Stylen puheenjohtaja Helena Balash uskoo suoraan ja henkilökohtaiseen vaikuttamiseen. Silloin yhdistykseen löytyy uusia vapaaehtoisia aktiiveja toimintaan mukaan.Yleisten sopimusalojen toimihenkilöyhdistys Stylen puheenjohtaja Helena Balash kertoo, kuinka aloitti 10 vuotta sitten puheenjohtajana.
– Aktiiveja oli jokaiselle hallituspaikalle, mutta nuoria tai uusia ei ollut monta. Sanoin, että jokaisen kokeneen aktiivin täytyy ottaa siipiensä suojaan joku uusi ja kasvatettava itselleen seuraaja. Toivomustani noudatettiin hyvin, sillä nyt olen ainoa jäljellä silloisista hallituksen jäsenistä.
Mentorointiohjelma on hänen mukaansa kaikessa yksinkertaisuudessaan kuulostelua, mukaan pyytämistä ja uusissa tehtävissä tukemista.
– Useimmilla mukaan tulleilla suurin havainto on kai ollut, ettei tehtävä tai toimi niin kauhea olekaan, naurahtaa Balash.
Työelämä ja työnteko muuttavat nykyisin muotoaan nopeasti. Styleläisillä aloilla muutos näkyy esimerkiksi joustotyöaikana, yhteisöllisinä työtiloina, etätyönä, pätkätyönä, työosuuskuntina ja mikroyrittäjyytenä.
– Uudenlaiset työntekomallit näkyvät meidän yhdistyksen hallitustyöskentelyssäkin. Meillä on joustavat kokouskäytännöt ja yhteydenpitotavat sekä mahdollisimman vähän vieraannuttavaa rutiinia, sanoo Balash.
Uusia lipunkantajia
Miltä mentorointi ja joustavat kokouskäytännöt näyttävät pöydän toiselta puolen, uusien aktiivien silmin?
Suomen Partiolaisten luottamusmies vaihtui vuoden 2019 alusta. Edellinen luottamusmies Pauli Paananen jatkaa vielä Stylen hallituksessa, mutta uusi luottamusmies Nalle Velling on jo saanut tehtäviä hoitaakseen.
– Ei tunnu uudet tehtävät ja niiden tuoma vastuu raskailta, nauraa Nalle Velling.
– Olen kiinnostunut vaikuttamisesta myös omassa yhdistyksessä. Se on aika luonnollista, kun teen elääkseni järjestötyötä, sanoo Velling, jonka titteli on lippukuntakoordinaattori.
Puolen Suomen alueella hän hoitaa Järvi-Suomen Partiolaisten aluetyöntekijänä paikallisten partiolippukuntien, eli yhdistysten, tukemista käytännön asioissa. Lähtöpaikka työmaille on Jyväskylässä ja työmaana puoli Suomea.
– Työvälineenäni ovat sydän, pää, läppäri, puhelin ja auto. Toimistoa pidän välillä sisätiloissa, välillä jossain kannon nokassa, kuvailee Velling.
Hän uskoo, että paras tapa järjestöissä vaikuttamiseen on tehdä itse. Siksi hän on valmis miettimään Stylen hallituksen jäsenyyttäkin.
– Jokainen liike muutetaan sisältäpäin. Jos ei ole itse mukana tekemässä, ei ole varaa valittaakaan, Nalle Velling tiivistää.
Ei liian suuria saappaita
Mistä uuden aktiivin sitten löytää? Helena Balash kuuli Partiolaisten uudesta luottamusmiehestä aikaisemmalta luottamusmieheltä – ja sitten tämä otti itse yhteyttä puheenjohtajaan.
– Ei se aina mene näin helposti, hymähtää Balash.
– Tärkeintä on löytää uusia kiinnostuneita ihmisiä ja tukea ja opastaa heitä. Ja toki sitäkin seurataan, miten annetut tehtävät tulevat hoidettua, etteivät asiat jää vain puheen asteelle.
Mikä on tilanne Stylen hallituksen viimeisen mohikaanin, itse puheenjohtajan, kohdalla?
– Vuodeksi kerrallaan valitaan, mutta huonointa on, jos suostuu jatkamaan puheenjohtajana, ’kun ketään muutakaan ei ole ilmoittautunut’. Se on varmin tapa kasvattaa saappaat liian suureksi ja karkottaa seuraajat.
– Minulle on jo katseltu seuraajaehdokkaita, useampikin on oikein sopiva, Helena Balash toteaa.