Ammatit
06.02.2020

Taloussihteeri – ihminen numeroiden takana

Terveyskeskuksen taloussihteeri Saija Rokkanen tykkää uudistuksista ja perinteisestä asiakaspalvelusta. Aina on aikaa jutella ja kuunnella asiakkaan murheet.

Teksti: Tia Yliskylä Kuvat: Harri Nurminen
Janakkalan terveyskeskuksen taloussihteeri Saija Rokkanen ei tykkää numeroista mutta innostuu asiakaspalvelusta.

Janakkalan terveyskeskuksen taloussihteeri Saija Rokkanen vastaa hyväntuulisena puhelimeen ja järjestää saman tien aikaa asiakkaan kuuntelemiseen. Sairaalalaskusta hämmentynyt kertoo tarinansa. Puhutaan muustakin kuin rahasta.

Kuunteleminen ja keskusteleminen ovat Rokkasen mielestä hänen työnsä olennaista osaa.

– En oikeastaan tykkää rahasta enkä numeroista! Mukavaa on, että saan hoitaa ihmisten asioita. Palvelen henkilökohtaisesti, ja haluan tehdä työni hyvin, jytyläinen Saija Rokkanen sanoo.

Pienessä Janakkalan terveyskeskuksessa korostetaankin mutkatonta asiakaspalvelua. Esimerkiksi laskuihin merkitään selkeästi, keneen ja mihin puhelinnumeroon voi olla yhteydessä, kun on kysyttävää. Numeroiden takaa löytyy aina ihminen, joka ehtii selvittämään ja tarkentamaan.

– Terveysasioissa tilanne on erityinen. Lasku ei ole pelkkä lasku silloin kun eletään elämän käännekohtaa. Juttelen usein vähän ylimääräistäkin, jotta asiakas kokee tulleensa autetuksi ja kuulluksi.

Työkaveri Katja Rättyällä on ollut hauskaa! Laput paljastavat huumorintajun lisäksi, että Saija Rokkanen on pidetty kollega.

Taloussihteeri tykkää uudistuksista

Janakkalan kunta sijaitsee Kanta-Hämeessä. Asukkaita on noin 16 500. Pieni kunta järjestää terveydenhoidon peruspalvelut itse, omana tuotantona. Terveyskeskuksen lisäksi Janakkalassa on pieni sairaala.

– Olemme ylpeitä hyvistä terveyspalveluistamme. Meillä on todella lyhyet jonot hoitoon pääsyyn.

Pienessä kunnassa työnkuvat ovat monipuolisia. Terveyskeskuksen viisi taloussihteeriä hoitavat laskutuksen lisäksi yhtä jos toista muuta.

Rokkasen vastuulla ovat esimerkiksi asiakaslaskutus, ostolaskujen tarkistus, kuolintodistukset ja Janakkalan kunnan verkkosivujen päivittäminen oman toimialan osalta. Hänelle vaihtelevat työtehtävät sopivat.

– Työssäni on parasta juuri monipuolisuus. Olen ollut samassa työpaikassa aika kauan, mutta tehnyt monenlaisia töitä. Aina kun tulee sellainen fiilis, että jaahas, nyt voisin opetella jotain uutta, niin kas, silloin juuri on muutoksia tullutkin.

Rokkanen sai vakituisen työn Janakkalan terveyskeskuksesta vuonna 2003. Kymmenen vuoden jälkeen hän vaihtoi kolmeksi vuodeksi muualle, mutta palasi takaisin.

– Välillä hämmästyn itsekin, miten olen viihtynyt täällä niin kauan.

Ennen Janakkalaa Rokkanen teki toimistotöitä sairaaloissa – Tilkassa, Kätilöopistolla, Lastenlinnassa ja Kanta-Hämeen keskussairaalassa – ja terveyskeskuksissa. Hän on opiskellut sihteerin ammattitutkinnon ja laskentatoimen opistomerkonomiksi.

Teknologia on uudistanut myös taloussihteerin työtä vuosien varrella. – Enää ei seisota kopiokoneen vieressä. Sen sijaan istutaan näyttöruudun takana. Asiakkaat tulevat harvemmin käymään, ennemmin soittavat, taloussihteeri Saija Rokkanen kertoo.

Pieni organisaatio testaa kärki-ideoita

Saija Rokkanen pitää uudistuksia tärkeinä. Janakkalan terveyskeskus on monesti päässyt testaamaan uusinta uutta erilaisissa pilottihankkeissa. Pieni toimija on ketterä testiryhmä.

– En silti sano, että olemme mitenkään kehityksen kärjessä. Pidämme myös kiinni monista perinteistä, kuten hyvästä asiakaspalvelusta, jäykästä työnjaosta ja matalasta mutta tarkasta hierarkiasta.

Välillä pilottitestaajan rooli on myös työläs. Keskeneräisten ohjelmien ja toimintatapojen kanssa painiminen syö aikaa ja voimia.

– Joskus tulee harmaita hiuksia, vaikka onkin etuoikeus testata uutta. Näin uusiutumisen taito pysyy yllä. Lisäksi saa olla ajan hermolla. Kannattaa esimerkiksi tietää, mitä apua roboteista on, vaikkei niitä omassa työssä vielä käyttäisikään.

Ammatilliset lisäkoulutukset ja -kurssit ovat Rokkaselle tärkeitä työinnon lähteitä.

– Omasta osaamisestaan täytyy pitää huolta. Työelämää on vielä niin paljon jäljellä, ettei voi vain istua ja möllöttää.

Sihteeri saisi nykyään olla asiantuntija

Saija Rokkanen aloitti kesällä Riihimäen Seudun Jyty ry:n luottamusmiehenä ja varapääluottamusmiehenä. Lisäksi hän on ollut pari vuotta mukana liiton sihteeri- ja hallintotyön ammattialaryhmässä.

Ammattialaryhmässä on keskusteltu muun muassa vanhentuneista nimikkeistä. Esimerkiksi taloussihteeri kuulostaa ummehtuneelta titteliltä. Maksuliikenteen asiantuntija kuvaisi paremmin nykyistä työtehtävää.

Edunvalvonnassa tulee Rokkasen mielestä kiinnittää huomiota työn tarpeellisuuteen. Toimistotyöntekijöistä säästäminen on yleinen suuntaus.

– Sihteerejä on koko ajan vähennetty, vaikka työt eivät ole vähentyneet. Perinteisten sihteerien työ voikin olla katoavaista, mutta meidän maksuliikenteen asiantuntijoiden ei.

Jytyä Rokkanen kiittää liiton tiedonvälityksestä, turvasta ja avusta muuttuvassa maailmassa.

– Olen oppinut paljon uutta ja päivittänyt taitojani monissa koulutuksissa. Lisäksi olen löytänyt paljon samanhenkisiä ihmisiä.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.