Kolumnit
04.02.2021

Totuuden jäljillä

Loppiaisena 2021 Yhdysvalloissa niitettiin satoa, jonka siemenet oli kylvänyt presidentti Donald Trump. Kasvualustaa oli lannoitettu valheilla ja salaliittoteorioilla.

Kaiken kauheuden keskellä uhriksi joutui myös vapaa tiedonvälitys. Kongressitalon mellakasta levinneissä videoissa näkyi, miten vihainen väkijoukko rikkoi uutistoimisto AP:n kuvauskalustoa ja kohdisti väkivaltaa esimerkiksi valokuvaajia kohtaan.

Pari viikkoa myöhemmin Ylen kirjeenvaihtaja joutui mellakkapoliisin pamputtamaksi ollessaan raportoimassa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukimielenosoituksesta Moskovassa.

Hyökkäys tiedotusvälineitä kohtaan on hyökkäys myös demokratiaa kohtaan. Journalistin ohjeiden ensimmäisessä kohdassa sanotaan, että Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Tämä oikeus ei toteudu, jos työntekemisen välineet rikotaan ja journalistit vaiennetaan. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan viime vuonna surmattiin 50 journalistia eri puolilla maailmaa, ja lähes 400 toimittajaa oli vangittuna. Rauhallisessa Suomessakin yhä suuremmaksi ongelmaksi on noussut toimittajien maalittaminen somessa.

Viime vuonna surmattiin 50 journalistia eri puolilla maailmaa, ja lähes 400 toimittajaa oli vangittuna.

Kun sosiaalinen media alkoi yleistyä, se nähtiin demokratian edistämisen välineenä. Somessa kuka vain voi saada äänensä kuuluviin ilman välissä olevaa portinvartijaa eli perinteistä mediaa. Ylevä ajatus on kuitenkin matkan varrella jättänyt jalkoihinsa pari tiedotusvälineille olennaista arvoa: objektiivisuuteen ja oikeaan tietoon pyrkimisen.

Sosiaalisen median jättiläisiltä on vaadittu vastuunkantoa niiden hallinnoimien alustojen sisällöistä. Jonkinlainen käännekohta tapahtui kongressin valtauksen jälkeen, kun Facebook ja Twitter sulkivat Trumpin tilit. Moni on päätöstä kiittänyt, moni on pitänyt sitä sananvapauden kaventamisena. Päätös herättää myös useita jatkokysymyksiä demokratiasta. Niin tai näin, somejätit ottivat askeleen kohti perinteisiä tiedotusvälineitä; ne ryhtyivät portinvartijoiksi.

Kuka tahansa julkaisemisen ilmatilaa tulevaisuudessa hallitseekaan, ei kannata unohtaa Journalistin ohjeiden kohtaa 8: Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.