Ajankohtaista
11.03.2020

Valkeakoski aloittaa yt-neuvottelut

Valkeakosken kaupunginhallitus on päättänyt käynnistää tuotannollisin ja taloudellisin perustein koko kaupungin henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Arvioitu tasapainotustarve on noin 3-4 milj. euroa ja ne on tarkoitus toteuttaa vuosina 2020 - 2024.

Teksti: Sanna Pyysalo

Vaihtoehdot talouden tasapainottamistoimenpiteiksi esitetään kesäkuun loppuun mennessä annettavassa neuvotteluesityksessä. Yt-neuvottelut käynnistetään 13.3.2020 pidettävässä yhteistyökomitean kokouksessa. Kaupunginhallitus on myös päättänyt perustaa erillisen talouden tasapainotusryhmän, jonka jäsenet valitaan 16.3.2020.

Valkeakosken kaupungin mukaan yhteistoimintaneuvotteluissa pyritään yhdessä henkilöstön kanssa löytämään toteutettavia keinoja kaupungin talouden tasapainottamiseen.

”Tasapainottamisessa on tarkasteltava vaihtoehtoja, joiden perusteella voidaan alentaa palveluiden järjestämisen pitkäaikaisia kustannuksia sekä menojen leikkaamista tai tulojen lisäämistä jo kuluvana vuonna”, perusteluissa todetaan.

Joitakin kaupungin toimintoja ja tehtäviä voidaan järjestellä perustelujen mukaan uudelleen, toimintoja voidaan supistaa, jotkut työtehtävät tai virat voivat lakata olemasta itsenäisinä kokonaisuuksina tai niitä voidaan yhdistellä toisiin, tehtäviin saattaa tulla erilaajuisia muutoksia tai tehtävien sijainnit voivat muuttua joko fyysisesti tai hallinnollisesti hallintokuntien sisällä tai välillä.

Säästöt ensisijaisesti luonnollisen poistuman kautta

Isojen muutosten lisäksi harkittaviin toimenpiteisiin voi kaupunginhallituksen mukaan sisältyä olennaista vähäisempiä vaikutuksia henkilöstön palvelussuhteisiin mm. työtehtävien, työjärjestelyiden ja toimenkuvien muutosten myötä.

Henkilöstösäästöjen toteuttamista tavoitellaan yt-neuvottelujen perusteluissa ns. pehmeitä keinoja hyödyntäen. Henkilöstömenojen osalta ensisijaisesti säästöihin pyritään luonnollista poistumaa hyödyntäen, avoimien vakanssien täytön kriittisellä tarkastelulla, työ- ja työaikajärjestelyjen, toiminnan kehittämisen sekä vapaaehtoisten keinojen avulla. Tarkastelun piiriin kuuluvat myös ostopalvelut, toimitilat ja hankinnat. Harkittavat toimenpiteet tarkentuvat yhteistoimintaneuvotteluiden aikana.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.