På svenska
08.05.2020

Ansökan till Jytys fullmäktigeplatser börjar

Text: Jani Loponen

Det pågående året kommer att stanna i allas minne på många sätt. Det är säkert ett enda ord som beskriver år 2020 bäst, ”corona”. Många saker förändrades i ett slag för väldigt många finländare, vilket tvingade oss att se saker på ett annat sätt.

För undertecknads del ändrade saker också. Jag har haft glädjen och äran att leda Jytys förbundsfullmäktige ända till 5.4.2020. Min egen roll förändrades överraskande från beslutsfattare till förverkligare i praktiken när jag började som regionombudsman för Södra Finland 6.4.2020.

Jag har i fortsättningen som anställd i Jyty en ypperlig möjlighet att konkret förverkliga Jytys nya strategi som snart blir klar och i vars beredande jag är djupt involverad. Vi har med två andra regionombudsmän i Södra Finland delat upp arbetet så att jag på mitt ansvar har föreningarna som verkar i Egentliga Tavastlands landskap samt några föreningar i Nyland.

Också denna uppgift tar jag mig an med iver och hängivelse. Undantagstillståndet som råder i landet tar tyvärr bort face-to-face-arbetssättet, men lyckligtvis har de moderna digitala möjligheterna redan märkbart korrigerat situationen. Förr eller senare tar man sig dock ut på fältet.

Också mitt i den här rådande undantagssituationen är det viktiga tider för Jyty. På hösten väljs ett nytt förbundsfullmäktige samt -styrelse. Denna verklighet kan lyckligtvis inget coronavirus ändra. Förbundsfullmäktiges sammansättning kommer att genomgå förändringar, för fullmäktiges storlek minskar till 37 fullmäktige. I fullmäktigevalet röstar man precis som förra gången elektroniskt.

Vi träffas även i fortsättningen, men i andra tecken. Tack för allt.

Jag vill uppmuntra alla er aktiva, som känner ens ett litet sug att få påverka i främsta ledet, att ställa upp i valet. Jag uppmuntrar också till aktivt valarbete och att göra er kända för potentiella röstare. Förra gången var röstningsprocenten ganska svag, så jag påminner ännu alla Jyty-medlemmar att använda sin rösträtt och säkra att den egna favoriten blir invald till förbundsfullmäktige.

En viktig händelse detta år är också förtroendemannavalet. Nu när man under den senaste tiden har tvingats läsa dystra nyheter om permitteringar orsakade av undantagssituationen i hela landet finns det också i fortsättningen ett verkligt stort behov av förtroendemannaverksamhet. Jag uppmuntrar också alla som är intresserade av förtroendemannaverksamhet att ställa upp. Ni behövs och man ska inte vara rädd att anta stora utmaningar, stöd för den egna verksamheten får man nog av förbundet.

Till slut vill jag tacka alla fullmäktige, vilka jag fått arbeta med under de senaste nästan 8 åren. Vi träffas även i fortsättningen, men i andra tecken. Tack för allt.

Jani Loponen
Förbundsfullmäktiges avgångna ordförande

Förbundsfullmäktiges ordförande Jani Loponen meddelade 16.3 att han säger upp sig från uppgiften som förbundsfullmäktiges ordförande samt från alla arbetsgrupper under Jytys förbundsstyrelse från och med 6.4 efter att till årets slut blivit vald som Jytys regionombudsman i arbetsavtalsförhållande i Södra Finlands region med Helsingfors som tjänstgöringsort.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.