Ammatit
14.12.2022

Lomituksesta kunnan suurin toimiala

Vuodenvaihteen jälkeen maatalouslomituspalvelut ovat pienen Sysmän kunnan suurin toimiala.

Teksti: Markku Pulkkinen Kuvat: Markku Pulkkinen
Lomituspalvelujohtaja Taina Blomqvist (vas.) ja kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki ovat iloisia ja otettuja siitä, että Sysmän kunta sai hoidettavakseen 53 eteläsuomalaisen kunnan maatalouslomituspalvelut.

Sysmä on 3 600 asukkaan kunta Päijät-Hämeessä. Maatalous on kunnassa edelleen merkittävä elinkeino. Maatalousvaltaisuudestaan johtuen Sysmän kunta on halunnut aina tarjota kotieläinyrittäjille laadukkaat maatalouslomituspalvelut.

Kuluvan vuoden alussa Sysmän kunta perusti Etelä-Suomen Lomituspalvelut, johon liittyivät Sysmän lomitusyksikön lisäksi Hämeenlinnan, Kouvolan ja Loviisan paikallisyksiköt. Sysmä hallinnoi nyt 53 eteläsuomalaisen kunnan maatalouslomitusta ja tuottaa hyvinvointia ja työssäjaksamista tukevia palveluja yli tuhannelle kotieläintilalle.

Etelä-Suomen Lomituspalvelut on toiseksi suurin Suomen kaikista 27 maatalouslomitusyksiköstä. Vain Kurikan kaupungin hallinnoima Etelä-Pohjanmaan lomituspalveluyksikkö on suurempi.

Syyskuussa Vierumäellä pidetyssä henkilöstötilaisuudessa kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki toivotti kaikki 220 Etelä-Suomen Lomituspalveluiden työntekijää tervetulleiksi Sysmän kunnan palvelukseen.

– Muodostatte ensi vuoden alusta alkaen kaksi kolmasosaa Sysmän kunnan henkilöstöstä, joten olette meille erittäin keskeinen henkilöstöryhmä. Sysmän kunta on ollut aina hyvä työnantaja, ja haluamme sillä linjalla jatkaa.

Maatalouslomituksen merkitystä kuvaa myös se, että lomituspalvelujohtaja on kunnan johtoryhmän jäsen.

Kitkiöjoki kiitti maatalouslomituksen hallinnoinnista koko valtakunnassa vastaavaa Maatalousyrittäjien eläkelaitosta (Mela) luottamuksesta pientä kuntaa kohtaan.

– Melan päätös kertoo, että meillä on osattu tuottaa maatalouslomituspalvelut aina laadukkaasti. Silti on jopa hieman uskomatonta, että saimme näin laajan alueen hoidettavaksemme.

Kitkiöjoki kertoo, että kunnanhallitus ja -valtuusto tekivät päätökset maatalouslomituspalveluiden laajentamisesta hyvässä hengessä ja yksimielisesti. Maatalouslomituksen merkitystä kuvaa myös se, että lomituspalvelujohtaja on kunnan johtoryhmän jäsen.

Etelä-Suomen Lomituspalveluiden budjetti on ensi vuonna 13,5 miljoonaa euroa, mikä on noin puolet Sysmän kunnan 26,6 miljoonan euron budjetista.

Sysmän kunta tuottaa lomituspalvelut Toivakasta Virolahdelle ja Somerolle ulottuvalla alueelleen 200 maatalouslomittajan ja 17 hallintohenkilön voimin. Maatalouslomituspäiviä kertyy vuodessa kaikkiaan 53 000.

 

Tunnustus digipalveluista

Etelä-Suomen Lomituspalvelut nappasi marraskuussa hienon voiton it-palveluyhtiö Atean Vuoden digitaalisin teko -kilpailun julkishallinnon sarjassa. Voittaja valittiin verkossa tapahtuneessa yleisöäänestyksessä 26 kisailijan joukosta.

– Laajalla toimialueellamme digitaalisten välineiden käyttöönotto ja niiden käytön lisääntyminen helpottaa huomattavasti työtämme ja näkyy asiakkaille entistä parempina ja helpommin saavutettavina palveluina, lomituspalvelujohtaja Taina Blomqvist sanoo.

– Olemme pyytäneet asiakkaita lisäämään sähköisen palvelun, Lomitusnetin, käyttöä hakemusten ja lomituspyyntöjen tekemisessä. Hallintohenkilöjen osalta on otettu käyttöön monipaikkaista työskentelyä helpottavia malleja ja työkaluja. Maatalouslomittajille on hankittu älypuhelimet, ja heillä on käytössään myös turvallisuuspalvelu, Blomqvist luettelee.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.