Työelämä
20.06.2019

Style: uusia aktiiveja käsityönä

Mistä uusi sihteeri, tiedotusvastaava tai nuorisovastaava poistuvan tilalle? Jytyn yksityisalojen yhdistyksessä Stylessä on tehty mentorointia jo vuosikymmenen ajan.

Teksti: Jaakko Takalainen Kuvat: jaakko takalainen

Stylen puheenjohtaja Helena Balash uskoo suoraan ja henkilökohtaiseen vaikuttamiseen. Silloin yhdistykseen löytyy uusia vapaaehtoisia aktiiveja toimintaan mukaan.Yleisten sopimusalojen toimihenkilöyhdistys Stylen puheenjohtaja Helena Balash kertoo, kuinka aloitti 10 vuotta sitten puheenjohtajana.

– Aktiiveja oli jokaiselle hallituspaikalle, mutta nuoria tai uusia ei ollut monta. Sanoin, että jokaisen kokeneen aktiivin täytyy ottaa siipiensä suojaan joku uusi ja kasvatettava itselleen seuraaja. Toivomustani noudatettiin hyvin, sillä nyt olen ainoa jäljellä silloisista hallituksen jäsenistä.

Mentorointiohjelma on hänen mukaansa kaikessa yksinkertaisuudessaan kuulostelua, mukaan pyytämistä ja uusissa tehtävissä tukemista.

– Useimmilla mukaan tulleilla suurin havainto on kai ollut, ettei tehtävä tai toimi niin kauhea olekaan, naurahtaa Balash.

Työelämä ja työnteko muuttavat nykyisin muotoaan nopeasti. Styleläisillä aloilla muutos näkyy esimerkiksi joustotyöaikana, yhteisöllisinä työtiloina, etätyönä, pätkätyönä, työosuuskuntina ja mikroyrittäjyytenä.

– Uudenlaiset työntekomallit näkyvät meidän yhdistyksen hallitustyöskentelyssäkin. Meillä on joustavat kokouskäytännöt ja yhteydenpitotavat sekä mahdollisimman vähän vieraannuttavaa rutiinia, sanoo Balash.

Uusia lipunkantajia

Miltä mentorointi ja joustavat kokouskäytännöt näyttävät pöydän toiselta puolen, uusien aktiivien silmin?

Suomen Partiolaisten luottamusmies vaihtui vuoden 2019 alusta. Edellinen luottamusmies Pauli Paananen jatkaa vielä Stylen hallituksessa, mutta uusi luottamusmies Nalle Velling on jo saanut tehtäviä hoitaakseen.

– Ei tunnu uudet tehtävät ja niiden tuoma vastuu raskailta, nauraa Nalle Velling.

– Olen kiinnostunut vaikuttamisesta myös omassa yhdistyksessä. Se on aika luonnollista, kun teen elääkseni järjestötyötä, sanoo Velling, jonka titteli on lippukuntakoordinaattori.

Puolen Suomen alueella hän hoitaa Järvi-Suomen Partiolaisten aluetyöntekijänä paikallisten partiolippukuntien, eli yhdistysten, tukemista käytännön asioissa. Lähtöpaikka työmaille on Jyväskylässä ja työmaana puoli Suomea.

– Työvälineenäni ovat sydän, pää, läppäri, puhelin ja auto. Toimistoa pidän välillä sisätiloissa, välillä jossain kannon nokassa, kuvailee Velling.

Hän uskoo, että paras tapa järjestöissä vaikuttamiseen on tehdä itse. Siksi hän on valmis miettimään Stylen hallituksen jäsenyyttäkin.

– Jokainen liike muutetaan sisältäpäin. Jos ei ole itse mukana tekemässä, ei ole varaa valittaakaan, Nalle Velling tiivistää.

Entinen aktiivipartionjohtaja, nykyinen lippukuntakoordinaattori Nalle Velling (oik.) avusti popkornien esille panoa Jyväskylän kirkkopäivien yhteydessä järjestetyssä partiopuistossa toukokuussa.

 

Ei liian suuria saappaita

Mistä uuden aktiivin sitten löytää? Helena Balash kuuli Partiolaisten uudesta luottamusmiehestä aikaisemmalta luottamusmieheltä – ja sitten tämä otti itse yhteyttä puheenjohtajaan.

– Ei se aina mene näin helposti, hymähtää Balash.

– Tärkeintä on löytää uusia kiinnostuneita ihmisiä ja tukea ja opastaa heitä. Ja toki sitäkin seurataan, miten annetut tehtävät tulevat hoidettua, etteivät asiat jää vain puheen asteelle.

Mikä on tilanne Stylen hallituksen viimeisen mohikaanin, itse puheenjohtajan, kohdalla?

– Vuodeksi kerrallaan valitaan, mutta huonointa on, jos suostuu jatkamaan puheenjohtajana, ’kun ketään muutakaan ei ole ilmoittautunut’. Se on varmin tapa kasvattaa saappaat liian suureksi ja karkottaa seuraajat.

– Minulle on jo katseltu seuraajaehdokkaita, useampikin on oikein sopiva, Helena Balash toteaa.

Paljon pieniä työpaikkoja

Yleisten sopimusalojen toimihenkilöyhdistys Style ry:ssä on jäseniä 330, jotka työskentelevät noin 160 työpaikalla. Tämän Jytyn valtakunnallisen yhdistyksen jäseniä työskentelee muun muassa seuraavilla työpaikoilla: Työterveyslaitos, UKK-instituutti, Suomen riistakeskus, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter, Suomen Nuorisoseurojen Liitto, Nuoren Keskustan Liitto, Suomen Pakolaisapu, Suomen elokuvakontakti, Elokuvasäätiö, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Vesaisten Keskusliitto sekä Rauhanturvaajat.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.