På svenska
29.05.2024

Mot ett jämställt och likvärdigt Finland

Text: Jonna Voima Bilder: Jyty

Vi har vant oss vid att tänka att vårt samhälle är jämställt och diskrimineringsfritt. Det finns dock utrymme för förbättring.

Mången kvinna stöter fortfarande vid arbetsintervjuer på frågor om att bilda familj. Många som har ett icke-finländskt namn får kämpa för att komma på en intervju. 50-åringar är åldrande arbetstagare, vars sysselsättning kräver specialåtgärder. De som hör till de sexuella minoriteterna stöter på diskriminering.

På Runebergsdagen firas Finlands nationalskald välförtjänt men hans fru är ihågkommen bara för tårtan, inte som en betydande författare.

Arbetsmarknadsmodellagen som är under förberedelse skulle försvåra och fördröja löneutvecklingen för de kvinnodominerade branscherna.

Varför är förverkligandet av jämställdhet och likvärdighet så långsamt?

Ett svar: lagstiftningen. Arbetsmarknadsmodellagen som är under förberedelse skulle försvåra och fördröja löneutvecklingen för de kvinnodominerade branscherna. Genom dålig lagstiftning skuffar vi oss själva tillbaka till stenåldern.

Ett annat svar: attityderna. Nuförtiden stoltserar man med ”att säga rakt ut”, något som ofta är synonymt med diskriminering. Vi får överhuvudtaget inte godkänna diskriminerande tal eller handlingar.

Också i arbetslivet måste man rätta sig efter att alla har likvärdiga möjligheter. Detta är fackförbundens arbete men också individer behövs för det. Tillsammans får vi en förändring till stånd.

Du kan också åstadkomma ett arbetsliv utan diskriminering. I Jyty arrangeras detta år både förvaltningsval och förtroendemannaval. Jag uppmuntrar alla att delta. Du kan påverka!


Jonna Voima
Jytys ordförande

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.