Ammatit
17.12.2020

Marika Puhakka lomittajien puheenjohtajaksi

Maatalouslomittajat-lehti uudistuu

Maatalouslomittajat ry:n uudeksi puheenjohtajaksi valittiin lokakuun alussa Marika Puhakka Nivalasta. Maatalouslomittajat-lehteenkin tulee muutoksia.

Teksti: Markku Pulkkinen Kuvat: Marika Puhakan kotialbumi
Maatalouslomittajat ry:n uusi puheenjohtaja Marika Puhakka työskentelee lomittajana Nivalan paikallisyksikössä ja toimii myös Nivalan kaupungissa pääluottamusmiehenä. Vuonna 1986 valmistunut Kylväjä-patsas kuvaa maatalouden keskeistä merkitystä Nivalalle.


U
usi puheenjohtaja otti luottamustoimensa vastaan ilolla ja innolla.

– Olen toiminut Nivalan kaupungissa Jytyn luottamusmiehenä vuodesta 2013 ja pääluottamusmiehenä vuodesta 2017 alkaen. Maatalouslomittajien hallituksessa olen ollut viisi vuotta. Asiat ovat tuttuja, ja ryhdyinkin mielelläni puheenjohtajaksi, Marika Puhakka valottaa.

Hänelle on ehtinyt kertyä kokemusta myös Jytyn toimihenkilönä, sillä hän toimi viime talvena neljä kuukautta Jytyn Oulun-aluetoimiston projektityöntekijänä vastuullaan muun muassa markkinointi ja jäsenhankinta.

Kotkasta kotoisin oleva Puhakka työskenteli vuodet 2006–2010 lomittajana Vehmaan paikallisyksikössä, kunnes siirtyi vuonna 2011 Nivalan paikallisyksikköön.

Kuluva vuosi on opettanut ja pakottanut maatalouslomittajien etujärjestönkin ottamaan digiloikan, jotta edunvalvonta ja hallituksen kokoukset on saatu hoidettua.

– Pidämme jatkossakin osan hallituksen kokouksista Teamsin välityksellä. Tammikuussa järjestämme kaikille luottamusmiehillekin koulutuksen Teamsin käytöstä. Tämä koulutus on ainakin tässä vaiheessa tarkoitus toteuttaa lähiopetuksena Seinäjoella. Kaikkia koulutuksia ja tapahtumia ei ole missään tapauksessa tarkoitus siirtää verkkoon, sillä on myös tärkeää tavata kollegoja. Korona-aika mennään kuitenkin näin, Puhakka sanoo.

Nyt on hyvä tilaisuus uudistaa lehden ulkoasua ja sisältöä. Lupaan, että lehdestä tulee entistäkin parempi.

Ensi vuodelle tuore puheenjohtaja lupaa erityisesti luottamusmiesten parempaa tukemista ja aktiivisempaa koulutusta.

Kaikkea tiedotusta jäsenkuntaan päin ei muuteta sähköiseksi. Maatalouslomittajat-lehti jatkaa ilmestymistään viisi kertaa vuodessa, mutta lehden muoto muuttuu. Tabloid-kokoinen sanomalehti muuttuu aikakauslehdeksi, ja se postitetaan jäsenille helmikuusta lähtien Jyty-lehden liitteenä.

– Nyt on hyvä tilaisuus uudistaa lehden ulkoasua ja sisältöä. Lupaan, että lehdestä tulee entistäkin parempi.

Puhakka toivoo, että yhdistyksen toiminnanjohtajalle tai hänelle lähetettäisiin edelleen toiveita lehdessä käsiteltävistä asioista. Jäsenten kirjoituksiakin otetaan mielellään vastaan.

Oma lehti ja yhdistyksen internet- ja Facebook-sivut säilyvät pääviestintäkanavina kahdentuhannen jäsenen suuntaan. Luottamusmiehet saavat tietoa ajankohtaisista asioista sähköpostitse ja WhatsApp’in kautta.

 

Lomitusuudistus työllistää

Tulevien vuosien suurin edunvalvontasarka löytyy sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämästä laajasta maatalouslomitusjärjestelmän uudistushankkeesta. Uuden lainsäädännön toivotaan olevan valmis viimeistään vuonna 2025. Maatalouslomitukseen voi tulla suuriakin muutoksia, sillä pohdinnassa on koko maatalouslomituksen hallinnointi- ja järjestämismalli. Melan ja kuntien yhteistyömalli voi säilyä mutta yhtä hyvin muuttuakin.

– Maatalouslomittajilla on edustaja STM:n lomitustyöryhmässä, joten meillä on hyvät kanavat vaikuttaa uudistuksen sisältöön. Maatalouslomittajien työ turvataan uudistuksessa, Puhakka vakuuttaa.

– Ennen isompaa uudistusta Mela tavoittelee suurempia paikallisyksiköitä. Vuoden päästä todennäköisesti tapahtuukin joitain yksiköiden yhdistymisiä, Puhakka veikkaa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.