Työelämä
28.02.2020

Millaista yhteiskuntaa Y- ja Z-sukupolvien odotetaan rakentavan ?

Tuore pamfletti "Nuoriso, pilalla" on toimittaja Tuija Siltamäen näkemys siitä, millaisia Y- ja Z-sukupolvet ovat ja millaista yhteiskuntaa heidän voi odottaa rakentavan. Käsittelyssä ovat nuorten suhde koulutukseen, työhön ja politiikkaan.

Teksti: Kari Hietamäki Kuvat: kari hietamäki
Eva:n järjestämässä pamfletin julkistamistilaisuudessa Evan uusi toimitusjohtaja Emilia Kullas (oik.) ja pamfletin kirjoittaja Tuija Siltamäki, jonka mukaan identiteettipolitiikka tunkeutuu ”kaikkialle” ja erilaiset moraalikysymykset sytyttävät kulttuurisotia.
Nuorisosta debatoivat työelämäprofessori Matti Apunen (oik), EVA:n johtaja Emilia Kullas, Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen, kansanedustaja Bella Forsgrén (vihr.), SYL:n pj. vuodelta 2019 Sanni Lehtinen ja Ylen toimittaja Robert Sundman.

Siltamäen mukaan Y- ja Z-sukupolvet haluavat työltä merkityksellisyyttä. Politiikassa korostuvat arvokysymykset ja pohdinta, mikä on kunkin arvojen mukaista. Koulutuskeskustelussa puolestaan ovat viime vuosina korostuneet oma jaksaminen ja toimeentulo.

-Identiteettipolitiikka tunkeutuu ”kaikkialle” ja erilaiset moraalikysymykset sytyttävät kulttuurisotia. Meillä on pääsy koko maailmaan, mutta näemme vain itsemme. Olisi aika, että ehtisimme ajattelemaan myös muita, Siltamäki kirjoittaa.

Elämäntapa materialistista

Siltamäki toteaa, että nuorison koko elämäntapa on materialistista. Esimerkiksi diginatiivius on mahdollista vain talouskasvun ansiosta.

– Nuorison identiteetin rakentaminen on tiiviisti sidoksissa kuluttamiseen, ja kulutusvalinnat ovat nuorille luonteva poliittisen osallistumisen tapa.

-Väitetään, että nuoriso olisi jälkimaterialistista, mutta esimerkiksi vapaa-ajan arvostaminen rahan sijaan on mahdollista vasta, kun taloudelliset reunaehdot täyttyvät. Useimmilla meistä on nykyään varaa tavoitella elämältä muutakin kuin vain rahaa.

Pamfletin alaotsikko kuuluu Kuinka yltäkylläisyys sai meidät ajattelemaan vain itseämme.

Sukupolvikeskustelut, joita ei ole vielä käyty

-Pamflettini on katsaus sukupolvikeskusteluihin, joita ei ole vielä käyty, mutta jotka varmaan vielä käydään.

Siltamäen mukaan mediassa esitellään kapealla sektorilla onnistuneita, itseään toteuttavia yksilöitä.

– Pelkään, että nuorille on pieni järkytys, etteivät ihan heti pääse tekemään unelmatöitään. En itsekään päässyt heti ensimmäisessä työssäni tekemään huippureportaaseja, koska en osannut.

Siltamäki suosittelee, että pamfletista kannattaa lukea myös vitsit, joita on säilötty useille sivuille.

Pamfletissa Siltamäki toteaa, että nuorten poliittisessa osallistumisessa identiteettipolitiikka korostuu. Ja identiteettipolitiikalla tarkoitetaan hänen mukaansa sitä, että poliittinen liikehdintä rakentuu identiteettiryhmien ympärille, esimerkiksi sukupuoli, seksuaalinen identiteetti, mieluummin kuin taloudellisten etujen.

-Se on ainakin tässä mittakaavassa uutta poliittisessa kulttuurissamme. Nykyisiä sukupolvia yhdistää voimakas yksilöllistyminen.

Siltamäki katsoo, että haitallisinta identiteettipolitiikka on konsensuksen ja yhteisymmärryksen kannalta.

-Demokratiassa on vaikea saada ratkaisua, jos ei voi tehdä yhteistyötä toisten kanssa. Asiat eivät ratkea, jos alamme riidellä myös samaa mieltä olevien kanssa.

Siltamäki haluaisi ajatella, että markkinataloudessa on mahdollista ratkaista nuorille tärkeitä kysymyksiä, kuten ilmastokriisi ja huoltosuhde. Parempiakaan järjestelmiä ei ole tiedossa. Uskon, että kuluttajien käyttäytyminen muuttaa yritysten toimintaa. Onhan McDonald’sissakin vegaaninen hampurilainen.

Tuija Siltamäki

*Syntynyt 1992

* Toimittaja, opiskellut journalismia Lahden kansanopistossa ja Tampereen yliopistossa. Yhteiskuntatieteiden kandidaatti Tampereen yliopistosta.

*Toiminut edesmenneen Ylioppilaslehti Aviisin päätoimittajana, työskennellyt muun muassa Ylen politiikka- ja yhteiskuntatoimituksessa, Helsingin Sanomien feature- ja kulttuuritoimituksissa ja Aamulehden artikkeli- ja kulttuuritoimituksissa.

*Kirjoittaa työryhmän kanssa tietokirjaa sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta.

*Suosikkikirjailija Kazuo Ishiguro.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.