Näkökulmat
12.04.2023

Historiallinen neuvottelu­vuosi

Ammattiliitto Jytyn kunniakas edeltäjä, Kunnallisvirkamiesliitto, oli tunnettu siitä, etteivät sen jäsenet lakkoilleet. Kovin lakkoherkkiä eivät ole olleet jytyläisetkään, eikä se ole huono asia. On aina arvokasta pyrkiä saavuttamaan lopputulos ensin neuvotteluteitse. Jyty ja sen jäsenet tunnetaan rakentavina ja ratkaisukeskeisinä.

Rakentavuus ei kuitenkaan ole sama asia kuin kaiken hyväksyminen. Tärkeitä asioita pitää puolustaa. Vuosi sitten käsillä oli tilanne, jossa oli syytä nousta barrikadeille. Jytyläiset menivät liiton historian laajimpaan lakkoon, kun kuntasektori taisteli parempien työehtojen ja palkkojen puolesta. Jytyn rivit pitivät, ja neuvottelijoiden jäseniltä saama tuki tuntui huikean hienolta.

Työtaistelujen, valtakunnansovittelijan toimiston ja sovittelulautakunnan kautta saavutimme kesällä 2022 neuvottelemalla erillisratkaisun, jolla Jytyn ja JHL:n muodostama JAU, JUKO ja KT sopivat muun muassa tärkeimmästä tavoitteestamme, palkkojen kehittämisohjelmasta.

Ilman julkista sektoria tässä yhteiskunnassa ei toimi mikään, ja jotta meillä on jatkossakin hyvinvoinnin tekijöitä, on palkkojen vastattava työn vaativuutta. Palkkaerojen jatkuvan kasvun pysäyttämiseksi oli täysin välttämätöntä saada palkkojen kehittämisohjelma.

Jotta meillä on jatkossakin hyvinvoinnin tekijöitä, on palkkojen vastattava työn vaativuutta.

Vastinparina palkkojen kehittämisohjelmalle oli pitkä sopimuskausi. Se johti tilanteeseen, jossa jouduimme sopimaan sopimuskorotuksista ennen kuin muut olivat sen tehneet. Siksi päädyimme kytkemään korotukset teknologiateollisuuden, kemianteollisuuden ja kuorma-autoalan sopimuksiin. Kytky herätti varsinkin teollisuudessa paljon mutinaa, mutta jos emme olisi sitä tehneet ja olisimme arvioineet korotustasot väärin, olisi työllä ja tuskalla saavutettu palkkojen kehittämisohjelma vesittynyt.

Näiden verrokkialojen ratkaisujen vaikutuksista omiin sopimuksiimme neuvottelimme maaliskuussa. Ihan helppoa se ei ollut, mutta ratkaisu löytyi. Kuntien ja hyvinvointialueiden tämän ja ensi vuoden korotukset on nyt lyöty lukkoon. Yleiskorotusten ja järjestelyerien lisäksi meillä on plakkarissa kuntiin ja hyvinvointialueille ylimääräisiä korotuksia tuova kehittämisohjelma. Kesäkuussa maksetaan myös kertaerä kaikille, joilla on toukokuussa ollut voimassa oleva työsuhde.

Ratkaisu on hyvä, eikä se olisi ollut mahdollista ilman teidän tukeanne. Kiitos siis kaikki jytyläiset – te, jotka osallistuitte lakkoon ja te, jotka olitte hengessä mukana. Työ parempien työehtojen puolesta jatkuu.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.