Työelämä
29.08.2019

Henkilöstön jaksamisesta huoli

Pääluottamusmies, Veli-Pekka Hämäläinen, Jyty Kouvola

Teksti: tiina tenkanen

Kouvolan kaupungin talous heikentyi merkittävästi syksyn 2018 aikana. Nyt kaupunki yrittää paikata 26 miljoonan euron alijäämää muun muassa jättämällä määräaikaiset sopimukset uusimatta ja henkilöstön eläköitymisillä. Yt-menettely aloitettiin keväällä.

– Tavoite on vähentää 10 prosenttia esimiestehtävistä vuoden 2021 loppuun mennessä, Kouvolan kaupungin jytyläinen pääluottamusmies Veli-Pekka Hämäläinen kertoo.

Kouvolan taloudellisen ahdingon taustalla ovat muun muassa terveydenhuollon kuntayhtymäostot, jotka ylittivät arvioidut menot runsaalla 17 miljoonalla eurolla. Kaupunginhallituksen alkuperäisessä päätöksessä tavoiteltiin 100 henkilötyövuoden vähennystä vuoden 2020 loppuun mennessä. Myöhemmin esitys tarkentui 111 henkilötyövuoteen.

– Uudella esityksellä työnantaja varautuu siihen, etteivät kaikki eläkeikäiset ehkä haluakaan jäädä eläkkeelle.

Kaupungilla on palveluksessaan 2 600 vakinaista ja 700 määräaikaista työntekijää sekä 100 palkkatuella työllistettyä. Henkilökunnassa on 336 Jytyn jäsentä, muun muassa hallinto- ja toimistotehtävissä sekä liikuntapalveluissa.

Vakinaista henkilöstöä vähennetään 66:lla ja määräaikaista 45 henkilötyövuodella. Lisäksi tavoitellaan 60 henkilötyövuoden lisäsäästöjä vuoden 2021 loppuun mennessä. Syksyllä päätetään mahdollisista lomautuksista.

Toukokuun alussa pääluottamusmiehenä aloittanut yhdistysneuvoja Hämäläinen ei pidä itseään ay-aktiivina, mutta hän haluaa edistää oikeudenmukaisuutta.

Hämäläinen on ottanut yt-neuvotteluissa esille työntekijöiden jaksamisen ja työvoiman riittävyyden, jotta kaupunki pystyisi tuottamaan palveluja edelleen.

– Minulla on huoli henkilöstön jaksamisesta. Ei voi olla niin, että jatkossa kolme työntekijää tekee viiden työt.

Kouvolan kaupunki on säästöpaineidensa lisäksi myös jatkuvan organisaatiouudistuksen kourissa. Kuluvan vuoden alusta ryhdyttiin työskentelemään uusitussa organisaatiossa, mutta jo nyt kaavaillaan seuraavaa uudistusta, joka tulee voimaan ensi vuoden alusta. Eikä sekään vielä riitä.

– Kaupunginhallitus päätti kesäkuussa, että ensi vappuun mennessä pitää olla valmiina kolmas organisaatiouudistus, joka tulee voimaan vuoden 2021 alusta.

Hämäläinen toteaa, ettei hänen käy työnantajan edustajia kateeksi poliitikkojen vaatimusten alla.

– Pitää koko ajan uudistaa ja uudistaa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.