
Voidaanko jollekin ammattiryhmälle myöntää samanlainen pysäköintilupa kuin esimerkiksi vammaisille, yhdyskuntatekniikan asiantuntija Hanna Kemppainen Kuntaliitosta?
– Päätöstä ei kannata tehdä ennen kuin asia on perusteellisesti selvitetty. Ongelmaksi tulee, kuinka lupia rajataan. Kotiin vietäviä palveluita on aika paljon, ruokapalveluista ja siivouksesta lähtien. Vaikutukset pitäisi arvioida tarkkaan. Täytyy muistaa, että vammaisen pysäköintilupa ei oikeuta pysäköimään yksityisalueelle, asuntoyhtiöiden pihoille.
Mitä muita ongelmia pysäköintiluvassa olisi?
– Toinen ongelma on valvonta. Siitä tulisi todennäköisesti kunnille uusi tehtävä. Pysäköintilupa ei toisi yhtään uutta pysäköintipaikkaa.
Miten pysäköintipaikkoja voitaisiin lisätä?
– Yksi keskeinen keino on, että kunnat edellyttäisivät kaavoitusvaiheessa riittävästi lyhytaikaisen pysäköinnin paikkoja. Pahin pula lyhytaikaisista pysäköintipaikoista on suurissa kaupungeissa, etenkin keskustoissa.
Mitä kotihoidon pysäköinnin helpottamiseksi on tehty?
– Monissa kunnissa on jo toimivia ratkaisuja, joista pitäisi kertoa laajemmin. Kysyimme kunnilta yhdessä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa parhaita käytäntöjä alkuvuodesta. Esimerkiksi Rovaniemellä julkiset ja yksityiset palveluntarjoajat voivat lunastaa yrityspysäköintitunnuksia, joilla voi pysäköidä päiväksi keskusta-alueen maksullisilla pysäköintipaikoilla. Helsingissä on kokeiltu kotihoidossa sähköavusteisia pyöriä, joista on hyviä kokemuksia.
Kuinka pysäköintiä tulisi kehittää?
– Ainakin erilaisia appseja voisi ottaa käyttöön kertomaan, missä on vapaita pysäköintipaikkoja. Asuntoyhtiöiden tulisi varata riittävästi ns. vieraspaikkoja. Kaupunkien keskustoissa voidaan ottaa käyttöön aikarajoituksia, jotta paikkoja vapautuisi nopeammin. Myös maksullisia pysäköintipaikkoja lisäämällä voidaan vaikuttaa vapaana oleviin pysäköintipaikkoihin.