Näkökulmat
15.06.2022

Kesä kera kunta-alan sopimusratkaisun!

Alkuvuosi on ollut pitkä.

Kunnan sopimusneuvotteluissa siirryttiin työriitojen siivittämänä valtakunnansovittelijalle, jonka luota ratkaisua ei kuitenkaan löytynyt. Riitaa ratkomaan asetettiin sovittelulautakunta, jonka tekemä esitys sisälsi tärkeän tavoitteemme – koko kunta-alan palkkaohjelman. Esityksen hyväksyivät lähes kaikki – JAU (siis Jyty ja JHL), JUKO ja KT – mutta SOTE hylkäsi sen. Koska sovintoesityksestä syntyy sopimus vain, jos kaikki ovat mukana, jäi tilanne avoimeksi.

Yhden pääsopijajärjestön jääminen ulkopuolelle ei ole ideaalitilanne, mutta se vaikutti tällä kertaa olevan ainoa tapa saavuttaa sopimus. SOTE oli jo kierroksen alkuvaiheessa vetäytynyt yhteistyöstä muiden pääsopijoiden kanssa. Siksi pohdinnan jälkeen JAU, JUKO ja KT aloittivat neuvottelut kunta-alan sopimusten tekemisestä ilman SOTE:a. Neuvottelemalla pääsimme tulokseen, joka on nyt myös hyväksytty sopijaosapuolten hallinnoissa.

Olen tästä vilpittömän iloinen. Jytyn linja on sopimisen linja. Neuvottelupöydässä puolustamme parhaiten jäsentemme etuja. Jokainen kuukausi ilman sopimusta olisi tarkoittanut kuukautta ilman palkankorotuksia, työehtojen kehittämistä ja työrauhaa. Se ei ole kenenkään etu.

Kevään teki poikkeukselliseksi kova järjestöpolitiikka. Työntekijäliittojen väliset ristiriidat ovat olleet suuria. SOTE on käyttänyt meistä sovintoesityksen hyväksyneistä pääsopijajärjestöistä kovaa kieltä, mikä surettaa minua. Kaikilla meillä on kuitenkin sama tavoite: jäsentemme edunvalvonta.

Jytyn linja on sopimisen linja. Neuvottelupöydässä puolustamme parhaiten jäsentemme etuja.

Me olemme työntekijäjärjestö, emmekä tietenkään vastusta minkään ammattiryhmän palkankorotuksia. Sen sijaan huolehdimme siitä, että kuntasektorilla ymmärretään eri ammattiryhmien ja palveluketjujen tärkeys ja taistelemme sen puolesta, että tämä tärkeys näkyy kaikkien ryhmien palkoissa.

Me ajattelemme aina ensin omien jäsentemme etuja, mutta se ei estä meitä ajattelemasta kunta-alaa laajemmin. Kaikki ammattiryhmät ansaitsevat menestyä ja saavuttaa kilpailukykyiset työehdot.

Tämä on hienosti ymmärretty Jytyn, JHL:n ja JUKO:n välisessä yhteistyössä. Olemme turvanneet toinen toistemme selustaa. Suurin kiitos kuuluu kuitenkin Teille, jytyläiset! Tuki meille neuvottelijoille on ollut vahvaa, ja se merkitsee paljon.

Toivottavasti myös loput yksityissektorin sopimukset syntyvät kunta-alan vanavedessä. Tämäkin neuvottelukierros päättyy joskus, mutta sen jäljet ulottuvat kauas. Työntekijäpuoli pärjää parhaiten yhteistyöllä, mutta miten saavutamme tilan, jossa siihen jälleen kyetään? Selkävoitot eivät ole neuvotteluissa koskaan mahdollisia.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.