Näkökulmat
06.02.2020

Onko Suomi tullut hulluksi?

Kuka on Linnan juhlien kuningatar? Äänestä Urheilugaalan kuningatar! Hänet valittiin Venla-gaalan kuningattareksi. Luen ihmeissäni lehtien otsikoita. Miksi joka juhlassa pitää valita kuningatar? Miksi ei kuningasta? Eikö Linnan juhlissa ole tärkeintä Suomen itsenäisyys? Eikö Urheilugaalassa palkita parhaat urheilijat ja urheilusaavutukset ja Venla-gaalassa parhaat televisio-ohjelmat ja esiintyjät – ei jonkun puku. Miksi ei järjestetä ohjelmaa, jossa valitaan vain kaunein puku, ei muuta?

Viime vuonna nimilautakunnan puoltoäänen etunimiksi sai mm. Elonroihu, Örkki ja Yty. Ymmärrän, että vanhemmat haluavat lapselleen hieman erikoisemman nimen kuin Maija tai Pekka ja tykkään Taru sormusten herrasta -tarinasta, mutta siinä örkit ovat niin rumia ja pahoja ettei ensimmäisenä tule mieleen antaa lapselle sellainen nimi. Ytyä voisin puoltaa lisäämällä eteen J-kirjaimen. Elonroihu saattaisi menestyä raveissa suomenhevosten lähdössä. Anteeksi.

Pitääkö 30 vuoden takaisia sketsejä pyytää anteeksi? Ehkä. Mutta pitääkö pyytää anteeksi vain teknisesti tarkoittamatta sillä mitään? Eikö anteeksi-sana menetä merkityksensä, jos sitä käytetään väärin? Varsinkin poliitikkoja vaaditaan pyytämään anteeksi milloin mitäkin asiaa ja kriisiviestinnän konsulttien ohjeiden mukaisesti he anteeksi pyytävät, mutta mikään ei muutu.

Miten maanviljelijöistä on yhtäkkiä tullut suurimpia syyllisiä ilmastonmuutokseen? Ovatko vain suomalaiset viljelijät syyllisiä? Eikö maapallon toiselta puolen lennätetty ruoka aiheuta suuremman hiilijalanjäljen kuin lähellämme puhtaasti tuotettu kotimainen ruoka? Ei kaikkien tarvitse syödä lihaa tai juoda maitoa, mutta jos joku niitä haluaa, eikö se ole oma valinta? Jospa tällainen henkilö kompensoi hiilijalanjälkensä jollain teolla, mutta kukaan ei sitä häneltä kysy.

Miksi somessa on niin paljon vihaisia ihmisiä? Onko helpompaa raivota siellä vieraalle ihmiselle ja purkaa oma paha mieli pois, kuin selvittää lähellä olevan tutun ihmisen kanssa tilanne, josta ehkä tuli erimielisyyttä? Ehkä vihanpuuskat tulevat siitä, että omista ongelmista ei osata puhua. Minne paha mieli purettiin ennen kuin some tuli?

Miksi työntekijöiden palkkoja halutaan alentaa? Miksi työntekijät koetaan vain rasitteena, johon ei haluta panostaa? Eikö työnantaja ymmärrä, että pitämällä hyvää huolta työntekijöistä, myös työn tuottavuus lisääntyy? Tyytyväinen työntekijä tekee varmasti palkkansa edestä töitä. Ja enemmänkin.

Välillä pohdin, onko Suomi tullut hulluksi vai olenko minä tullut vanhaksi. Ehkä molempia. Toivon, että tämä vuosi tuo meille mielenrauhaa ja suvaitsevaisuutta, mutta myös järkeä päähän. Näillä mietteillä tällä kertaa kohti KVTES-neuvotteluja.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.