispäällikkö Tiina-Emilia Kaunisto, Monimuotoiset perheet -verkosto.