Ammatit
29.08.2019

Leikkipuistossa viihdytään ja opitaan uutta

Helsingin kaupungin leikkipuistot ovat avoimia tasapuolisesti kaikille perheille ja lapsille. Ne työllistävät noin 200 ohjaajaa ympärivuotisesti. Jyty Metropolin valtuuston varajäsen Birgit Aapro on heistä yksi.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Vesa Laitinen

Kiikarit silmille! Joko aarresaari näkyy? Helsinkiläisessä leikkipuisto Kipinässä ohjaajat järjestävät kaikille avointa ohjelmaa.Musta lippu liehuu, kapteeni käskee ja jäniskin istuu maassa leikkipuisto Kipinäpuiston Merirosvotapahtumassa. Kahdessakymmenessä minuutissa leikkipuiston ohjaajat Birgit Aapro, Lena Bayanova, Anna Kähkönen ja Marju Lindfors ovat johdattaneet pienten merirosvojen joukon mielikuvituslaivalla aarteen luokse. Samalla on opittu muutama laulu, vapautettu Lindfors köysistä, etsitty vihjeitä aarrekartasta ja suoritettu viimeinen, ratkaiseva tehtävä: Ken lankulle astua uskaltaa, hän aarteen itselleen saavuttaa!

Monipolvisen seikkailun päätteeksi aarre eli pussillinen helmiä sekä hedelmänmakuisia herkkuja jaetaan osallistujien kesken.

– Ei helmeä nenään eikä korviin, Aapro muistuttaa pienimpiä merirosvoja.

Leikkipuiston ohjaaja Birgit Aapro on lainassa leikkipuisto Lohikäärmeestä kesän ajan. – Vaihtelu on kivaa, sillä toisessa leikkipuistossa opin uutta, ja työroolinikin muuttuu, Aapro kertoo.

Ulkona ruoka maistuu

Helsingin kaupungilla on 65 leikkipuistoa. Koulujen kesäloman aikaan niistä 31 on avoinna koko kesän. Kenties tunnetuinta toimintaa Helsingin leikkipuistoissa on puistoruokailu, joka toteutettiin tänä vuonna 77. kerran. Maksuton lämmin lounas ulkoilmassa on monelle kesälomalaiselle kesäinen perinne. Ruokaa tarjotaan alle 16-vuotiaille.

Kesällä kiinni olevista leikkipuistoista siirtyy henkilökuntaa lomittamaan muiden leikkipuistojen ohjaajia. Birgit Aapro pitää järjestelyä hyvänä.

– Omassa työpaikassani leikkipuisto Lohikäärmeessä olen tiiminvetäjänä. Kesätyö toisessa puistossa tuo vaihtelua ja uusia ideoita, Aapro kertoo.

Ohjaajat kuvaavat työtään kokonaisvaltaiseksi, siinä ohjaajan kaikki vahvuudet ja taidot tulevat käyttöön.

– Vain mielikuvitus ja Suomen laki ovat rajoina, Aapro kertoo 37 vuoden työkokemuksella.

Melu uuvuttaa

Suuren lapsi- ja nuorisojoukon keskellä työskentely saattaa uuvuttaa. Moni tarvitsee ohjaajan huomiota yhtä aikaa, ja varsinkin talvella sisätiloissa meteli voi olla korviahuumaavaa. Ohjaajan täytyy olla jatkuvasti valppaana, sillä vaihtuviin tilanteisiin on reagoitava nopeasti.

Ohjaajat joutuvat myös ratkomaan lasten välisiä riitoja. Kiusaamiseen puututaan.

– Lapset ovat leikkipuistossa vanhempien vastuulla. Siksi on tärkeää, että yhteydet vanhempiin ja kotiin toimivat. Ikävä kyllä, aina ei ole näin, Aapro toteaa.

Kaikille perheille

Leikkipuistot houkuttavat myös pikkulapsiperheitä pois neljän seinän sisältä monipuolisella, maksuttomalla ohjelmalla, kuten musiikkituokioilla tai isä-lapsi-toiminnalla. Jokainen leikkipuisto kuitenkin valitsee ohjelmansa asiakkaiden mukaan.

– Toimintamme perustuu perheiden toiveisiin ja tarpeisiin, Marju Lindfors tiivistää.

Vauvojen uniohjauksessa, vauvojen värileikissä sekä vauvahieronnassa huoltajia opastetaan parempaan vuorovaikutukseen vauvansa kanssa. Leikkipuistojen Kotoklubi Kanelissa lapset ja vanhemmat opettelevat arjen suomen kieltä leikkien, laulaen ja liikkuen. Klubi on palkittu Suomen Pakolaisavun kotoutumistekotunnustuksella.

Musta lippu liehumaan! Leikkipuiston ohjaajat Lena Bayanova (vas.), Birgit Aapro, Marju Lindfors ja Anna Kähkönen pitävät luovasta työstään, jossa kaikille taidoille on käyttöä.

 

Leikkipuistotoiminnassa turvallisuus on kaiken perusta. Lena Bayanova seuraa tasapainotehtävän suoritusta.

 

Jännittävä tehtävä onnistuu aikuisiltakin. Birgit Aapro etenee ”lankulla” Marju Lindforsin (vas.) ja Lena Bayanovan kannustaessa.
Kaikki perheet ovat tervetulleita leikkipuistoon. Ruokahalua herätellään muun muassa liukumäessä ennen maksutonta ruokailuhetkeä.

 

Aarrekartta löytyi! Lena Bayanova (vas.), Marju Lindfors ja Birgit Aapro ovat valmiit johdattamaan lapset syvemmälle seikkailuun.

 

Leikkipuistotoimintaa  yli 100 vuotta

Leikkipuistotoiminta aloitettiin Helsingissä vuonna 1914 naisliikunnanopettajien aloitteesta. Aluksi leikkipuistot olivat avoinna vain kesäisin, mutta niiden toiminta laajeni ympärivuotiseksi, kun leikkipuisto Brahe perustettiin vuonna 1951. Keittolounasta on tarjottu vuodesta 1942.

Nykyään ohjattua toimintaa on monipuolisesti ympäri vuoden. Loma-aikaan kouluikäisille järjestetään muun muassa päiväleirejä. Koulujen lukukausien aikana koululaisten iltapäivätoiminta on avointa ja maksutonta kaikille. Alakoululaisilla on silloin mahdollisuus saada puistosta myös maksullinen välipala.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.