Hyvinvointi
26.03.2020

Muistathan muistisi!

Nykytyöelämän tiukka tahti kuormittaa muistia, joka usein on koetuksella vielä vapaa-ajallakin. Muisti on herkkä ja arka asia. Sitä voi ja pitää vaalia.

Teksti: HANNELE NIEMI Kuvat: Scandinavian Stock Photo

1 Huolehdi työhyvinvoinnistasi. Mieti, voisitko jäsentää päivääsi jotenkin toisin. Tarvitseeko kaikkeen tarttua heti? Kun laittaa asioita tärkeysjärjestykseen ja merkitsee muistiin kalenteriin, voi itse vaikuttaa yllättävän moneen asiaan työssäkin.

 

2 Olkootkin kliseitä, mutta liikunta, ravinto ja hyvä uni ovat keskeisiä tekijöitä myös työssä jaksamisessa. Keho ja mieli tarvitsevat huoltoa. Siinä avainasemassa on riittävä uni. 7–8 tuntia yössä puhdistaa aivoja ja lepuuttaa muistia seuraavaan päivään.


3
Tieto on ehkä valtaa, mutta tarvitseeko kaikesta maailmassa tapahtuvasta olla koko ajan kartalla? Sähköiset vempaimet voi myös sulkea. Työssä koulutus ja uusiin ohjelmiin perehtyminen ovat toki välttämättömiä, mutta valtaosa digimaailman tiedosta on useimmiten turhaa.

4 Työyhteisö voi keskenään sopia esimerkiksi tietotulvaan tai keskeytyksiin suhtautumisesta. Oveen laitettua ”Ei saa häiritä” -kylttiä on syytä kunnioittaa. Tietyt kellonajat voi rauhoittaa keskittyneelle työlle koko talossa. Päätä voi nollata ja asioita käsitellä vaikka kävelytauolla ulkona työtoverin kanssa. Kannattaa myös avoimesti kertoa työkaverille, jos takana on huonosti nukuttu yö, ja muisti tuntuu pätkivän.

 

5 Saatavilla on lukuisia apuvälineitä ja keinoja, vanhasta kunnon muistilapusta lähtien. Muistia voi vaalia vapaa-aikana tekemällä jotain itselle mieluista. Jos työ on hektistä, aivoja on hyvä lepuuttaa rauhassa ja hiljaisuudessa. Monotonisen työn vastapainoksi muistia voi haastaa vaikka kieliopinnoin tai sanaristikoin. Musiikki hellii muistia.

 

6 Muisti on arka asia. Jos epäilet omaasi, ota asia rohkeasti puheeksi, esimiehen kanssa tai työterveydessä. Jos huomaat työtoverisi muistissa muutosta, ole hienotunteinen, mutta ota asia kuitenkin rohkeasti puheeksi. Esimerkiksi: Oletko itse huomannut…

Juttuun on haastateltu Muistiliiton työikäisten muistisairaiden asiantuntijaa Anita Pohjanvuorta.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.