Jytyn sopimustavoitekyselyt lähetettiin syyskuussa, ja vastauksien käsittely etenee marraskuun liittohallitukseen ja liittovaltuustoon. Kunta-alan ja kirkon alan sopimustavoitteet käsitellään vielä JHL:n kanssa, koska nämä tavoitteet annetaan työnantajalle Julkisen alan unionin ja Kirkon alan unionin nimissä (molemmissa Jyty ja JHL).
Yksityisalojen sopimukset valmistellaan pääsääntöisesti myös muiden liittojen kanssa. Kunta-alan tavoitteet annetaan todennäköisesti tammikuussa, kun neuvottelut virallisesti alkavat.
Jyty on kaikissa tilanteissa pitänyt ehdottoman tärkeänä, että virka- ja työehtosopimusneuvotteluihin eivät osallistu tai sotkeudu muut tahot, kuten hallitus tai kansanedustajat! Ulkopuolinen taho sotkisi työmarkkinoita ja lisäisi epävakautta. Jos sopimusneuvottelujen ulkopuolelta äänekkäimmät palkittaisiin, kaikki muutkin ryhtyisivät äänekkäiksi, myös ne hiljaisemmatkin.
Sanonta ”kun pikkusormen antaa, koko käsi viedään” on myös vakavasti otettava asia eli onko neuvotteluosapuolilla todella halua antaa pois päätäntävaltaa, jonka lopputuloksesta sopijaosapuolet eivät voi olla varmoja? Osa poliitikoista kyllä mielellään laajentaisi valtaansa työmarkkinakentälle, ja kaikilla ei ole halua parantaa palkansaajien asemaa.
Räksyttämisen osaa jokainen. Rakentava yhteistyö on vaikeampaa, mutta jokaisen opittavissa.
Paikallisen sopimisen merkitys on koko ajan lisääntynyt. Valitettavaa on, että paikallisia sopimuksia neuvoteltaessa palkansaajien yhteistyö on alkanut muuttua eripuraiseksi. Kokeneet luottamusmiehet ovat harmitelleet sitä, että avoin ja muita kunnioittava toiminta ei ole enää selviö. Nyt on työpaikkoja, joissa eri liittojen luottamusmiehet ovat toisilleen pelkästään kilpailijoita ja muiden jäseniä ja töitä vähätteleviä.
Pelättävissä on, että kielteiseksi muuttunut toiminta ei houkuttele hakeutumaan luottamusmieheksi ja sysää nykyisiä jättäytymään pois tehtävistä, jotka aiemmin koettiin palkitseviksi. Koska työelämän haasteet lisääntyvät koko ajan, muutokset tapahtuvat vauhdikkaasti ja yllättäviä käänteitä syöksyy monelta suunnalta, luottamusmiesten työ ja tuki on aivan välttämätöntä.
Riitelyllä ja kielteisellä asenteella lisätään vastakkainasettelua, joka ei ole kenenkään etu. Räksyttämisen osaa jokainen. Rakentava yhteistyö on vaikeampaa, mutta jokaisen opittavissa.
Vuoden alussa toden teolla alkavissa sopimusneuvotteluissa on monta uutta haastetta. Syyskuun alussa voimaan tulleesta sote-sopimuksesta ja siihen liittyvistä vielä keskeneräisistä kysymyksistä neuvotellaan muiden sopimusten ohella. Etätyön lisääntyminen, perhevapaauudistus ja työhyvinvointikysymykset tulevat olemaan esillä neuvotteluissa, ja näitä asioita valmistellaan kunta-alan työryhmissä.
Takaraivossa on myös 2023 toimintansa aloittavat hyvinvointialueet ja niihin liittyvät mittavat henkilöstösiirrot sekä niiden vaikutus mm. luottamusmiesjärjestelmään.
Toivottavasti tulevat sopimusneuvottelut sujuvat ilman verisiä vääntöjä, jotka eivät ole yhdellekään sopijaosapuolelle kunniaksi. Rakentavaan yhteistyöhön yhä luottaen!