Työsuhde
04.11.2021

Virpi Jakku, Tervolan kunta, Jyty Lounais-Lappi ry

Jäsenet saivat takautuvia lisiä pääluottamusmiehen ansiosta

Kukaan Tervolan kunnan 150 työntekijästä – joista 40 on Jytyn jäseniä – ei huomannut vuosikausiin, että he olivat jääneet ilman Kunnallisessa virka- ja työehtosopimuksessa sovittua henkilökohtaista palkanlisää.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Nina Susi
Tervolan kunnan jytyläinen pääluottamusmies Virpi Jakku huomasi, että kunnan työntekijöille ei ollut maksettu henkilökohtaisia lisiä.

Ammattiliitto Jyty auttaa ja on tukena työelämän ongelmatilanteissa. Tutustu Jytyn jäsenetuihin ja liity jäseneksi! Lisätietoja Jytyn nettisivuilla.

KVTES:n mukaan työnantajan on käytettävä henkilöstön henkilökohtaisiin lisiin vähintään 1,3 prosenttia tehtäväkohtaisten palkkojen yhteismäärästä.

– Nostin asian esiin tämän vuoden alussa, kun tehtäväni pääluottamusmiehenä alkoi. Asiaa saatiin vietyä eteen päin ripeästi, Tervolan kunnan jytyläinen pääluottamusmies Virpi Jakku kertoo.

Epäkohdan käsittelemiseksi hän lähetti muiden ammattiliittojen pääluottamusmiesten kanssa työnantajalle paikallisneuvottelupyynnön. Juristin apuun ei tarvinnut turvautua, mutta Jakku otti neuvotteluvaiheessa yhteyttä Jytyn aluetoimistoon, josta hän kertoo saaneensa hyvät neuvot.

Lisiä kertyi maksettavaksi noin tuhat euroa henkeä kohti.

Työnantaja totesi, että virhe oli tapahtunut ja ryhtyi toimiin sen korjaamiseksi.

Puuttuvat lisät maksettiin henkilökunnalle lokakuussa takautuvasti viiden vuoden ajalta tiettyjen työssäoloehtojen mukaan. Lisiä kertyi maksettavaksi noin tuhat euroa henkeä kohti.

Neuvottelujen tuloksena työnantajan kanssa tehtiin myös pelisäännöt, joiden mukaisesti henkilöstön työsuoritusten arviointi tehdään jatkossa vuosittain. Lisäksi raportoidaan, paljonko lisiin on käytetty rahaa.

Tervola ei ole ainut kunta, jossa henkilökohtaiset lisät ovat jääneet epähuomiossa maksamatta.

– Meitä auttoi, että Sodankylän kunnassa oli käynyt samalla tavalla. Siellä prosessi oli kestänyt muutaman vuoden, ja lisät saatiin maksuun tänä vuonna, Jakku sanoo.

Virpi Jakku eteni luottamusmiehen pestin kautta varapääluottamusmieheksi ja sittemmin pääluottamusmieheksi.

Jakku liittyi Jytyn jäseneksi vuonna 2011, jolloin hän sai vakituisen paikan Tervolan kunnan sivistysosaston hallintosihteerinä.

– Alkuun minut myytiin puoliksi Kivalojen seutuopiston opistosihteeriksi. Viime vuonna työpanokseni opistossa pudotettiin 10 prosenttiin, mutta muita tehtäviä on tullut tilalle.

Luottamustehtävät ovat kiinnostaneet Jakkua jo pitkään. Nyt hän toimii Jyty Lounais-Lapin varapuheenjohtajana.

Luottamusmiehen pestin kautta hän eteni varapääluottamusmieheksi, kunnes viime vuonna edeltävä pääluottamusmies ilmoitti luopuvansa luottamustehtävästään.

– Päätin uskaltaa ryhtyä pääluottamusmieheksi. Minut valittiin tehtävään nelivuotiskaudeksi tämän vuoden alusta, Jakku kertoo.

Edelliset luottamustehtävän hoitajat ovat kertoneet, että jäsenet ottavat todella harvoin yhteyttä pääluottamusmieheen.

– Asiat ovat meillä kuitenkin ihan kauhean hyvin.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.