Näkökulmat
09.02.2022

Neuvottelut – työmarkkinatoimijan parasta aikaa?

Suurin osa Jytyn solmimista työehtosopimuksista on umpeutumassa alkuvuodesta. Elämme jälleen aikoja, jolloin keskustellaan kiihkeästi tekstimuutoksista, palkankorotuksista, järjestelyvaraeristä ja perälaudoista.* Neuvotteluiden tuoksinassa unohtuu helposti, että kaikille ay-jargon ei välttämättä ole sitä selkeintä suomea. Jyty viestii aktiivisesti neuvotteluiden etenemisestä mm. nettisivuilla ja somessa, ja ainakin itse yritän kiinnittää erityistä huomiota selkokielisyyteen.

Alkavaa kunta-alan neuvottelukierrosta on leimannut keskustelu siitä, voidaanko jollekin työntekijäryhmälle kohdentaa isompia palkankorotuksia kuin toiselle. Tätä on kysytty niin kansalaisilta kuin poliitikoiltakin. Eräästä tiedotustilaisuudesta jäi mieleeni toimittajan kysymys siitä, löytyykö kunta-alan järjestöiltä solidaarisuutta hoitajien palkankorotuksille. Löytyy, tietenkin. Jyty on työntekijöiden edunvalvontajärjestö, emme me vastusta minkään ammattiryhmän palkankorotuksia. Sitä paitsi myös jytyläisiä työskentelee hoitoalalla. En kuitenkaan millään haluaisi, että eri alojen ammattilaisia usutetaan toisiaan vastaan.

Aitoa solidaarisuutta on se, ettei mitään ammattiryhmää unohdeta.

Hoitohenkilöstö tekee tärkeää ja vaativaa työtä. Kunta-alalta löytyy myös lukuisia muita, tärkeää ja vaativaa työtä tekeviä matalapalkkaisia työntekijöitä. Aitoa solidaarisuutta on se, ettei mitään ammattiryhmää unohdeta.

Sairaaloissa lääkäreitä ja hoitohenkilöstöä tukevien ammattilaisten työ on kokonaisuuden kannalta olennaista. Osastonsihteerit, välinehuoltajat, laitoshuoltajat ym. työskentelevät katseilta sivussa, mutta ilman heitä potilaat eivät tulisi hoidetuksi. Tarpeettomia ammattiryhmiä ei ylipäätään ole, ei julkisella eikä yksityisellä sektorilla. Palveluketju ontuu, jos yksikin osa puuttuu.

Julkisen sektorin palkat ovat pieniä. Lähtötaso on usein nipin napin yli 2 000 euroa, monella vielä sen alle. Niukkaa on. Siksi Jyty hakee kunta-alan neuvotteluissa palkankorotuksia kaikille työntekijöille, niin hoitajille kuin myös muille. Tavoitteenamme on myös useampivuotinen, matalapalkka-aloille suunnattava palkkaohjelma.

Käytämme somessa neuvotteluista aihetunnistetta #reilutkorotukset. Koska solidaarisuutta on olla reilu, myös muita kohtaan, ja koska työstä saatavalla palkalla on ihan jokaisen pystyttävä elämään.

* Aloittaessani ay-tehtävissä minua hämmensi erityisesti sana perälauta. Se tarkoittaa, että palkankorotuksista pyritään ensin neuvottelemaan työpaikkatasolla mutta jos yhteisymmärrykseen ei päästä, voidaan korotus esimerkiksi jakaa tasan kaikille.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.