Näkökulmat
26.03.2020

Sopimusneuvottelut alkavat muuttua värikkäämmäksi

Kunnan, kirkon ja yksityisten alojen sopimusneuvotteluissa etenemistahti on hidas. Yksityisten alojen osalta voisi jopa sanoa, että takapakkia mennään työnantajan lukuisten huononnusesitysten vuoksi, joista yhtenä hankalimmista on kiky-tuntien poistamisesta vaaditut tekstihuononnukset! Esimerkiksi neuvonta-alan työehtosopimuksen osalta on oltu sopimuksettomassa tilassa jo kuukausia, ja tästä syystä Jyty aloitti ylityö-, vuoronvaihto- ja vapaa-aikana työasioissa matkustamisen kiellon neuvonta-alalla. Jytyn ohella kyseisen kiellon ovat asettaneet neuvonta-alan muutkin työntekijäjärjestöt, joita ovat Agronomiliitto, Ammattiliitto Pro ja JHL.

Kunnan osalta KVTES-neuvotteluja on käyty melko harvakseltaan kunnan pääneuvotteluryhmässä. Sen alainen KVTES-ryhmä on kokoontunut noin joka toinen viikko, ja siellä osapuolet ovat myös selvitelleet sopimustavoitteitaan. Työryhmissä on myös valmisteltu edellä mainituissa ryhmissä käsiteltäviä asioita. Näyttää siltä, että vasta maaliskuun viimeisellä viikolla alkavat todelliset neuvotteluväännöt.

Asia, joka on merkittävässä roolissa kaikissa sopimusneuvotteluissa, on ns. kiky-työajan pidennys. Kilpailukykysopimuksen mukaisesti vuosittainen työaika piteni vuoden 2017 alussa 24 palkattomalla tunnilla. Kunnalla työajan pidennys tuli voimaan 1.2.2017.

Kaikissa työehtosopimuksissa, joista on neuvoteltu 2019 lopulla ja tämän vuoden aikana, kiky-tunnit ovat sellaisenaan poistuneet, mutta tilalle on tullut muita työaikaan liittyviä ratkaisuja. Joissakin sopimuksissa muun muassa työaikaan liittyvät tasoittumisjaksot ovat pidentyneet, ja joissakin palkattomista 24 tunnista on tullut palkallisia. Kiky-tunteja on myös korvattu palkallisilla koulutus- ja työhyvinvointipäivillä. Kiky-tuntien poistamiseen liittyvät ratkaisut ovat syntyneet pitkien neuvottelujen ja myös sovittelujen tuloksena. Käynnissä olevien sopimusneuvottelujen osalta tilanne ei ole muuttunut yhtään helpommaksi.

Kiky-tuntien poistamisesta Jyty ja JHL (JAU) sekä JUKO ovat yhteisissä KVTES-sopimustavoitteissaan todenneet, että kiky-tunnit pitää poistaa ilman vaikutusta palkankorotuksiin. Kuntatyönantaja (KT) on ilmoittanut, että 24 kiky-tunnin poistaminen tapahtuu joko palkankorotuksia pienentämällä tai muita etuja huonontamalla, kuten palkallisia työpäiviä vähentämällä. Jyty ja muut edellä mainitut järjestöt ovat todenneet, että kiky-tuntien poistaminen pitää tapahtua ilman heikennyksiä.

Kiky-tuntien lisäksi palkankorotusten suuruus ja palkkakehitys ovat kärkitavoitteissa. Esimerkiksi kunnan palkkausjärjestelmää ollaan kehittämässä KVTES:n alaisessa työryhmässä ja yhtenä tavoitteena on nykyistä oikeudenmukaisempi palkkaus ja palkkakehitys, jotta kunta-ala olisi jatkossakin houkutteleva.

Maaliskuun loppua kohden mennään kuitenkin varmoin mielin!

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.