På svenska
06.04.2022

Medlem fick bonus och lön för väntetiden med hjälp av Jyty

Text: Kirsi Kemppi Bilder: Scandinavian Stockphoto, Jyty

En Jyty-medlem som var anställd hos ett företag hade sagt upp sig från sin anställning hos arbetsgivaren på våren 2021. Bonus för år 2020 betalades ut till de anställda i företaget först efter att medlemmens anställningsförhållande hade upphört.

Arbetsgivaren vägrade att betala bonus till medlemmen och hänvisade till att det i bolaget var kutym att betala bonus endast till sådana anställda som vid tidpunkten för bonusutbetalningen fortfarande var anställda hos bolaget. Enligt de uppgifter som Jyty hade kände dock inte de anställda i bolaget till att det fanns ett sådant villkor i bonussystemet.

I medlemmens arbetsavtal fanns ingen överenskommelse om bonus, inte heller fanns det i bolaget någon skriftlig bonusmall eller något avtal i vilket närmare villkor gällande bonussystemet hade framgått.

Dylika villkor i bonussystem som ovan nämns är allmänt taget inte helt förbjudna. Domstolspraxis har dock stakat ut en linje att om det i bonussystemet ingår ett sådant strängt krav på att anställningen ska vara i kraft vid utbetalningstidpunkten för bonus, ska villkoret vara tydligt och personalen ska känna till det. I det här fallet hänvisade vi till att de anställda inte kände till villkoret.

Efter kraven från Jyty betalade arbetsgivaren ut bonusen och den arbetsavtalslagenliga lönen för väntetiden till vår medlem.


Kirsi Kemppi
Arbetsmarknadsjurist

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.