Olen ollut Jytyn jäsenenä jo vuodesta 2013. Liityin opiskeluaikana, kun en vielä kuulunut mihinkään ammattiliittoon. Olin nuorisoalan Nuori 2013 -tapahtumassa Jyväskylässä, jossa osuin Jytyn ständille ja jäin suustani kiinni, kun en tiennyt mikä tai mitä Jyty on ja hetkeä myöhemmin huomasin kuuluvani ammattiliittoon. Siistiä! Siitä se sitten lähti…
Vuonna 2017 olin osa-aikaisesti töissä nuorisotyöntekijänä Ylöjärven kaupungin nuorisotiloilla. Silloin järjestettiin Nuori 2017 -tapahtuma Tampereella, jonne minun teki kovasti mieli päästä mukaan, koska olin opiskeluaikana tottunut käymään alan tapahtumissa. Työnantaja ei maksanut tapahtumaa minulle, joten lähiesimieheni ehdotti, että kysy ammattiliitosta, jos se voisi maksaa minulle kyseisen tapahtuman. Näin ollen otin yhteyttä Tampereen paikallisyhdistykseen ja suureksi ilokseni sain kuulla, että yhdistys voi maksaa osallistumiseni tapahtumaan! Jee! Tämän jälkeen Jyty Pirkanmaa onkin maksanut sen minulle jo neljä kertaa.
Mahtavaa kuulua tällaiseen ammattiliittoon, joka tukee kehittymistäni työntekijänä ja antaa mahdollisuuden pysyä mukana oman alan ajankohtaisissa aiheissa, vaikka olisi välillä työttömänä työnhakijana.
Nuori 2020 -tapahtumassa sain faktatietoa esimerkiksi omista rajoista eli seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta ja siihen liittyvästä nuorten kohtaamasta kaltoinkohtelusta (nuortenexit.fi). Sain tietoa myös kannabiksen käytön yleisyydestä ja siitä kuinka nuorten kanssa voitaisiin puhua kokonaan lopettamisen sijaan haittojen vähentämisestä, vaikka lopettaminen olisi tavoitteena saavuttaa jossain vaiheessa (kannabishanke.eu & jumipuisto.fi).
Kävin myös kuuntelemassa Tampereen yliopiston järjestämän luennon, jonka aiheena oli Ajankohtaisia tutkimuksia nuorisotyöstä. Luennolla esiteltiin muutamaa tutkimusta, jotka käsittelivät nuorten ja nuorten aikuisten siirtymiä, joihin näkökulmana olivat yksinäisyys, sosiaalisten suhteiden olennainen vaikutus hyvinvointiin, yksinäisyyttä vähentävät interventiot, nuorten kokema tarve tuelle/aikuiselle kuuntelijalle/keskustelijalle myös positiivisissa asioissa ja mikä merkitys työllä/ taloudellisella riippumattomuudella oli nuorille aikuisille.
Ehdottoman ajankohtaiseksi ja tärkeäksi koin myös käydä kuuntelemassa luennon ”Miten ja missä kanavissa tavoitat nuoret vuonna 2020?”. Olemme siirtymässä tekstin jälkeiseen aikaan, jossa kuvilla ja videoilla on valtava merkitys. Minulle uutena nuorten suosimana some-kanavana tuli tutuksi Tiktok, joka sisältää paljon lyhyitä videoita. Tekstin sijaan viestitään videoilla, ja Tiktok kasvaa nopeasti tällä hetkellä. Nuorille viestittäessä tulisi heidän kiinnostustuksensa herättää heti eli noin kahdeksassa sekunnissa. Jos siinä ei onnistu voi olla, ettei nuori kiinnostu asiasta eikä näin ollen katso videota loppuun asti. Luennon järjestäjänä toimi A-lehdet.
Myös Emmi Nuorgam tsemppasi meitä nuorisotyöntekijöitä loistavasti tapahtuman päätöstilaisuudessa. Meidän ei tulisi perustella työtämme laeilla ja asiakirjoilla vaan käyttää perusteena onnistumisen kokemuksia ja tunteita, joita työ herättää. Olemmehan ammattilaisia, joiden työllä on yhteiskunnallista merkitystä! Hän kehotti meitä myös pohtimaan ”Mitä tapahtuisi, jos kaikki nuoriso-ohjaajat lopettaisivat työnsä?”
Halusin ottaa Nuori 2020 -tapahtumasta kaiken irti, joten nuo tammikuun kolme päivää pitivät sisällään mielenkiintoisia luentoja, esityksiä ja keskusteluja. Onnistuin verkostoitumaan, saamaan uusia kontakteja, päivittämään työelämäkuulumisia vanhojen tuttujen kanssa, saamaan vertaistukea ja paljon uusia ideoita työhön nuorten kanssa, joitakin omaa arkielämääkin helpottavia tiedon murusia tarttui mukaan sekä kaikenlaisia kiinnostavia materiaaleja kertyi reppuun ja kangaskassiin, kahvia tuli juotua tavallista enemmän hienosta kierrätysmateriaalista valmistetusta tapahtuma mukista sekä tietenkin suklaata yms mainosherkkuja tuli naposteltua kahvin lomassa. Kokonaisuudessaan tapahtuma oli onnistunut ja antoisa kokonaisuus kaltaiselleni nuorisoalan ammattilaiselle!
Jonna Koivuniemi
nuorisotyön ja nuorisotutkimuksen maisteri