TOSI ry:n puheenjohtaja Tarja Meriluoto työskentelee koulutuskoordinaattorina Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Malminkampuksella Helsingissä. Miten korona sujui Haaga-Heliassa?
– Kaikki opiskelijat ovat olleet etäopetuksessa puolisentoista vuotta. Kun huhtikuussa siirryimme lähiopetukseen, todella vähän tuli väkeä luennoille, Meriluoto sanoo.
Hän arvelee opiskelijoiden antaneen vuokra-asuntonsa pois ja opiskelevan kotoa käsin eri puolilta Suomea.
– Ensi syksynä ollaan todennäköisesti normaalissa. Silloin nähdään, kuinka paljon lähiopetukseen tulee oikeasti väkeä, toteaa Meriluoto.
Saimme kaikki paikat täyteen, ja lähdemme jäsenten kanssa Saksan pääkaupunkiin kesäkuussa.
Tarja Meriluoto kertoo koronan haitanneen myös TOSIn toimintaa. Kun kaikki kokoontuminen oli kielletty, yhdistyksen koulutus- ja hyvinvointitilaisuuksia ei voitu järjestää. Hän on Haaga-Helian hallinto- ja tukipalveluhenkilöstön varaluottamusmies.
– Kyllä siinä yhteisöllisyys kärsii. Hieman jännitti järjestää matkaa Berliiniin 40 hengelle. Mutta pelko oli turha: saimme kaikki paikat täyteen, ja lähdemme jäsenten kanssa Saksan pääkaupunkiin kesäkuussa, Meriluoto kertoo.
Peruspalkat hiertävät
Yksityisen opetusalan sopimusneuvottelut olivat kesäkuun puolivälissä vielä kesken.
Vuosille 2018–2021 yksityisen opetusalan työehtosopimus syntyi vasta ylityökiellon ja lakonuhan jälkeen valtakunnansovittelijan esityksen pohjalta. Mikä tekee Yksityisen opetusalan työehtosopimuksen neuvottelun niin vaikeaksi?
– Kyllä se on palkat mitkä hiertävät. Työehtosopimuksen peruspalkat ovat niin alhaiset, että niitä ei saada kunnolliselle tasolle edes henkilökohtaisilla lisillä, sanoo Meriluoto.
Kyllä se on palkat mitkä hiertävät. Työehtosopimuksen peruspalkat ovat niin alhaiset, että niitä ei saada kunnolliselle tasolle edes henkilökohtaisilla lisillä
Jyty on pitänyt esillä tukitoimintojen työntekijöiden palkkausjärjestelmän kehittämistä. Työn vaativuuden mukaan pitäisi saada lisäpalkkaa, ja onnistuneen työsuorituksen perusteella pitäisi vielä saada henkilökohtaista palkanlisää.
Julius vähentää käsityötä
Tarja Meriluodon koulutuskoordinaattorin työn toimenkuva on monipuolinen. Päätyönä hänellä on henkilöstöjohtamisen, juridiikan, talouden ja rahoituksen osaamisaluejohtajan sekä tiimien henkilöstön tukeminen. Hän osallistuu myös älykkään automaation osaamiskeskuksen hanketyöhön.
– Koskaan ei voi maanantaina tietää, mitä viikko tuo tullessaan. Huhtikuussa sain uuden alaisen, Julius-robotin, testikäyttöön. Annoin robotille nimeksi Julius, koska sain tietokoneohjelman 12. huhtikuuta, Juliuksen nimipäivänä, kertoo Meriluoto.
Hänen mukaansa Juliuksen kanssa työskentely on jotain muuta kuin laskujen tarkastamista.
– Juliuksen ansiosta hallinnolliset rutiinit vähenevät, ja tätä haluankin testata omassa työssäni, Meriluoto kiittelee.