Ammatit
14.06.2023

Ammattiliitto Jytyn jäsenkysely:

Työuupumus uhkana nuorisotyössä

Työuupumus nähdään suurimpana nuorisotyöhön liittyvänä riskinä, selviää Jytyn jäsenkyselystä. Sitä voivat aiheuttaa esimerkiksi yksintyöskentely ja riittämättömät henkilöstöresurssit. Porvoon kaupungilla työskentelevä Petra Backman on omassa työssään välttynyt suurimmilta alan haasteilta.

Teksti: Sanna Pyysalo Kuvat: Petra Backman, Jyty
Jytyläinen vastaava nuorisotyöntekijä Petra Backman ei ole kohdannut työssään henkilöstöön kohdistuvaa väkivallan uhkaa.

Yksin työskentely leimaa nuorisotyön ammattilaisten arkea. Ammattiliitto Jytyn jäsenkyselyn mukaan jopa 41 % vastanneista kertoo työskentelevänsä päivittäin yksin.

– Yksin työskentely kuulostaa hurjalta, ja sen suuri osuus on yllättävää. Omalla työpaikallani nuorisotilalla ei ikinä työskennellä yksin, sanoo jytyläinen vastaava nuorisotyöntekijä Petra Backman Porvoon kaupungilta.

Backmanin mukaan heidän työpaikallaan yksin työskentelyä saattaa olla kohdennetussa nuorisotyössä, mutta nuorisotilalla työntekijöitä on paikalla aina vähintään kaksi – joskus jopa koko henkilöstö. Backman työskentelee nuorisotila Zentrassa, joka on yksi Porvoon kaupungin kolmesta nuorisotilasta.

– Ehkä yksin työskentelyä esiintyy enemmän pienemmillä paikkakunnilla. Varsinkin konfliktitilanteissa työntekijöitä olisi hyvä olla paikalla useampia, Backman pohtii.

 

Väkivallan uhkaa kokee harva

Lähes puolet kyselyn vastaajista (47 %) nostaa työhön liittyväksi riskiksi nuorten keskinäiset uhkaavat tilanteet.

– Ikinä ei voi tietää, millä tuulella nuori tulee ovesta sisään tai onko hänellä vaikka riitaa toisen nuoren kanssa, Petra Backman sanoo.

Kuitenkaan varsinaista henkilökuntaan kohdistuvaa väkivaltaa tai sen uhkaa Backman ei ole työssään kokenut. Samaa mieltä ovat myös kyselyn vastaajat, joista 95 % piti työskentely-ympäristöään pääsääntöisesti turvallisena.

Backmanin työpaikalla käydään myös säännöllisesti läpi työturvallisuuteen liittyviä ohjeita ja suunnitelmia.

Ikinä ei voi tietää, millä tuulella nuori tulee ovesta sisään tai onko hänellä vaikka riitaa toisen nuoren kanssa.

Jäsenkyselyn mukaan työuupumus nähdään selvästi suurimpana työhön liittyvänä riskinä. Työuupumista pitää mahdollisena jopa 58 % vastaajista. Uupumista aiheuttaa esimerkiksi riittämättömät henkilöstöresurssit ja liian suuri työmäärä.

Backman kertoo, että hallinnollisten tehtävien määrä on lisääntynyt. Esimerkiksi erilaista tilastointia on tullut koronan jälkeen entistä enemmän työnkuvaan.

– Sairastumiset voivat joskus aiheuttaa painetta työtilanteeseen, mutta yleisesti ottaen koen, että meillä Porvoossa resurssit ovat kunnossa. Ymmärrän hyvin, että pienemmillä paikkakunnilla riittämättömät resurssit voivat aiheuttaa uupumusta.

Vaikka nuorisotyössä riittää välillä haasteita, pitää lähes 9 vuotta alalla ollut Backman työstään. Parasta työssä ovat nuoret ja kohtaamiset.

– Nuoret ovat aitoja ja sanovat suoraan, mitä ajattelevat. Kiinnyn vahvasti nuoriin. Myös työkaverit ja työyhteisö ovat työni voimavaroja, Backman kuvailee.

Nuoret ovat aitoja ja sanovat suoraan, mitä ajattelevat. Kiinnyn vahvasti nuoriin.

 

Suuri asiakasmäärä haasteena

Yksintyöskentelyn ja työuupumisen lisäksi jäsenkyselystä nousee esiin nuorisotyöntekijöiden suuri asiakasmäärä. Vastanneista 35 % työskenteli pääsääntöisesti yli 30 henkilön kanssa.

– Kokemus työturvallisuudesta, uupumisesta ja yksintyöskentelystä liittyvät toisiinsa, kertoo tutkimuksen tehnyt Jytyn työmarkkinatutkija Jonna Borgström.

– Kokemus työturvallisuudesta, uupumisesta ja yksintyöskentelystä liittyvät toisiinsa, kertoo tutkimuksen tehnyt Jytyn työmarkkinatutkija Jonna Borgström.

Vaikka väkivaltaa tai sen uhkaa ei pidetty kyselyn mukaan kovin suurena riskinä, on turvallisuuteen liittyvissä toimenpiteissä paljon parannettavaa.

– Esimerkiksi viidennes vastaajista ei tiennyt, onko omalla työpaikalla tehty riskien arviointi, Borgström sanoo.

Viidennes vastaajista ei tiennyt, onko omalla työpaikalla tehty riskien arviointi.

Nuorisotyö on myös yllättävän heikosti säädeltyä, Borgström huomauttaa. Nykyinen nuorisolaki antaa hyvin väljät raamit siihen, miten nuorisotyötä ja -toimintaa tulee kunnissa toteuttaa.

Jytyn mielestä nuorisolain velvoittavuutta olisikin syytä tarkastella uusiksi. Puheenjohtaja Jonna Voima näkee nuorisolain lähtökohtana nuoren edun, joka pitäisi käydä laista ilmi.

Lue myös: Riittämättömät resurssit nuorisotyön riesana

Nuorisotyön jäsenkysely

Jytyn kysely tehtiin liiton nuoriso- ja järjestötyötä tekeville jäsenille maaliskuussa 2023. Kyselyyn vastasi 133 henkilöä.

Tutustu kyselyn tuloksiin tarkemmin Jytyn nettisivuilla.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.