Hyvinvointi
17.06.2021

Koronasodan konkari

Riikka Seppänen sairasti koronan kahdesti

Jytyläinen lastenhoitaja Riikka Seppänen on sairastanut koronavirustaudin kaksi kertaa, vaikka se on lääkärien mukaan harvinaista.

Teksti: Minna Hotokka Kuvat: Vesa Laitinen
Koronapandemian alussa Riikka Seppänen ajatteli, että saattaisi itsekin saada taudin töistä. Tartunta oli silti järkytys.

Lastenhoitaja ja Jyty Metropolin luottamusmies Riikka Seppänen, 30, ei ollut uskoa silmiään nähdessään koronatestituloksensa puhelimen ruudulla.

Positiivinen! Miten se oli mahdollista? Eihän hän ollut käynyt kuin töissä, kaupassa ja kuntosalilla. Niin, ja kulkenut töihin julkisilla.

Testiin Seppänen oli hakeutunut, koska oli saanut lievän kurkkukivun. Myös nenä oli alkanut tuntua hieman tukkoiselta.

Huolestunut Seppänen ilmoitti tartunnastaan heti työnantajalle ja niille työkavereille, joiden yhteystiedot tiesi. Hän oli tartuttavuusaikana tehnyt työvuoroja kolmessa päiväkodissa. Mitä jos hän oli aiheuttanut ison tartuntaryppään?

Pelkäsin, joudunko sairaalaan ja tarttuuko tauti pieneen lapseeni.

Tartunnanjäljityksessä selvisi, että helsinkiläinen Seppänen oli napannut viruksen päiväkodista, jossa oli käynyt tuuraamassa. Elettiin marraskuuta, jolloin kasvomaskit vasta tekivät tuloaan päiväkoteihin.

Tartunnanjäljityksessä selvisi, että helsinkiläinen Seppänen oli napannut viruksen päiväkodista, jossa oli käynyt tuuraamassa. Elettiin marraskuuta, jolloin kasvomaskit vasta tekivät tuloaan päiväkoteihin.

Seppänen poti kotona kaksi viikkoa. Oireet olivat melko lieviä: väsymystä, lihaskipuja, vatsaoireita, haju- ja makuaistin menetys. Pelottavinta oli, kun Seppäsen normaalisti vaarattomat rytmihäiriöt voimistuivat ja henkeä alkoi ahdistaa.

– Pelkäsin, joudunko sairaalaan ja tarttuuko tauti pieneen lapseeni.

Sairauslomansa jälkeen Seppänen aloitti uudessa työpaikassa. Olo oli muutaman viikon ajan voimaton mutta palasi sitten normaaliksi.

Lääkäri oli arvioinut, että hänen pitäisi olla immuuni koronaa vastaan ainakin kolmen kuukauden ajan.

 

Odottamaton puhelu

Kolme kuukautta myöhemmin Seppänen oli matkalla töihin, kun hän sai pysäyttävän puhelun. Hänen läheisensä oli saanut koronatartunnan.

He olivat tavanneet hiljattain. Ja nyt Seppäsen nenä vuoti. Ehkä se ei johtunutkaan pakkasilmasta?

Lastenhoitaja paineli suoraan koronatestiin. Selvisi, että kyse oli viruksen brittimuunnoksesta.

– Lääkärit sanoivat, että on harvinaista sairastua toisen kerran.

Lääkärit sanoivat, että on harvinaista sairastua toisen kerran.

Toinen kierros oli jo henkisesti helpompi. Oireet olivat jopa hieman lievempiä kuin edellisellä kerralla, eikä eristysaika tuntunut yhtä pitkältä. Huojentavaa oli, ettei Seppäsen aiheuttamia jatkotartuntoja tälläkään kerralla tullut tietoon – myös oma perhe säästyi.

Nyt Riikka Seppänen ei enää pelkää koronaan kuolemista, mutta häntä huolettaa riskiryhmään kuuluvien varhaiskasvatuksen työntekijöiden ja näiden perheenjäsenten puolesta.

Töihin palattuaan Seppänen tunsi aluksi olonsa tosi väsyneeksi.

– Työkaverit sanoivat, että ota rennommin, mutta ei se oikein kiireisessä työssä pääse toteutumaan.

Kokemuksiensa jälkeen Seppänen on alkanut vapaa-ajallaan vältellä ihmiskontakteja entistä enemmän. Töissä hän käyttää maskia myös ulkona.

Korona tarttuu tosi helposti, joten kaikkien tulisi tehdä voitavansa tartuntojen estämiseksi.

Ensimmäisen tautinsa kourissa Seppänen odotti huolestuneena, miten pahaksi hänen tilansa menisi. Nyt jytyläinen ei enää pelkää koronaan kuolemista, mutta häntä huolettaa riskiryhmään kuuluvien varhaiskasvatuksen työntekijöiden ja näiden perheenjäsenten puolesta.

– Korona tarttuu tosi helposti, joten kaikkien tulisi tehdä voitavansa tartuntojen estämiseksi.

Seppänen on miettinyt, olisiko itse säästynyt ensimmäiseltä tartunnaltaan, jos päiväkodeissa olisi jo syksyllä käytetty jatkuvasti maskeja.

Riikan vinkit koronapotilaan henkiseen selviytymiseen

– Muista, että Suomessa on todella laadukas julkinen terveydenhuolto. Koronapotilasta voidaan hoitaa monin tavoin eikä hänen tarvitse miettiä, riittävätkö omat varat hoitoon hakeutumiseen.

– Eristyksissä kannattaa voinnin mukaan tehdä asioita, jotka vievät ajatukset hetkeksi pois sairaudesta. Esimerkiksi kirjat ja tv-sarjat ovat hyvää ajanvietettä.

– Uudelleen sairastumista pelkäävän kannattaa ajatella, että toisella kerralla ainakin tietäisi, mitä suunnilleen on edessä. Kaikki ei olisi aivan uutta.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.

  1. ”– Korona tarttuu tosi helposti, joten kaikkien tulisi tehdä voitavansa tartuntojen estämiseksi.”

    Minkäs teet kun omassa kunnallisessa työpaikassa ei ole välitetty käyttää maskeja! Ulkopuolisia asiakkaita käy harvoin, mutta vaikka asiakkailla on maskit (kuten pitääkin) niin varsinkin alle 50v ei välitä maskisuosituksista. Oma asiansa jos olisivat sairastuneet itse maskittomuuttaan – mutta kun vaarantavat riskiryhmiin kuuluvien terveyden. Kukaan meistä ei tiedä koska on viruksen kantajana – maskilla estettäisiin leviäminen.