På svenska
14.12.2022

Tack för de fantastiska och oförglömliga åren

Text: Marja Lounasmaa Bilder: Jyty

Mitt arbetsrum har varit i kaos i flera veckor nu. Papper har hamnat i stora insamlingskärl och en stor del har försvunnit i gapet på ett stort låst plastkärl, alltså för att tillförlitligt förstöras. Plastmappar och plastfodral har jag ihärdigt tagit loss från papper som delvis gulnat. Plasten har burits till skilda insamlingskärl som man varit tvungen att tömma flera gånger när plastavfallet efter en tid svämmar över kanterna.

Alla som arbetar i Jytys centralbyrå har också städat sina rum, för centralbyrån flyttar i januari från Östra Böle till nya och modernare utrymmen i Vallgård i Helsingfors på Elimägatan 5. Plastmaterialet kommer nästan helt att bli en del av det förflutna, precis som de tjocka högarna av papperskopior.

När jag gick igenom papperen dök många namn och händelser upp, vilket väckte nostalgiska känslor och också minnen från utmanande tider. Från allt detta har något viktigt fastnat i minnesfacket.

År 1984 började jag arbeta på Stationskarlsgatan 4 (Organisationshus I) när jag valdes till Tehys arbetsmarknadsjurist. I uppgifter som Tehys juristchef valdes jag 2006 till Jytys intressebevakningsdirektör. Mina döttrar tyckte det var spännande med min nya arbetsplats tills de hörde att byggnaden förblir densamma. Det tröstade dem lite att mitt arbetsrum flyttades från femte våningen till tionde.

När jag gick igenom papperen dök många namn och händelser upp, vilket väckte nostalgiska känslor och också minnen från utmanande tider.

Många saker har förändrats och ofta i en positiv riktning. Trådtelefonen byttes småningom helt ut till mobiltelefonen. Användningen av fax upphörde och utskrifterna minskade. På arbetsplatserna blev det möjligt att flexa och till slut etablerade sig distansarbetet som en arbetsform i och med coronan.

Kommunikationen har varje år blivit allt starkare när man i sociala medier hela tiden skriver om allt. Detta har gjort avtalsförhandlingarna hektiska och också slitande, men kanske även intressantare?

Flytten till nya utrymmen kommer att innebära nya arbetsmetoder redan av den orsaken att man från egna arbetsrum flyttar till öppna utrymmen. Kamrarna byts ut mot vardagsrum med allt som hör till.

Jag hoppar i farten av till stranden, för jag går i pension i början av februari 2023. Städningen av mitt arbetsrum är redan nästan klar, bara det viktigaste är ogjort: från väggarna och skåpdörrarna ska pappersbilderna av de nära tas bort! De har varit mitt sällskap i flera år. Min fotovägg har i jämn takt utvidgats. Emellanåt har jag på Facebook lagt ut bilder av min fotovägg och då har exempelvis min syster förundrat sig över varför hennes bild inte syns. Visst har min syster varit på min fotovägg – hon har varit ganska väl dold bakom blåbärskvistarna, men väl igenkännbar i sitt röda hår.

Nu ska dessa skatter tas bort och föras hem.

Efter städningen har hemlikheten försvunnit. Tiden är mogen att avlägsna sig!

Jytys folk ska ha ett stort tack för de fina och oförglömliga åren.


Marja Lounasmaa
Intressebevakningsdirektör

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.