På svenska
09.02.2022

Ofta frågat

Hur lång sjukledighet med lön kan man ha?

Jag arbetar på ett privat daghem och arbetsgivaren betalar inte längre lön på grund av sjukskrivning. Jag har varit anställd hos denna arbetsgivare i fyra år och min sjukledighet har pågått i 49 dagar. Hur lång sjukledighet med lön kan man ha?

Text: Päivi Salin Bilder: Jyty

Hur lång en sjukledighet med lön kan vara beror helt på vilket kollektivavtal som tillämpas. I en del kollektivavtal (till exempel Avainta, AKTA) räknas maximiantalet sjukdagar per kalenderår.

De privata daghemmen omfattas av kollektivavtalet för den privata socialservicebranschen. I det kollektivavtalet har längden på sjukledighet med lön definierats per sjukdomsfall och inte per år.

För varje sjukdomsfall är antalet sjukdagar med lön detsamma. Om samma sjukdom kommer på nytt inom 15 kalenderdagar från återgången till arbetet räknas löneutbetalningsperioden för sjuktiden som om det var frågan om en och samma frånvaroperiod. Anställningstiden är avgörande för hur många sjukdagar med lön man maximalt har möjlighet att få.

Jytys medlem har i detta fall rätt att få full lön för 35 kalenderdagar men tyvärr avbryts löneutbetalningen efter det. Efter 35 dagar är sjukledigheten oavlönad. Arbetsgivaren har förfarit i enlighet med kollektivavtalet.


Päivi Salin
Arbetsmarknadsombudsman

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.