Näkökulmat
15.02.2023

Vaalikevät on täällä!

Eduskuntavaaleja käydään tänä keväänä hyvin poikkeuksellisen ajanjakson jälkeen. Tuskin kukaan osasi edellisten eduskuntavaalien aikaan kuvitella, mitä seuraavien vuosien aikana tapahtuisi. Tämä onkin haaste, joka on ollut päätöksentekijöillämme aina, mutta joka korostuu tässä ajassa: miten voimme ennakoida ja varautua tulevaan sekä tehdä päätöksiä, jotka osoittautuisivat viisaiksi vielä vuosien ja vuosikymmenten, jopa satojen, päästä.

Päättäjät eivät tee päätöksiä tyhjiössä, vaan politiikka on aina heijastus ympäröivästä yhteiskunnasta. Päättäjät ovat kiinni meissä. Tämä on demokratian ydin mutta samalla koetinkivi päätöksenteon kestävyydelle. Poliittisten pikavoittojen sijaan tarvitsemme rohkeutta ajatella seuraavia sukupolvia, heitä, jotka eivät vielä pysty äänestämään. Tätä rohkeutta tarvitaan erityisesti meiltä äänestäjiltä.

Jyty on julkaissut omat eduskuntavaalitavoitteensa, joissa lähdemme siitä, että epävarmuuden ja tulevaisuutta värittävien uhkakuvien edessä on tärkeää huolehtia hyvinvointiyhteiskuntamme peruspilareista: luottamuksesta ja yhteistyöstä. Toimiva julkinen sektori on hyvinvointiyhteiskuntamme luottamuksen perusta. Laadukkaat julkiset palvelut pitävät tämän maan pyörimässä, ja siihen tarvitaan hyvinvoivia työntekijöitä.

Poliittisten pikavoittojen sijaan tarvitsemme rohkeutta ajatella seuraavia sukupolvia, heitä, jotka eivät vielä pysty äänestämään.

Painotamme eduskuntavaalitavoitteissamme toimivien työmarkkinoiden merkitystä. Puheenjohtajamme Jonna Voima avaa kolumnissaan, miksi tarvitsemme uuden Suomen mallin. Jos yleinen palkkataso määritellään aina vientiteollisuusvetoisesti, sukupuolten välinen palkkaero kasvaa kasvamistaan. Näin ei voi jatkua. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) helmikuun alussa julkaisemassa samapalkkaisuusohjelman kokonaisarvioinnissa todetaan, että sukupuolten palkkaero on Suomessa 15,6 prosenttia, mikä on selkeästi suurempi kuin EU-maissa keskimäärin. ”Palkkatasa-arvon edistäminen on valtiovallalle perustuslaillinen velvollisuus”, todettiin STM:n aihetta käsitelleessä tiedotteessa.

Tuomme tavoitteissamme esiin myös ilmastotoimien tärkeyden ja kiireellisyyden. Jyty on mukana Finnwatchin koordinoimassa Oikeudenmukainen siirtymä nyt -kampanjassa, jonka tavoitteena on sitouttaa eduskuntavaaliehdokkaat ja järjestöt ilmastokriisin ja luontokadon pysäyttämiseen. Ilmastotoimet muuttavat työpaikkoja ja sitä, millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan. Siksi on tärkeää huolehtia, että muutos kohtelee ihmisiä oikeudenmukaisesti ja että tuemme heitä, joihin muutokset vaikuttavat eniten.

Vaalidebatti tiivistyy, mitä lähemmäs huhtikuun alkua mennään. Toivon, että näkemys- ja arvoeroistakin huolimatta keskustelu säilyy yhteiskunnan yhtenäisyyttä rakentavana. Lokakampanjoilla ja maalittamisella ei voita kukaan.

Voimia ja viisautta kaikille vaaleissa ehdolla oleville ja heidän tukijoukoilleen!

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.